Pazar 2009’dan ne bekliyorsunuz?

2009’dan ne bekliyorsunuz?

04.01.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ekonomik kriz, işsizlik, savaşlar ve kavgalarla dolu bir yılı geride bıraktık. Her ne kadar pek çok insan Obama’nın ABD’ye başkan olarak seçilmesini bir “kurtuluş” olarak görse de uzmanların söylediklerine göre 2009 daha da beter olacak.

2009’dan ne bekliyorsunuz

Ancak 2009’a umutla bakanlar da var. Kimisi yeni romanını bitirmeye, kimisi bol seyahat etmeye, kimisi ise evinin dekorasyonunu tamamlamaya kararlı...
“2009’da mutlaka gerçekleştirmek istediğiniz ne var?”, “Bir hayaliniz var mı?” ve “2008’in kendi hayatınızda ve dünyada en önemli olayı neydi?” sorularını sanatçılardan siyasetçilere, karikatüristlerden yazarlara kadar pek çok ünlü isme yönelttik.


“Adından söz ettirecek televizyon projelerim olacak”
Acun Ilıcalı (Yapımcı-sunucu / Show TV)
-Adından çok söz ettirecek televizyon projelerim var. Bu yıl da bir önceki kadar sürpriz dolu olacak.
-2008 benim için “Var Mısın? Yok Musun?” yılı oldu. Bu yılı hazırladığım yarışma programı ile hatırlayacağım. Dünya 2008’i ekonomik krizle hatırlayacak, böylesi hiç görülmemişti çünkü. Elimde olsa kötü niyetli insanların ellerinde bulundurdukları güçleri almak isterdim.

“Hayatı yeni yılda da akışınabırakıyorum, beklentim yok”
Ahmet Çakar (Spor yorumcusu / Show TV)

-Hayatı akışına bırakıyorum. Hiçbir hayalim, planım ve beklentim de yok. Ben bu konularda çok sakinimdir.
-Bence 2008’de dünyadaki ve Türkiye’deki en önemli olay ekonomik krizdi. Kendi hayatımda ise iyi-kötü önemli bir gelişme olmadı.

“Niyetim bu yıl kitap çalışmamı tamamlamak”
Ahmet Hakan (Gazeteci / Hürriyet)
-Proje insanı olmadığım için “Bu yıl şu işi bitireceğim” gibi bir plan yapmadım ama 2009 biterken üzerinde epey düşündüğüm kitap çalışmamı tamamlamış olmak istiyorum.
-2008 farklı değildi; kavga-gürültü, memleket meseleleri... İşi bilenler diyorlar ki: “2009 daha da çetin geçecek”... Elimde olsa güzellik yarışması adaylarının söylediği gibi ben de dünyaya barış getirmek isterdim.

“Torun bekliyorum, şu sıralar tek heyecanım bu”
Ayşe Kulin (Yazar)

-2009’a sakat giriyorum, hastayım. Ayrıca umutsuz ve mutsuz giriyorum. Dünyada olup bitenler karşısında 2009’a sevinçli, neşeli girmem mümkün değil. Elimde olsa Ortadoğu’ya yeniden bir düzen getirirdim. Kişisel hayatımda ise yapmak istediğim bir şey yok. Zaten benim yaşımdaki bir insanın hayatında artık pek fazla heyecan olmaz. Ancak bu yıl bir torun bekliyorum. Benim şu sıralar tek heyecanım bu.
-2008’de Obama’nın seçilmesi çok önemli bir olay. Ancak bir balon gibi duruyor şimdilik. Çünkü son olaylar karşısında ondan çıt çıkmadı pek.


2009’dan ne bekliyorsunuz



“Issız Adam’ların silkelenip kendilerine gelmelerini isterdim”
Ayşe Özyılmazel (Gazeteci / Sabah)

-Bu yıl inşallah albümümü yapmış, şarkılarımı bitirmiş ve onlara güzel sözler yazmış olacağım. Daha sakin olmayı öğrenmiş, beş kilo vermiş ve gerçekten aşık olduğum bir adamla el ele olmak istiyorum.
-2008 kendimi keşfettiğim, kardeşim Leyla’nın doğduğu, müziğimi yapmaya başladığım, sahiciliğin önemini fark ettiğim ve hayatımda nasıl bir erkek istediğimi anladığım yıl oldu. Elimde olsa insanların birbirlerini acıtmalarına son verirdim. Ayrıca insanların doğaya karşı daha duyarlı olmalarını sağlamak, insanı aynada kendisine bakamaz hale getirecek kadar gereksiz dekolte giyen kadınların doğru dürüst giyinmelerini ve “Issız Adam”ların silkelenip kendilerine gelmelerini isterdim.

“2009’da çok seyahat etmek, Küba’ya tekrar gitmek istiyorum”
Ayşenur Arslan (Gazeteci / Kanal D Haber Direktörü-CNN TÜRK)
-Yeni yılda çok seyahat etmek istiyorum. Küba’ya Castro ölmeden tekrar gitmek istiyorum. Kudüs’e de gitmek istiyorum. Ayrıca Şükrü Saracoğlu Stadı’nda Galatasaray’ı UEFA final maçında seyretmek istiyorum. Hayal ettiğim şeyler de var. Oğlum bir kompozitör. Onun bir bestesini bir orktestradan dinlemeyi çok isterim.
-2008’de sanki dünya düzeni değişti. Gürcistan savaşı, Ortadoğu’daki savaş, Obama’nın seçilmesi gibi 2008 yılı çok önemli olaylara sahne oldu. Kendi hayatımda da önemli gelişmeler oldu. Mehmet Ali Birand ile CNN Türk’ün sorumluluğuna getirildik. Bu çok zor ama çok güzel bir sorumluluk.

“Dileğim bu yıl da olabildiğince iyi yaşamak”
Banu Güven (Haber spikeri / NTV)
-Ben ileriye dair detaylı planlar yapanlardan değilim.
O yüzden 2009’u da geçen yıldan farklı yaşamayacağım yani hayatımı olabildiğince “iyi” yaşamaya devam etmiş olacağım diyebilirim.
-2008 bana hayatta en önemli şeyin sağlık olduğunu tekrar tekrar hatırlatan bir yıl oldu.

“Mankenlere kelimelerden kıyafetler giydirmek isterim”
Elif Şafak (Yazar)
-2009’da yeni romanımın hem yurtiçinde hem yurtdışında çıkmasını ve modern insan için Mevlana’nın ne ifade ettiğini işleyen bir film senaryosu yazmayı arzu ediyorum. Sigarayı hamilelikte bırakmıştım. Şimdi bir kötü alışkanlığım kaldı bırakmam gereken: Roman yazarken tırnaklarımı kemirmek! Bu sene azimliyim, inşallah bırakacağım.
-Yapmayı arzu ettiğim ama henüz cesaret edemediğim bir şey var. Kendi çocuklarıma uydurduğum masallardan hareketle bir ya da birkaç çocuk kitabı yazmak. Bir de Londra’da, Paris’te, Moskova’da yapılacak bir defilede mankenlere kelimelerden kıyafetler giydirmek istiyorum.

“İsteğim bu yıl iki-üç senfoni daha bestelemek”
Fazıl Say (Piyanist-besteci)
-2010’a gelmeden arkamda iki ya da üç adet senfoni bırakmış olmak istiyorum. Şimdiden planlanmış olan 100’den fazla konserimi de bu yıl başarıyla gerçekleştirmiş olacağım.
-2008 benim için mesleki açıdan başarılı bir yıldı ama kişisel olarak en çok yıprandığım yıl olarak hatırlayacağım. Dünya da 2008’i çok iç açıcı şeylerle hatırlamayacak. Dünyaya barışı ve sevgiyi getirecek insan esasında varlar. Elimde olsa onların iktidara geçmelerini sağlamak isterdim ve kanser, AIDS gibi hastalıkların tedavisini bulurdum.

“2009’da Doğu Anadolu’ya gitme planlarım var”
Güngör Uras (Gazeteci / Milliyet)
-2009’da Doğu Anadolu’ya gidip oradaki yaşam şartlarını görmek istiyorum. Elimde olsa iktisatçıları bir araya toplar, ülkenin kısa ve orta vadeli stratejik planını hazırlatırdım.
-Bence 2008’in en önemli olayı kriz nedeniyle Türkiye’de ortaya çıkan işsizlik. Kendi hayatımda da kriz yüzünden birikimlerimiz eridi.

“Bu yıl puroyu bırakacağım”
Latif Demirci (Karikatürist / Hürriyet)
-Sigarayı bırakıp puroya başladım. Bu yıl puroyu da bırakmayı düşünüyorum. Bunun dışında 2009’da mutlaka yapmak istediğim bir şey yok.
-Bana göre 2008’de dünyanın en önemli olayı Obama’nın seçilmesiydi. Hayatımda ise önemli bir olay olmadı.

“Çocuklarımla mütevazı bir Avrupa tatili yapmak istiyorum”
Levent Üzümcü (Tiyatrocu)

-2009’da İstanbul Halk Tiyatrosu olarak hazırladığımız “Gagarin Sokağı” isimli oyunun birçok kez başarıyla sahnelendiğini görmek istiyorum. Ayrıca çocuklarımla bu yaz mütevazı bir Avrupa tatiline çıkmak istiyorum.
-2008’i “Sürmanşet” ve “Maskeler” oyunlarının ilk defa sahnelendiği ve çok samimi iki arkadaşımı kaybettiğim yıl olarak hatırlayacağım. Dünya 2008’i bazı kurumlar ve devlet adamları sayesinde kolay kolay unutamayacak.

“Bush’a bir çift cizlavet hediye etmek isterdim!”
Melis Alphan (Gazeteci / Milliyet)
-Evlendiğimi biraz geç idrak ettim herhalde ki dört yıl sonra evi öğrenci evi halinden çıkarma işine soyundum. 2009’a dair projem evimin dekorasyonunu tamamlamak.
-Kişisel anlamda 2008’e kıyafet rejimim damgasını vurdu. Paramın tamamını eskiden kıyafete harcarken artık parayla başka şeyler de yapılabileceğini gördüm. 2008’i ben de tüm dünya gibi ekonomik kriz ile hatırlayacağım. Elimde olsa Bush’a bir çift cizlavet hediye etmek isterdim!

“2009’da önemli filmlerde yer almayı arzu ediyorum”
Melis Birkan (Oyuncu)
-Bu yılı da içinde yer aldığım önemli filmler ve güzel projelerle ve sağlıklı bir şekilde tamamlamak isterim.
-2008 hayatımın en keyifli ve şanslı yıllarından biriydi. Bana bol bol çalışmayı, tabii ki “Issız Adam”ı, insanın hayallerinden vazgeçmemesinin ona çok büyük sürprizler getirebileceğini hatırlatacak. Dünya ise 2008’i ekonomik kriz, susuzluk ve tabii ki savaşlarla hatırlayacak. Bence dünyanın unutmayacağı 2008’e dair en önemli detaylardan biri benim de başarılı bulduğum meşhur ayakkabı fırlatma eylemi.

“Elimde olsa atılan bombaları atanlara iade ederdim”
Naim Dilmener (Müzik eleştirmeni)
-2009 bittiğinde epeydir yapmayı düşündüğüm bir projede herhalde bayağı yol almış olacağım. “Hafif Türk Pop Tarihi”nin, 2000’li yılları kapsayacak olan ikinci cildini yazmaya başlayacağım. Belge-bilgi toplamak epeyce zaman alacak; belki çoğu şeyi toplamış ve yazmaya da başlamış olacağım.
-2008’i ise aynen Timur Selçuk’un dediği gibi hatırlayacağım: “Ekonomi tıkırında; kriz var, bunalım var...” Dünya 2008’i, Karl Marx’ın yanılmamış olduğunun ispatlandığı yıl olarak hatırlayacak.

“Yavaşlamaya karar verdim”
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu (İç Hastalıkları Uzmanı)
-2009’da yavaşlamaya karar verdim. Hayat beni çok hızlandırdı ve bu da ruh-beden işbirliğini bozdu. Yavaş düşünmeye, hayatı olduğu gibi kabul etmeye, hayatın ritmini değiştirmemeye çalışacağım. Hayalimde ise özellikle gençlerin ve çocukların beslenme sorunlarına çözüm üretecek çok ciddi bir projenin başında olmak var.

“Hak ve hukukla ilgili çalışmalar yapmayı hayal ediyorum”
Şebnem İşigüzel (Yazar)
-Yeni romanımı tamamlamak istiyorum. Ülkede hak ve hukukla ilgili çalışmalar yapmayı hayal ediyorum. İnsanların birbirini anlayıp dinlemesiyle ilgili projelerde bulunmak istiyorum. 2009’da ayrıca 78’liler Vakfı’yla birlikte yaptığımız “Diyarbakır Cezaevi Gerçekleriyle Yüzleşmek” konulu çalışmayı tamamlamayı umuyorum.
-2008’in en önemli olayı yeni romanımı yayınlamak oldu. Dünyadaki en önemli gelişme ise Obama’nın seçilmesiydi.

“Sigarayı bırakmayı umuyorum”
Teoman (Müzisyen)
-2009’a dair planlarım değil ama umutlarım var. Sigarayı bırakmış, spor yapmış, sağlıklı yemekler yemiş olmayı umuyorum. Arada da bir-iki albüm çıkarırım.
-2008’in sonuna doğru albüm yapmaya giriştim ki bu bana çok iyi geldi. Dünya 2008’i Obama ile hatırlayacak; ya güzel ya da hayal kırıklığı olarak. Elimde olsa bu yıl ders kitaplarını değiştirirdim.

“Bu yıl ‘asla’ dememeyi öğreneceğim yıl olacak”
Tuba Ünsal (Oyuncu)
-2010’a girerken asla dememeyi öğrenmiş olacağım, yani 2009 “asla asla deme” lafının doğruluğunu nihayet anladığım yıl olacak.
-2008’i hastalığımın teşhis edilmesiyle hatırlayacağım. Bush’un ileriki nesiller tarafından savaş suçlusu ilan edileceğini düşünüyorum, bu nedenle de şimdiden onu tüm dünyanın önünde yargılamak isterdim.

“Yazdığım kitap sayısını 10’a çıkarmak istiyorum”
Ufuk Uras (Politikacı)
-Özel hayatımda bitiremediğim, askıya aldığım bir dizi kitap faaliyeti var. Bu kitapları bu yıl bitirmek istiyorum. 8’e çıkardığım kitapları 10’a çıkarmak istiyorum. Elimde olsa memleketteki bu şiddet ortamını sona erdirirdim. Keşke bunun bir muskası olsa da yapabilsek.

“Romanımı bu yıl mutlaka bitirmeyi düşünüyorum”
Zülfü Livaneli (Müzisyen-Gazeteci / Vatan)
-Sanat çalışmalarımı 2009’da da sürdüreceğim. Romanımın bu yıl bitmesini istiyorum. Ayrıca yazmak istediğim senaryolar ve pek çok projem var. Gerçekleştiremediğim bir hayalim yok aslında. Düşündüklerimi yapıyorum çünkü.


2009’dan ne bekliyorsunuz