Geri Dön
Paul Cezanne kimdir? Kısaca hayatı ve eserleri

Paul Cezanne kimdir? Kısaca hayatı ve eserleri

Modern sanatın babası olarak kabul edilen Paul Cezanne kimdir? Eserleri nelerdir?

Rüya Salik
Rüya Salik

Modern sanatın babası Paul Cezanne, 1839'da Fransa'da doğdu. Hukuk okurken resim dersleri aldı. 1861'de resim sanatını öğrenmek için Paris'e gitti. Burada tüm zamanını resime ayırdı.

Haberin Devamı

Paris'te Salon adlı itibar gören bir sanat jürisi, Paul Cezanne'in eserlerini gösterime sunmayı 1869 yılına kadar reddetti. Jürinin önyargılarına karşı çıkan sanatçılar içinde Paul Cezanne da vardı. Eserleri reddedilen sanatçılar, sonunda 'Reddedilenler' adıyla bir sergi düzenledi. Paul Cezanne'ın eserleri de böylelikle sanatseverlerle buluştu.

Paul Cezanne resimlerinde Pisarro'nun etkisinde kaldı. Başlangıçtaki melankolik ve içe dönük resimler, bu etkiyle kır manzaralarına dönüştü. Bu tarz, Paul Cezanne'ın yaşamında bir dönüm noktası oldu. Bugünkü ününü sağlayan manzara, doğa ve portre çizimlerine yöneldi. Bu dönem Paul Cezanne için ekspresyonist dönemin de başlangıcı oldu.

Sanatının son yılında lirizme ve özgün fırça vuruşlarına yöneldi. Bu yaklaşımı, modern sanatın ilk akımları olarak kabul edilen fovizm ve kübizmin çıkış noktası oldu. Bu tarzdaki tablolarından olan 'Yıkanan Kadınlar' adlı eseri, Paul Cezanne'ı sanatında doruk noktasına getirdi.

Haberin Devamı

Ressam Paul Cezanne, 22 Ekim 1906'da hayata veda etti.

Benzer İçerikler