Otomobil Otoparklar stok araçlarla doldu!

Otoparklar stok araçlarla doldu!

10.08.2013 - 13:26 | Son Güncellenme:

Fabrikaların, yıllık izin ve bakım nedeniyle tatile girmesiyle otoparklar stok araçlarla doldu.

Otoparklar stok araçlarla doldu

Türkiye ihracatının lokomotifi otomotiv sektöründe faaliyet gösteren fabrikaların, yıllık izin ve bakım nedeniyle tatile girmesiyle otoparklar stok araçlarla doldu. İhracat oranını düşürmek istemeyen sektörün yıl sonu ihracat hedefi ise 20 milyar dolar.

Haberin Devamı

Oyak Renault, Tofaş, Karsan gibi ana sanayilerin üretim yaptığı Bursa'daki fabrikaların otoparkları stok araçlarla doldu. Geçen yıl Temmuz ayında 1 milyar 450 milyon 895 bin dolarlık ihracat yapan sektör, bu yılın aynı ayında 1 milyar 964 milyon 670 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İhracat oranını düşürmek istemeyen ve yıllık ihracat hedefini 20 milyar dolar olarak belirleyen sektörde faaliyet gösteren fabrikalar ise, yıllık izin ve bakım nedeniyle yaşanan boşluğu stoklarla geçirmeyi hedefledi.

Yıllık izin nedeniyle 29 Temmuz- 8 Ağustos 2013 tarihleri arasında üretim yapmayan Tofaş, bu dönemde nöbetçi personel ile sadece bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirdi. Yıl başında yaşanan işçi çıkışının ardından 2 vardiyede toplam 6 bin 202 çalışanı bulunan Tofaş'ın Bursa'daki Fabrikası'nda Fiat Linea, Fiat Doblo ve Fiat Fiorino ve diğer markalar için hafif ticari araç modelleri üretiliyor. Tofaş geçen yıl Bursa’daki fabrikasında 256 bin 428 bin araç üretirken, 154 bin 68 araç ihracatı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Oyak Renault Fabrikası çalışanları ise 12- 29 Ağustos tarihleri arasında bakım ve revizyon çalışmaları için tatil yapacak. 29 Ağustos'ta seri üretime başlayacak Oyak Renault, 3 vardiye üretimini sürdürüyor. Bünyesinde toplam 6 bin 245 çalışanı bulunan Oyak Renault, Megane Hatchback, yeni Clio, yeni Clio Sport Tourer, Fluence ve Elektrikli Fluence üretimine devam ediyor. Oyak Renault geçen yıl, 310 bin 602 araç, 260 bin 601 motor, 243 bin 281 adet de vites kutusu üretti.

Akçalar Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan Karsan ise Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada yıllık planlı bakım ve revizyon nedeniyle 5 Ağustos- 23 Ağustos 2013 tarihleri arasında üretime ara verdi. Bu süre içinde üretim hattında çalışan 995 çalışan yıllık izne çıkacak. Karsan, Peugeot, Citroen, Hyundai ve Renault Trucks üretimi yapıyor.