Pazar Avrupa’nın en büyük ahşap binasını görün

Avrupa’nın en büyük ahşap binasını görün

06.07.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

“İstanbul’da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey”in yazarı Akdoğan Özkan: “İstanbulluların günlük hayatın koşuşturması içinde ‘Nasıl olsa buradayız’ diye erteledikleri çok şey oluyor. Bu nedenle bu kitapla onlara yol göstermek istedim”

Avrupa’nın en büyük ahşap binasını görün

İstanbul’un en eski apartmanı nerede? Avrupa’nın en zarif camisi ve en büyük ahşap binası hangi semtlerde? En yaşlı İstanbullularla nerede kucaklaşabilirsiniz? Kayıp demiryolunun izini nasıl sürebilirsiniz? Zindanların en karasına nasıl inebilirsiniz?
Bu soruların yanıtı, Akdoğan Özkan‘ın (47) “İstanbul’da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey” (İnkılap Yayınevi) adlı kitabında. Bir İstanbul sevdalısı olduğunu vurgulayan Özkan, kitabında okurları farklı bir İstanbul’la baş başa bırakıyor ve onları 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen ama sakinlerinin çoğunun hiç tanımadığı bu kenti keşfetmeye çağırıyor...

“İstanbul’da kendinizi bir turist gibi hissedebilirsiniz”

Bu kitabı yazmak nereden aklınıza geldi?

İstanbulluların günlük hayatın koşuşturması içinde “Nasıl olsa buradayız” diye erteledikleri çok şey oluyor. Onlara bu kitapla yol göstermek istedim. İstanbul ayrıca 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edildi. Bu da böyle bir kitap çıkarmak için bir fırsat oldu. Bu kitapla, içinde yaşadığımız şehre olan yabancılığımızı atmaya bir katkım olsun istedim. 

Kitabınızın İstanbul’la ilgili diğer kitaplardan farkı ne?
Sadece okunup bir kenara kaldırılmasını değil, kullanılabilir bir kitap olmasını istedim. Gezen bir insanın öncelikle bir hikayeyi merak edeceğini düşünüyorum. Yani “Şu taşı gidin görün” demek yerine onun hikayesini ön plana çıkararak görülecek yerleri daha cazip kılmaya çalıştım. Şehrin en eski apartmanından başladım yazmaya. Bu, Küçükçekmece’de 400 bin yıllık bir yapı. İstanbul’un yedi harikasına, 1500 yıllık sanat galerisine, dünyanın en eski üniversitesine kadar pek çok şeye değindim. 

Sık sık gittiğiniz yerler var mı?
Tabii ki. Tarihi dokunun hâlâ korunabildiği Süleymaniye, Eyüp, Sultanahmet, Edirnekapı, Ayvansaray ve Balat gibi bölgeler gitmekten büyük keyif aldığım yerler. Bu mistik yerleri her seferinde yeniden keşfediyorum. Ayrıca 20,5 kilometrelik tarihi sur hattı Avrupa’nın en görkemli sur kalıntılarıdır. Arkeoloji Müzesi ve binlerce yıldır el değmemiş, imparatorlukların azametini simgeleyen Altın Kapı’yı da defalarca görmekten büyük keyif alıyorum.

Tatile çıkamayanlar üzülmesin mi?
Hayır. Kitapta pek çok öneri var. Bu şehirde kendinizi bir turist gibi hissedebilirsiniz.


Şehrin Altın Kapı’sını tıklat

Avrupa’nın en büyük ahşap binasını görün

5’inci yüzyılda inşa edilen, kanatları altın kaplı muhteşem kapıdan bir zamanlar seferden dönen imparatorlar şehre girerdi. Kapı bugün ayakta ama gözlerden uzak bir köşede ve kapalı.
Nerede: Yedikule.



Yarım asırdır el değmemiş bir sokakta yürü
Avrupa’nın en büyük ahşap binasını görün

 İstanbul’da tarihsel dokunun tamamlayıcısı olan eğri büğrü taş kaldırımlı sokak kalmadı artık. Çünkü şehrin bütün sokaklarına, son 50 yılda kör kazmayı defalarca gelişigüzel vurduk. Ünlü şair Kavafis’in de yürüdüğü bu sokak hariç.
Nerede:Kürkçü Faik Sokağı, Yeniköy.



İmparatoriçenin zifaf odasına gir
Avrupa’nın en büyük ahşap binasını görün

Bizans imparatorlarının elçileri kabul ettiği, bir bölümünü de zifaf odası ve hamam olarak kullandığı bir yapıydı Magnaura Sarayı. O ünlü büyük saraydan ayakta kalabilen belki de tek yapı bu oldu.
Nerede: Kutlugün Sokak, Sultanahmet.



Dünyanın en eski üniversitesini gez
Avrupa’nın en büyük ahşap binasını görün

4’üncü yüzyılda dünya başkenti olan İstanbul, dünyanın ilk üniversitesine ev sahipliği yaptı. Sultanahmet’teki Magnaura Sarayı’nda 856’da başlayan eğitim, geometriden astronomi ve hukuka kadar pek çok disiplini kapsıyordu.
Nerede: Kutlugün Sokak, Sultanahmet.



Dünyanın en büyük ikinci ahşap binası Büyükada’da
Dünyanın ikinci büyük ahşap binası, Büyükada’daki İsa Tepesi üzerinde 40 yıldır kaderine terk edilmiş bir halde. 1898’de otel amaçlı inşa edilen ve 1903-64 arasında kesintilerle Rum Yetimhanesi olarak hizmet verilen binanın
206 odası mevcut. Nerede:İsa Tepesi, Büyükada.



Şehrin en yaşlı üyesi Eyüp Camii’nin avlusundaki
600 yıllık doğu çınarı. En ulu ve sağlıklı anıt ağaç ise Büyükdere-Bahçeköy yolundaki “Uyuyan Çınar” olarak da adlandırılan 400 yaşındaki, 32 metre yüksekliğinde yine bir doğu çınarı.  Nerede: Bilezikçi Çiftliği, Büyükdere.