Pazar Bekçiler başrolde

Bekçiler başrolde

20.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce mahallelerde güvenliği sağlamak için görevlendirilen 386 bekçi eğitilip çalışmaya başlayınca beyazperdenin en ünlü bekçi karakterlerini derledik.

Bekçiler başrolde

MURTAZA (1965 ve 1986)
Tüm zamanların en ünlü bekçisi

Haberin Devamı

Orhan Kemal’in 1952’de ilk önce Vatan gazetesinde tefrika edilen daha sonra da Varlık Yayınları’ndan çıkan romanı “Murtaza” Türk klasikleri arasında yerini alan eserlerden biri. Balkan Savaşı kahramanlarından Hasan Bey’in torunu olan Murtaza, Yunanistan’dan mübadele sonucu Çukurova’ya geldikten sonra bir fabrikada bekçilik yapar. İşine bağlıdır ama despottur. Vazifesine o kadar tutkuludur ki bu onu çekilmez bir hale getirir. Orhan Kemal karakter için “Murtaza elleri üzerinde yürümeyi olağan saymaya başlamış bir toplumda ayakları üzerinde yürüyen, başkalarını da buna zorlayan bir kişidir” diyecektir.
Eser ilki 1965’te ikincisi ise 1986’da olmak üzere beyazperdeye uyarlandı. “Bekçi Murtaza” adlı ilk filmde Müşfik Kenter,
“Bekçi” adlı ikinci filmde ise Müjdat Gezen rol aldı.

ŞEKERPARE (1983)
Rüşvet yemez bekçi Cumali


“Şekerpare”nin senaryosu Yavuz Turgul’a ait, yönetmeni ise bir başka usta Atıf Yılmaz. Yapımcı ise Ertem Eğilmez... Bekçi Cumali Malatya karakterini İlyas Salman oynuyordu. Şener Şen ise komiser Ziver Bey rolünde. Şevket Altuğ, Yaprak Özdemiroğlu, Ayşen Gruda, Neriman Köksal gibi isimlerin de rol aldığı film Şen ve Salman’ın birlikte oynadığı tüm filmler gibi hâlâ yüzlerde bir tebessümle hatırlanıyor. Fakat madem asıl meselemiz bekçiler o zaman Cumali Malatya’ya odaklanalım: Galata’daki karakola sürgün gelen kıdemli bekçi Malatya’nın sürülmesinin nedeni “rüşvete alışık” eski kumandanıyla geçinememesidir. Bu hikayeyi karakola gelir gelmez anlattığı için de yeni kumandanı Komiser Ziver Bey’in de gözünden düşer. Filmin devamı da zaten saf bekçiyle “anasının gözü” komiser Ziver Bey arasında geçer...

Haberin Devamı

HER GÖNÜLDE BİR ASLAN YATAR (1976)

Bekçiler başrolde

Hayali polis olmaktı

Her Zeki Alasya - Metin Akpınar filminden komedi bekleyenleri ters köşeye yatıran “Her Gönülde Bir Aslan Yatar” ikilinin en hüzünlü filmlerinden biri. Filmde İstanbul’daki mahalle hayatı ve o mahallelinin birbirine tutunuşu başrolde. Danyal (Metin Akpınar) ve bekçi Zeynel’in (Zeki Alasya) su sızdırmayan dostluğu da görülmeye değer. Bekçi Zeynel’in polis olmak için duyduğu arzu ve mahallelinin ona destek olmak için yaptıkları (aralarında para toplayıp Zeynel’in yakalaması için hırsız tutmak da dahil) filmi gülmek için izleyip ağlamamızın müsebbibi.

Haberin Devamı


BEKÇİLER KRALI (1979)
Bir halk kahramanı

Kemal Sunal’ın unutulmaz filmlerinden biri... Osman F. Seden’in yazıp yönettiği film 1980 darbesinden bir yıl önce çekildiği için dönem hakkında bize önemli bilgiler veriyor. Kahramanımız bekçi Şaban Özgüneş mahallesi için bir kurtarıcı, kahraman konumuna geliyor filmde. 1980 öncesinin sıradanlaşan tüp, ekmek ve yağ kuyruklarının ve “yokluk dönemi”nin üzerinde de duran film bir yandan da üniformanın gücünü gösteriyor. Bekçi Şaban da kimi zaman kendisine verilen yetkiyi aşıp zamanın en büyük sorunlarından biri olan karaborsayla mücade ediyor.