Pazar “35 derece nem etkisiyle oldu 50 derece”

“35 derece nem etkisiyle oldu 50 derece”

01.08.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, 4 Ağustos’a dikkat çekerek hissedeceğimiz sıcaklığın 65 derecenin üzerinde olacağı konusunda uyarıyor

“35 derece nem etkisiyle oldu 50 derece”

Özlem Ülkü ozlem.ulku@milliyet.com.tr -  Türkiye’yi saran aşırı sıcaklar önümüzdeki günlerde de etkisini hissettirmeye devam edecek. Özellikle ağustosta ilk 3-4 güne dikkat etmek gerek. Nemle birleşince oldukça yüksek olan sıcaklık değerleri için İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan dikkat çeken değerlendirmeler yaptı. “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ağustos ayı tahminlerini değerlendirdiğimizde 1-2 Ağustos arasında çok yüksek sıcaklık bekleniyor. Nemin yükselmesiyle 35 derece olan sıcaklığın hissedilmesi 50 derece gibi olabiliyor” diyen Demirhan, bu sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde olmadığını söylüyor.

Haberin Devamı

“Nem tutma kapasitesi artıyor”

Sıcaklıklar konusunda önemli kısmın nem değeri olduğunu dile getiren Demirhan, asıl dikkat etmemiz gerekenin hissedilen sıcaklık olduğunu anlatıyor: “4 Ağustos’a kadar sıcaklıklar 38’e kadar çıkabilir. Aynı gün için tarihte görülmüş en yüksek değer 35’miş. Sıcaklık arttıkça havanın nem tutma kapasitesi artıyor. Nemden kaynaklı 35 dereceyi 50 gibi hissederken, 38 derece olduğunda hissedeceğimiz sıcaklık, 65 derecenin üzerinde olacaktır.” Dr. Deniz Demirhan, güneşin 12.30-13.30 arasında en tepede olduğu saatler olduğunu, bu sebepten iç mekanlarda, gölde yerlerde olmanın sağlığımız için gerekliğini vurguluyor.

“Şehirler ısı adaları”

Rüzgar hızı saatte 20 km’ye ulaşsa da şehirlerin ısı adası olmasından dolayı şehir merkezinde yaşayanların serinletici etkiyi hiç hissedemeyeceklerini de ekliyor: “Sıcaklık bu dönemde o kadar fazla ki, rüzgar yeterince serinlik sağlayacak diyemeyiz. Eğer rüzgarı alabilecek bir yerdeyseniz çok hafif bir serinlik sağlayabilir ama şehir merkezinde binaların olduğu bir ortamdaysanız, rüzgar nereden akıp gelecek? Şehirler ısı adasıdır ve sıcaklıklar hep daha çok hissedilir. Şehirlerdeki orman sayısının artırılmasının gerekliliği de burada ortaya çıkıyor.”

Haberin Devamı

Son dönemde kuvvetli sellerin ve yangınların da arttığını görüyoruz. Bu durumun Kanada’daki sıcaklık değerlerindeki gibi iklim değişikliği ile bağlantısının olduğunun kısa vadede söylenemeyeceğini dile getiren İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, “Sıcaklık eğer bir kıvılcım ortaya çıkarsa o yangını tetikler.  Daha önce de ağustos ayında böyle sıcaklıklar yaşadık ama o tarihlerde bu kadar orman yangınlarıyla karşılaşmadık. Sel konusunda ise, bağlantıyı bilmesek de iklim değişikliğiyle beraber kuvvetli sağanak yağışların hem sıklığı hem de şiddetinin arttığını biliyoruz. 1990’lı yıllarda Türkiye’de senede 50 ile 100 civarında sel afetiyle karşılaşılırken 2020 yılında 247 sel afeti olmuş” diyor.