Otomobil İtalyanlarda ‘263’ sabırsızlığı

İtalyanlarda ‘263’ sabırsızlığı

15.09.2008 - 00:06 | Son Güncellenme:

Tofaş’ın Bursa’da üreteceği yeni Doblo için geri sayım sürüyor. 263 proje kodlu yeni Doblo için sabırsızlanan İtalyanlar, üretimin bir ay öne çekilmesini istediler

İtalyanlarda ‘263’ sabırsızlığı

Fiat’ın ticari araç piyasasında itici gücü olan ve firmanın düzlüğe çıkmasında büyük katkısı olan Doblo modeli için geri sayın devam ederken, İtalyanların, 2009’un ikinci yarısı olarak belirlenen üretim tarihini bir ay daha geriye çekmek istedikleri belirtildi.
Tofaş CEO’su Ali Pandır, 370 milyon euro yatırımla hayata geçirilecek olan yeni Doblo için artık prototiplerin de hazırlandığını kaydederek, “Şu an fabrika içinde prototip araçların üretimi yapıldı. Geliştirme çalışmaları devam ediyor. Ancak İtalyanlar, aracın üretim tarihini bir ay öne çekmemizi istiyorlar” dedi. Mevcut Doblo modelinin yerine geçecek olan 263 proje kodlu aracın üretimine başlanmasıyla, güncel Doblo üretiminin sona ereceğini hatırlatan Pandır, “Türkiye’de üretimi kesilecek. Yeni aracın da Doblo ismini taşımasını muhtemel görüyoruz. Henüz kesin bir karar yok. Çünkü Doblo, sekiz yılda pek çok başarıya imza atmış bir araçtı” ifadesini kullandı.
İtalyanların, ikinci nesil Doblo’nun üretimi için sabırsızlanmasının, mevcut Doblo’nun satışlarındaki azalmadan kaynaklanmadığını savunan Pandır, “Doblo gerek Türkiye, gerekse de Avrupa’da halen çok iyi satıyor. O bir efsane haline geldi ve 8 yıldır adeta şirketi taşıyor” dedi.  370 milyon euro yatırımla üretimine başlanacak ve 2009 Eylül ayında Avrupa’da piyasaya sunulacak yeni Doblo, yılda 120 bin adet üretilecek. Üretimin yüzde 70’inin ihraç edilmesi planlanırken, projenin fikri mülkiyet hakları, tıpkı Minicargo’daki gibi Tofaş’a ait olacak.

Ar-Ge başvurumuzu yaptıkAr-Ge teşvik yasasının çıkmasıyla birlikte kendilerinin de dosyalarını Ankara’ya gönderip başvuruda bulunduklarını kaydeden Ali Pandır, “Öncelikle mevcut ar-ge merkezimiz için başvuru yaptık. Sanayi Bakanlığı’ndan kontrol ve onay bekliyoruz. Ne zaman olur bilemiyoruz. Onaylandıktan sonra Fiat’ın Ar-Ge merkezindeki bazı projelere talip olacağız. Özellikle 1.2 lt motorlu araçların geliştirilmesi gibi projeleri alacağımızı sanıyorum” diye konuştu.