Pazar Bedensel engelliler sahnede

Bedensel engelliler sahnede

03.05.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rıfat Ilgaz’ın ünlü eseri Hababam Sınıfı’nı bu kez bedensel engelli gençler sahneleyecek. İlk gösteri 15 Haziran’da...

Bedensel engelliler sahnede

Bedensel engelliler sahnede

Rıfat Ilgaz’ın ünlü eseri Hababam Sınıfı’nı bu kez bedensel engelli gençler sahneleyecek. İlk gösteri 15 Haziran’da...

Semra Kardeşoğlu

Beşiktaş Kültür ve Sanatevi’nde iki haftadır hummalı bir çalışma sürüyor. Kimi doğuştan gelen hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağımlı, kimi de bir kaza sonucu uzuvlarını kaybeden gençler, tiyatroda da başarılı olabileceklerini göstermek için çabalıyor.
Rıfat Ilgaz’ın ünlü eseri Hababam Sınıfı’nı bir kez daha tiyatro sahnesine koymak için bu çaba. Bu kez İnek Şaban, Güdük Necmi, Badi Ekrem karakterlerini bedensel engelli gençler oynayacak. 2000 yılının ekim ayından beri tasarlanan bu proje haziran ayında oyunun sahnelenmesi ile hayata geçmiş olacak. Provalar haftada iki kere, salı ve perşembe akşamları olmak üzere devam ediyor.
Oyunu Devlet Tiyatroları Gençlik ve Çocuk Tiyatrosu Sorumlusu Levent Niş yönetiyor. Niş uzunca bir dönemdir böyle bir projenin peşinde. Yönetmen, özrün ve engelin kafada olduğuna inanıyor ve şöyle diyor: "Eğer kafanızda sorun yoksa, istediklerinizi yerine getirmek için size hiçbir şey engel olamaz. Burada bulunan gençler zaten Beşiktaş Engelliler Spor Kulübü üyesi. Sporda sayısız başarı elde etmişler. Tiyatro yapmak istiyorlardı. Ben de elimden gelen desteği vermeye hazır olduğumu söyledim. Başarılı olacaklarına inanıyorum. O kadar istekli çalışıyorlar ki."

Neden Hababam Sınıfı?
Yönetmen Levent Niş, neden Hababam Sınıfı’nı seçtiği sorusuna şöyle yanıt veriyor: "Çok fazla olumsuzluk yaşıyoruz. Hababam Sınıfı neşeli, hareketli bir oyun. Oyunda rol alan gençlerin çoğu zaten lise sıralarından yeni çıkmışlar. Bu nedenle daha kolay oynayacaklarını da düşündüm. Gerçekten de bakıyorum şimdi, provalarımız çok neşeli geçiyor. Bu neşeyi sahneye de taşıyacağız."

15 Haziran’da AKM’de
Engelli gençlerin sahneleyeceği Hababam Sınıfı ilk olarak 15 Haziran’da Atatürk Kültür Merkezi’nde izleyici karşısına çıkacak. Ardından Büyükçekmece ve Bahçeşehir’de sahnelenecek. Ekip yaz döneminde ise oyunlarını 17 Ağustos depreminden etkilenen Sakarya, Kocaeli, Gölcük ve Düzce’ye taşıyacak. Yönetmen Niş "Deprem nedeniyle uzuvlarını kaybeden çok insan oldu. Onlar şimdi yeni yaşamlarına alışmaya çabalıyor. Bizim oyunumuz, onlara yaşamlarının bu yeni döneminde de istediklerini yapabilecekleri duygusunu hissettirecek. Engelli insanlar için bir moral dopingi olacak" dedi.

Çocuklar için yeni proje
Levent Niş önümüzdeki tiyatro sezonunda bu kez engelli çocukların rol alacağı yeni bir projeye imza atmaya çalışıyor. Devlet Tiyatroları bünyesinde hazırlanacak oyunda bu kez bedensel engelli çocuklar rol alacak.

Belgesel yolda
Hababam Sınıfı’nın yönetmen yardımcısı Avcı ve Zor Hedef dizilerinde de rol alan Egemen Ertürk. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunu olan Ertürk eğer sponsor bulabilirse bu oyunu da kapsayan bir belgesel yapmak istiyor. Oyunda rol alan gençlerin, hayatını, yaşama sevincini konu alan belgeselin diğer özürlü gençlere de moral vereceğini söylüyor.
Oyunda Güdük Necmi karakterini Ramazan Alabaş ve Altuğ Özyayıkçı dönüşümlü oynayacak. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ramazan Alabaş’ın bir kolu doğuştan yok. Özyayıkçı ise doğuştan gelen hastalığı nedeniyle 12 yaşından itibaren yürümesinde aksaklıklar yaşamaya başlamış. Şimdi tekerlekli sandalyeye mahkum olan Özyayıkçı için oyunda kolay haraket etmesini sağlayacak elektrikli bir sandalye kullanılacak. Basketbol oynayan Özyayıkçı "Tiyatro izlemeyi çok seviyordum ama oynamak çok daha keyifli" diyor.

Anne-oğul aynı sahnede
Onu ilk tiyatro deneyiminde yalnız bırakmayan sevenleri de oyunda rol alıyor. Bunlardan biri, oğlunu her konuda destekleyen Nilüfer Özyayıkçı. Anne Özyayıkçı, Adile Naşit’le bütünleşmiş Hafize Ana karakterini canlandırıyor. Komşuları ise anne- oğulun tiyatro sevgisine destek için oyundaki kadın karakterleri canlandırmayı kabul etmiş. Kız öğrenci Erkek Sevim’i, Ebru Gözcü; Semra öğretmeni Çağla Akçay; Melahat öğretmeni Canan Akçay; "Disko" lakaplı kız öğrenciyi Canan Uçur canlandırıyor.

OYUNCULAR
• Müfettiş (Hayri Köse ve Hüseyin İnan): Liseyi bitiren ve üniversite sınavına hazırlanan 24 yaşındaki Hayri Köse oyunda müfettişi canlandırıyor. Köse 6 yaşında evinin balkonunda oynarken yüksek gerilim hattının kontak yapması sonucu bir kolu ile diğer elinin parmaklarını kaybetmiş. Köse ile dönüşümlü olarak müfettiş karakterini canlandıran Hüseyin İnan’ın ise bir bacağında sorun var.
• Akil Hoca (Bahattin Gülcanok): Beşiktaş Engelliler Futbol Takımı antrenörü olan Gülcanok, destek amacıyla oyuna katılıyor.
• Badi Ekrem (Cumhur Aygün): 27 yaşındaki Aygün, Şener Şen’in canlandırdığı Badi Ekrem olarak karşımıza çıkacak. Tek kolu felçli Aygün, tiyatronun yaşama sevincini artırdığını söylüyor.
• Kalem Şakir (Seyit Coşkun-Yücel Gülçay): Kalem Şakir rolünü ise Seyit Coşkun ile Yücel Gülçay üstlenmiş. Coşkun’un bir kolu yok. Gülçay’ın ise bir bacağı doğuştan kısa.
• İnek Şaban (Ercan Erdoğdu): Sağ kolunu kaza sonucu kaybeden Erdoğdu, Kemal Sunal’la bütünleşmiş İnek Şaban tiplemesini canlandırıyor.
• Öğretmen (Ayhan Ogan): Kaza sonucu tek bacağını kaybeden ve protez kullanan Ogan sahneye çıkacakları günü iple çekiyor.




PAZAR