Geri Dön
Obezite pandemiden sonraki en büyük sorun olabilir mi?

Obezite pandemiden sonraki en büyük sorun olabilir mi?

Pandemi ile beraber rutinimiz değişmiş durumda. Birçoğumuz evlere kapanmış vaziyetteyiz. Eylemsizlik diz boyu! Uzmanlar ise uyarıyor. "Obezite, pandemi ile ortaya çıkan en önemli problem" diyorlar. #EvdeKal'mayı eylemsizlikle karıştırıyor olabilir miyiz peki?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Her 7 ölümden biri...

Birleşmiş Milletler'in tahminine göre dünya genelinde 130 milyondan fazla insan bu yılın sonuna kadar açlıkla karşı karşıya kalacak. Ancak bir o kadar da obezite problemi söz konusu. İngiltere'ye bakalım mesela İngilizlerin üç ikisi fazla kilo veya obeziteyle mücadele içindeymiş halihazırda. İngiltere'de her 7 ölümden biri ise sağlıksız beslenmeden kaynaklanıyormuş.

3 milyar kişi fast food'a başvuruyor!

Yine Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya genelinde tam 3 (yazıyla üç) milyar kişinin sağlıklı beslenmeye yetecek parası yokmuş. Yani bu ne anlama geliyor? Fast food'a başvuruyor dünya üzerindeki 3 milyar kişi. En ucuz fast food'lardan hamburgeri tüketiyor mesela ve obeziteye davetiyle çıkartacak bir fast food tüketimi alışkanlık haline getirmiş durumda.

Obeziteyi tetikleyebileceğinden korkuluyor

Uzmanlar, pandemi ile beraber #EvdeKal'manın gerekliliği kadar eylemi de savunuyorlar. Hazır yiyecek yiyip hareketsiz kalmanın obeziteye davetiye olduğunu vurguluyor ve pandeminin obeziteyi tetikleyeceğinden korkuyor. Haklılar. Çünkü milyonlarca insan sağlıklı gıdaya erişimi kaybetmiş durumda. Ev yemeklerinin internetten sipariş edilebildiği bir ülkede yaşıyor olmamızın avantajını yaşasak da yine de fast food'dan mümkün mertebe uzak durmalıyız. Çünkü hareketlerimiz, eski normale göre oldukça kısıtlı. Madem spor yapmamız sınırlı e o zaman yediklerimize, içtiklerimize çok daha dikkat etmemiz gerekiyor...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler