Geri Dön
Z kuşağı her istediğini alabileceğini mi düşünüyor?

Z kuşağı her istediğini alabileceğini mi düşünüyor?

Günümüz dünyasının en çok konuştuğu kesim galiba Z kuşağı. Hayata bakış açılarından, yaşam şekillerine göre diğer nesillere göre çok farklı olan Z kuşağının taleplerini gerçekleştirme şekilleri de ilginç. Peki, Z kuşağının her istediğini alabilmesi yaşamlarını nasıl etkiliyor?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

İnsanoğlunun tarihi çağlara bölünmüş şekilde ilerliyor. Taş Devri, Cilalı Taş Devri derken günümüz dünyasına geldik ve artık çağlara ihtiyaç duymamaya başladık. Sonuçta dün kullandığımız teknoloji bugün eskimiş oluyor. Bu durum insan yaşamını da birçok alanda etkiledi.

Haberin Devamı

Kopukluk oluştu sanki

Bu gelişmeler yaşamımızı da derinden etkiledi. Bir yerden sonra ciddi bir kopukluk oluştu nesiller arasında. Kendi çapımda yaptığım bir araştırmada 1995 ve sonrasında doğan nesil ile önce doğan nesil arasında oldukça ciddi boyutlarda bakış açısı farklılığı var.

Tabii bunun birinci etkisi teknolojinin gelişmesi ve bu tarihlerden sonra doğan nesli çok fazla etkilemesi oldu. Kendilerini bildiklerinden beri internet ve cep telefonuyla büyüdüler. Haliyle bizler ansiklopedi ile bilgiye ulaşırken, araştırmayı severken onlar hazır bilgi ve birikime ‘kondular’ bir bakıma.

Her istediklerini alabilirler mi?

Haliyle yaşadıkları bu ortam onları daha tüketici bir topluluğa çevirdi. Sonuçta istedikleri şeye istedikleri an ulaşabiliyorlardı ve bu durumu insan ilişkilerine de yansıttılar. Çok normal bir gelişme. Y kuşağı olarak insan ilişkilerimiz daha normalken (en azından bana öyle geliyor) Z kuşağı damdan düşer gibi davranabiliyor. Y kuşağı biriyle tanıştığında zaman geçirerek onu tanımaya çalışırken Z kuşağı sosyal medyadan çıkarımlardan bulunarak kolayca tanıdığını sanabiliyor.

Haberin Devamı

Sağlam ilişkiler mi?

"Her istediğini alabilme" durumunu ortaya çıkaran bu hızlı yaşam stili haliyle insan ilişkilerini de olumsuz etkileyebiliyor. Çabucak tüketilen ilişkiler büyük dostlukların yerini alıyor. Bugün yanında gördüğü insanı hiç yokmuş gibi davranıp hayatından çıkarabiliyor. İlerleyen yıllarda bu durum büyük sıkıntılar yaratabilir.

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler