Pazar 11 yıldır her alışveriş otizme destek

11 yıldır her alışveriş otizme destek

11.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bugün her 68 çocuktan birinde görülen otizm, erken tanı ve yoğun özel eğitim gerektiren karmaşık bir gelişimsel bozukluk. Tohum Otizm Vakfı, bu yıl 11. kez düzenlediği Alışveriş Festivali’yle otizmli çocuklar için yürüttüğü projelere destek olmaya çağırıyor.

11 yıldır her alışveriş otizme destek

Otizmli çocuklar yararına her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivali” bu yıl 21-22 Kasım tarihlerinde Four Seasons Hotel at the Bosphorus’ta gerçekleşecek. Tohum Otizm Vakfı’nın otizmli çocuklar yararına yaptığı çalışmaları desteklemek, tanıtmak, farkındalık ve kaynak yaratmak amacıyla gelenekselleşen Alışveriş Festivali’nde ziyaretçiler, yılbaşı öncesi sevdikleri için hediyeler alırken aynı zamanda otizmli çocukları da sevindirecek ve onların eğitimine de katkıda bulunmuş olacaklar.

Haberin Devamı

110’u aşkın marka

Ziyaretçiler; takıdan giyime, dekorasyondan tekstile, mücevherden aksesuara 110’u aşkın markanın ürünlerini ve koleksiyonlarını festivalde bir arada bulabilecek. Bilinen birçok markanın yanı sıra tarzıyla öne çıkan yeni firmalar da İstanbullulara farklı seçenekler sunacak. Geçen yıl 3 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği etkinliğe, bu yıl da en az 4 bin ziyaretçinin katılması bekleniyor. Bireyler ve kurumlar arasında sosyalleşme olanağı da sağlayan özel bir sosyal sorumluluk projesi olan Alışveriş Festivali’nde elde edilecek gelirin tamamı Tohum Otizm Vakfı’nın projelerine ve eğitim bursuna ihtiyaç duyan otizmli çocuklara aktarılacak.

11 hediye çekilişi

Alışveriş Festivali’nin özel sürprizlerden biri de 11. yıla özel 11 hediye çekilişi olacak. İş hayatının önemli kurumları, çağdaş sanatçılar ve seçkin markaların Tohum Otizm Vakfı’na bağışladığı özel hediyeler çekilişe katılan şanşlı ziyaretçileri bekliyor olacak. Festivalde Tohum Otizm Vakfı kurucularının yanı sıra cemiyet, sanat ve iş dünyasının ünlü isimleri tarafından hazırlanan özel yılbaşı hediye sepetleri de otizmli çocuklar yararına satışa sunulacak. İki gün boyunca devam edecek Alışveriş Festivali’nde ziyaretçiler, alışverişin yanı sıra sağlık ve kişisel gelişim alanlarında önde gelen isimlerin söyleşilerine katılma fırsatı da bulabilecek.

Haberin Devamı

11 yıldır her alışveriş otizme destek

Tohum Otizm Vakfı hakkında

2003 yılından beri otizmli çocukların erken tanı ve eğitim yoluyla topluma kazandırılması, otizmli çocuklar ve ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit fırsatla yararlanabilmesi için çalışan Tohum Otizm Vakfı, 15 yılda 282 bin 855 otizmli çocuk ve ailenin hayatında fark yaratan çalışmalara imza attı. Vakıf, kurduğu Özel Tohum Otizm Vakfı Özel Eğitim Okulu’yla otizmli çocukların eğitimi konusunda örnek bir model oluştururken 33 devlet okuluna da öğretmen eğitimi, müfredat ve materyal desteği sağladı. Türkiye’de 55 bin çocuğu otizm taramasından geçiren Vakıf, otizmin erken tanısı, tedavisi ve destek konusunda uygulamalar geliştirmeye ve eğitim sağlamaya devam ediyor. Vakıf ayrıca, yetersizliği çağrıştırması nedeniyle dışlanmaya yol açabildiğine işaretle “otistik” teriminin kullanılmaması konusunda uyarıyor ve “otizmli birey” ya da “otizmli çocuk” ifadesinin genel kabul gördüğünü hatırlatıyor.

Haberin Devamı

11 yıldır her alışveriş otizme destek

Rakamlarla otizm

11 yıldır her alışveriş otizme destek

Karmaşık bir gelişimsel bozukluk olarak tanımlanan ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen otizmin günümüzde tek tedavisi, erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim olarak biliniyor. Konuyla ilgili çalışmalarsa, otizmin görülme sıklığının gitgide arttığını söylüyor: 1985’te her 2500 çocuktan birine otizm tanısı konurken bugün her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor. Tohum Otizm Vakfı’nın yaptığı nüfus projeksiyonuna göre, Türkiye’de 0-18 yaş arası 352 bin otizmli çocuk ve genç bulunuyor ve bunların yalnızca 30 bini eğitime ulaşabiliyor. Tüm yaş gruplarında ise 1 milyon 142 bin otizmli birey olduğu ve yaklaşık 4 milyon 568 bin aile ferdinin bu durumdan etkilendiği tahmin ediliyor.