Otomobil Rolls-Royce skandalıyla ilgili soruşturulacakların listesi açıklandı!

Rolls-Royce skandalıyla ilgili soruşturulacakların listesi açıklandı!

10.03.2017 - 11:22 | Son Güncellenme:

Tayland'da yolsuzluk skandalına adı karışan, aralarında eski ulaştırma bakanı ve yardımcısının ile Thai Havayolları şirketinin yönetim kurulu üyelerinin de olduğu 26 şüpheli, soruşturmaya tabii tutulacak.

Rolls-Royce skandalıyla ilgili soruşturulacakların listesi  açıklandı

Tayland'da Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (NACC), Rolls-Royce rüşvet skandalıyla ilgili haklarında soruşturma başlatılmasına karar verilen 26 ismi kamuoyuna duyurdu.

Haberin Devamı

Bangkok Post'da yer alan habere göre, NACC Genel Sekreteri Sansern Poljieak, basına yaptığı açıklamada, aralarında bir eski bakan ve yardımcısının yanı sıra Thai Havayolları şirketinin yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu 26 kişinin, 2004-2005 yıllarında yapılan jet motoru alımı için İngiliz Rolls-Royce şirketinden rüşvet aldıkları iddiasıyla soruşturma başlatılmasına karar verildiğini belirtti.

Poljieak, haklarında soruşturma açılacak iki şüphelinin 2006 yılında askeri darbeyle iktidardan düşürülen Başbakan Tahsin Şinavatra hükümetinde Ulaştırma Bakanlığı görevini yürüten Suriya Jungrungreangkit ve yardımcısı Vichet Kasemthongsri olduğunu bildirdi.

Diğer şüphelilerin, ihaleye onay sürecinde dahli bulunan dönemin Thai Havayolları şirketinin yönetim kurulu ve yatırım alt-komitesi üyeleri olduğunu aktaran Poljieak, söz konusu kişilerin Thai Ariways'e ait Boeing 777-200ER tipi uçakların ana jet motorlarının ve Airbus A340-500 ve A340-600 tipi yedi uçağın yedek motorlarının tedariki sürecinde kamuyu zarara uğrattığını kaydetti.

Haberin Devamı

Rolls-Royce, ABD'de 17 Haziran'da sonuçlanan davada farklı ülkelerde satış ihaleleri için rüşvet dağıttığını itiraf ederek, ABD, İngiltere ve Brezilya hükümetlerine toplam 800 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etmişti.

İngiliz motor üreticisi, aynı tarihte Londra'da Yüksek Mahkeme tarafından görülen davada aralarında Çin, Endonezya, Malezya, Tayland, Hindistan, Rusya ve Nijerya'nın olduğu yedi ülkede de yetkililere milyonlarca dolar rüşvet verdiği beyanında bulunmuştu.

Şirket, söz konusu beyanda 1991 ve 2005 yıllarında Tayland'da üç ayrı ihale için yetkililere 18,8 milyon dolar rüşvet dağıttığını duyurmuştu.

Yazarlar