Geri Dön
Nazi kampında öldürülen çocuklar ve savaşın acımasızlığı

Nazi kampında öldürülen çocuklar ve savaşın acımasızlığı

Polonya'da yapılan kazı çalışmaları sırasında Nazi kampında öldürülen çocuklara ait isim künyeleri bulunmuş. Lea, Deddie, Annie ve David... Akrabaları tarafından bulunmak için çocuklara hazırlanan ve soykırımın üzerinden yıllar geçtikten sonra ortaya çıkan künyeler "Savaşa hayır!" dememiz için yetmez mi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

İnsan olmamız kâfi

İkinci Dünya Savaşı dönemine dair pek çok film izledik, pek çok roman okuduk bugüne kadar. Üzerinden yıllar geçse de bu derin acıyla gerekli empatiyi kurabilmemiz zor olmamalı. İnsan olmamız kâfi. Üstelik de Nazi kamplarında ölen, tek suçu seçmediği bir ırkın mensubu olmak olan küçük çocukların hikâyelerini biraz durup düşündüğümüzde, "Savaşa hayır!" demek hepimizin boyun borcu.

Lea, Deddie, Annie ve David

Yine Holokost konusu gündemde. Son olarak Polonya'da bulunan Sobibor Nazi kampında en az dört çocuğun daha öldüğü ortaya çıkarılmış. Araştırmacılar, yaşları 6 ile 12 yaşında değişen 4 çocuğa ait metal künyeler bulmuşlar. Bu isimleri unutmayalım: Lea Judith de la Penha, Deddie Zak, Annie Kapper ve David Juda Van Der Velde... Bu 4 çocuğun künyeleri, aradan geçen onca zaman sonrasında sanki "Bizi de unutmayın" der gibi ortaya çıkıyor. Bu korkunç insanlık suçunu bizlere hatırlatmak, savaşın her türlüsüne kesinkes "Hayır!" dememiz için çıkıyor adeta yıllar sonra gün ışığına.

Savaşa sonuna kadar hayır!

Söz konusu kazı çalışmasını yürüten ekipten Yoram Haimi, "Aileler muhtemelen İkinci Dünya Savaşı'ndaki kaosun ortasında çocuklarının akrabaları tarafından bulunabilmesi için bu künyeleri hazırladı" demiş. Ne büyük bir acı bu... O künyeler, çocuklar akrabaları tarafından bulunabilmesi için hazırlanıyor. Ama büyük bir soykırımın, tarifi mümkün olmayan bir acının en yeni kurbanlarına dönüşüyor o isimler. Bizlere düşen ise savaşın her türlüsüne "Hayır!" demek. Ama'sız, fakat'sız, savaşa hayır!

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler