Otomobil Yatırım Ajansı Almanya’ya gitti Opel Ar-Ge teşvikleriyle ilgilendi

Yatırım Ajansı Almanya’ya gitti Opel Ar-Ge teşvikleriyle ilgilendi

31.10.2011 - 00:11 | Son Güncellenme:

Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı Almanya’da Opel Avrupa Başkanı Reilly ile biraraya geldi. Opel, yatırım konusunda kesin bir ifade kullanmazken, özellikle Ar-Ge yatırımlarına yönelik teşviklerle ilgilendiğini ortaya koydu

Yatırım Ajansı Almanya’ya gitti Opel Ar-Ge teşvikleriyle ilgilendi

Hükümetin Türkiye’ye yeni otomotiv yatırımları çekilmesi konusundaki çabaları devam ederken, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı ile Opel Avrupa Başkanı Nick Reilly arasında uzun zamandır konuşulan görüşme de geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Reilly, görüşmede Opel’in olası yatırımı konusunda net bir ifade kullanmazken, Ar-Ge teşviklerinin kendileri açısından dikkat çekici olduğunu ifade etti.
2001 krizinde Türkiye’deki üretim tesisini kapatmak zorunda kalan Opel’i yeniden yatırıma davet etmek için Yatırım Ajansı Başkanı ile Opel Avrupa yönetimini biraraya getiren görüşme, nihayet ekim ayının ortalarında Almanya’da gerçekleşti. Opel Türkiye yönetiminin de uzun uğraşları sonucu gerçekleşen görüşmede, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı ile ekibinin yanı sıra Ekonomi Bakanlığı’ndan da yetkililer hazır bulundu.

“Gerekirse gözden geçiririz”
İlker Aycı ve beraberindeki heyet Opel/Vauxhall Avrupa Başkanı Nick Reilly’nin yanı sıra Opel Avrupa Yönetim Kurulu üyeleriyle biraraya geldi. Toplantı sonrasında heyet, Opel’in Almanya’daki Rüsselsheim fabrikasını gezdi.
Yatırım Ajansı yetkilileri, görüşmede Opel Avrupa yönetimine Türkiye’nin yatırım konusunda doğru bir ülke olduğunu anlatırken, bunun nedenlerini ve pazarın potansiyelini de aktardı. Opel/Vauxhall Avrupa Başkanı Nick Reilly de, Opel’in bundan sonraki dönemde karlılık üzerine odaklanacağını, bu anlamda verimsiz operasyonlarını gözden geçirebileceğini anlattı. Reilly’nin “Bu anlamda şayet verimsiz bir operasyon söz konusu olursa, gerektiğinde Batı Avrupa’daki bazı üretim tesislerimizi daha etkin ve düşük maliyetle üretebileceğimiz bölgelere taşıyabiliriz. Bu anlamda Türkiye de bu seçenekler arasında yer alabilir” dediği öğrenildi.
Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik de, görüşmenin son derece verimli geçtiğini ancak yatırım kararının bir gecede alınabilmesinin mümkün olmadığını hatırlattı. Keklik, şu an için somut bir yatırım kararı bulunmadığına dikkat çekerken, Opel’in verimsiz tesisler konusunda atacağı adımların orta-uzun vadede değerlendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Keklik, bununla birlikte Türkiye’de özellikle Ar-Ge yatımlarına yönelik sağlanan teşviklerin Opel Avrupa yönetiminin de dikkatini çektiğini vurguladı.
Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, bununla birlikte kasım ayında Bursa’da seri üretimine başlanacak yeni Combo için Opel tarafından 137.1 milyon euro yatırım gerçekleştirildiğini de hatırlattı.

Haberin Devamı

Combo için Avustralya da beklemede
Tofaş’ın Bursa tesislerinde ön üretimi başlayan ve kasımda seri üretimine geçilecek yeni Combo, Almanya ve İngiltere’de tanıtıldı. İngiltere’de Vauxhall, diğer Avrupa pazarlarında da Opel markasıyla satılacak Combo’nun, iki pazarda da Şubat 2012’de yollara çıkacağı belirtiliyor. Bununla birlikte yeni Combo’nun, güncel Combo’nun “Holden” markasıyla satıldığı Avustralya’da piyasaya çıkıp çıkmayacağı merak konusu oldu. GM’in Opel markasını yeniden bu pazara sokmak istediği belirtilirken, yeni Combo’nun da Holden yerine Opel logosu taşıyabileceği konuşuluyor. Ancak Opel Avustralya, güncel Combo’nun bir yıl daha satılacağına ve yeni Combo’nun gündemin üst sıralarında olmadığına da dikkat çekiyor.
Tofaş’ın yıl sonuna kadar 6 bin adet Combo üretecek. 2012’den itibaren her yıl 40 bin adedi bantlardan indirilecek. Yeni Combo’nun Panel Van versiyonu Almanya’da 13 bin 750 euro’dan (+ KDV) başlayan fiyatlarla satılacak. Doblo’nun Almanya’daki başlangıç fiyatı 12 bin 700 euro civarında.
Yeni Combo’nun Türkiye’de martta piyasaya çıkması beklenirken, Avrupa’daki talep nedeniyle kısıtlı sayıda araç alınabileceği belirtiliyor. Nitekim Opel Türkiye yetkilileri, bu sayının 1000 civarında olabileceğine dikkat çekiyorlar.


Evrim geçiren Zafira şubatta geliyor
Opel’in MPV sınıfındaki temsilcisi Zafira, tamamen yeni baştan yaratılan üçüncü nesliyle şubat ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacak. Yeni Zafira’nın başlangıç fiyatının, 70 bin TL civarında olacağı belirtiliyor.
Eskisine göre daha geniş ve daha sportif hale gelen yeni Zafira, ön tasarımıyla Opel’in yeni nesil araçlarından elektrikli Ampera’ya benzerliğiyle dikkat çekiyor. İç mekanı daha lüks bir yapıya kavuşan Zafira Tourer, geliştirilmiş “Flex7” hareketli koltuk sistemi ve 30’dan fazla saklama bölmesi sayesinde eski nesillerinde olduğu gibi hayli fonksiyonel. Türkiye’de yılda 500 adet satılması hedeflenen Zafira Tourer, 1.4 lt turbo beslemeli ve 140 HP güce sahip benzinli motor seçeneğiyle getirilecek. Aracın 1.8 lt benzinli ve 2.0 lt hacimli dizel motor seçenekleriyse sipariş üzerine ithal edilecek. Zengin donanımlarla ithal edilecek Zafira Tourer’da şasi ve direksiyon tepkilerini yol durumu, sürücünün kullanım alışkanlığının yanı sıra hıza göre otomatik olarak ayarlayan “FlexRide” sistemi, gaz pedalı ve motor tepkilerini ayarlamaya yarayan üç farklı sürüş moduna sahip “Driving Mode Control” gibi unsurlar da bulunacak.


Yatırım Ajansı Almanya’ya gitti Opel Ar-Ge teşvikleriyle ilgilendi


New Yorklu taksisini ilk kez görecek!

New York Belediyesi’nin açtığı “Geleceğin Taksisi” ihalesini kazanan ve 2013’den itibaren kentin yollarında dolaşmaya başlayacak olan Nissan NV200, New York halkının karşısına ilk kez çıkacak. Nissan Kuzey Amerika ile New York Taksi ve Limuzin Komisyonu’nun Broadway’de düzenlediği 5 günlük etkinlikte, halk ve taksiciler aracı ilk kez inceleme fırsatı bulacak. İhalede Ford ve Nissan ile finale kadar gelen Karsan, halen geliştirme çalışmalarına devam ettiği “V1” aracının gerçek boyutlu iç ve dış maketini bu yılın başlarında New York’ta sergilemişti. Amerikalı basın mensupları, engelli derneklerinin temsilcileri ve yerel siyasetçiler, bu maketleri detaylı şekilde incelerken aracın fonksiyonelliğine tam not vermişlerdi. Nissan’ın da, NV200 taksinin iç mekan özelliklerini benzer bir şekilde göstermesi bekleniyor.


Minikler hayallerindeki aracı çizecek

Toyota, Türkiye’deki çocuklara ödüllü uluslararası resim yarışmasına katılma fırsatı sunuyor. Hayallerindeki otomobili resmederek 31 Ocak’a kadar başvuran 15 yaş ve altındaki çocuklar, önce Türkiye yarışmasında dereceye girmek için yarışacak. Türkiye’de dereceye girenler, 80 ülkeden seçilmiş eserin yer alacağı uluslararası yarışmaya katılma şansı elde edecek. Katılmak isteyen çocukların, hayallerindeki otomobili bir kenarı 270 - 300 mm, diğer kenarı 420 450 mm arasındaki ebatlara sahip istedikleri türde kağıda istedikleri resim malzemesiyle resmetmeleri gerekiyor. Ve bunları elbette Toyota plazalara teslim etmek gerekiyor.


Yatırım Ajansı Almanya’ya gitti Opel Ar-Ge teşvikleriyle ilgilendi

Haberin Devamı

Peugeot RCZ artık daha özel

Fransız üreticinin sportif coupe modeli RCZ, yeni özel seri versiyonuyla daha yırtıcı bir hale geldi. Türkiye’de sadece 30 kişinin sahip olabileceği “Asphalt” versiyonu, orijinal “mat gri” rengi, özel donanımları ve 1.6 THP (200 HP) motoruyla dikkat çekiyor.
Kasım ayından itibaren piyasaya sunulacak Peugeot RCZ Asphalt, sadece mat gri rengi ve özel 18 inçlik jantlarıyla değil, iç mekanda kullanılan unsurlarla da farklılaşmış. Özel “Asphalt” yazılı nappa deriden çift dikişli, elektrikli ve ısıtmalı spor koltuklar, yine Asphalt yazısının bulunduğu kapı eşikleri bunlardan sadece birkaçı. Oldukça uzun bir donanım listesine sahip olan RCZ Asphalt’ta ESP, Dinamik Denge Kontrolü (CDS), Elektronik Fren Gücü Dağıtıcısı (REF), Acil Fren Desteği (AFU), Akıllı Çekiş Kontrolü, Yokuşta Kalkış Desteği gibi donanımlar standart. Konfor ve görsellik açısından da JBL müzik sistemi, USB girişi + Bluetooth telefon kiti, alüminyum spor pedallar, çift bölgeli otomatik klima, deri direksiyon simidi ve dahası var.