Otomobil Honda’dan yayalara dost yeni bir kaput sistemi...

Honda’dan yayalara dost yeni bir kaput sistemi...

01.07.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Honda’dan yayalara dost  yeni bir kaput sistemi...

(2004)

Honda’dan yayalara dost  yeni bir kaput sistemi...
Honda yaya güvenliği için yaptığı teknolojik karoser çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek Yükselen Motor Kapağı sistemini geliştirdi. Çarpışma anında aracın yükselen motor kapağı, yayanın baş bölgesini aracın sert bölümlerine çarpmasını engelleyerek, ciddi bir biçimde darbe alma olasılığını azaltıyor.
Sistem, araç hız algılayıcısı ve ön tamponun içine yerleştirilmiş üç algılayıcı (sensör) yardımıyla çalışıyor. Sensörler çarpışmanın bir yaya ile gerçekleştiğini tespit ediyor. Yollanan sinyaller sistemi, harekete geçiriyor ve motor kapağının arka bölgesi yaklaşık 10 cm. yükselerek, motor ile motor kapağı ve diğer sert aksamlar arasında bir boşluk oluşturuyor. Bu sayede yayanın başından alacağı hasar azalmış oluyor.
Honda, yayaların çarpışma anında göreceği hasarı azaltan karoser teknolojisini 1998 yılında HR-V ile tanıtmıştı. Daha sonra 2000 yılında Civic’te darbe emici özelliği bulunan motor kapağı ve menteşeleri, ön çamurluklar ve tampon gibi yayanın göreceği zararı azaltan karoser aksamları kullanıldı.
Yayayı farkedip sürücüyü uyarıyor!
Honda’dan yayalara dost  yeni bir kaput sistemi...

Honda Motor Co. dünyanın ilk “Akıllı Gece Görüş Sistemi"ni geliştirdiğini açıkladı. Kızılötesi kameraların kullanıldığı sistem, aracın yolu üzerindeki ya da yola yaklaşmakta olan yayayı farkedip sürücüyü görsel ve sesli olarak uyarıyor. Bu yeni sistem, sonbaharda Japonya’da satılan Honda Legend modelinde sunulacak.
Akıllı Gece Görüş Sistemi, ön tamponun alt kısmına yerleştirilmiş uzak kızılötesi iki kameranın tespit ettiği, ısı yayan nesnelerin görüntülerini kullanıyor. Kameraların algıladığı görüntüler, konsolun üzerinde bulunan ve gündüz ışığında kapalı duran bir ekrana yansıtılıyor. Sistem, yolun üzerinde veya yaklaşmakta olan nesneyi, görüntülü ve sesli uyarılarla sürücüye bildiriyor. Ayrıca sistem şekil ve ebatları baz alarak, tespit edilen nesne bir yaya ise bunu da belirtiyor.