Pazar Çocuklar oynasın 125oyun.com

Çocuklar oynasın 125oyun.com

01.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Hacıyatmaz, aç kapıyı bezirgân başı, hula hop, köşe kapmaca, beş taş, tilki tilki saatin kaç” gibi pek çok çocuk oyunu Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları tarafından “Geleneksel 125 Çocuk Oyunu” adıyla internete taşındı. Oyunlara 125oyun.com adresinden ulaşılabilir

Çocuklar oynasın 125oyun.com

FMV Işık Okulları ile Sunay Akın’ın birlikte hazırladığı “Geleneksel 125 Oyun” projesi internete taşındı. “Geleneksel 125 Oyun” kitabının geçen aylarda yayınlanmasıyla gördüğü ilgiyi değerlendiren Işık Okulları, kitapta yer alan çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşması için ayrı bir web sayfası tasarlayarak, eski çocuk oyunlarının unutulmamasını, sokakların, evlerin çocuk sesleriyle şenlenmesini hedefliyor.

Haberin Devamı

Başka hangi oyunlar var?
Adam asmaca, adamın gözlükleri, alfabe, altından geç-üstünden atla, ambara vurdum bir tekme, amiral battı, arkamda kim var, arapsaçı, bayrak verme, beş taş, bicik, cicoz, çatlak patlak, çemberde yakala, çizgiye basma, çömel kurtul, değirmenci baba, dokuz taş, dönmece, el kızartmaca, isim-şehir, evinize köyünüze, gölge kovalamacası, ip bilmecesi, kurt baba ve yumurtalar, nesi var, kabakçıbaşı, kim kiminle nerede, kutu kutu pense, sıcak-soğuk, taş-makas-kâğıt, tavşan kaç, topal karga, sekiz kuyulu taş, tutsak almaca, tuz buz, uçtu uçtu, tuzluk, yağ satarım-bal satarım, yakar top, yedi kiremit ve zımba” oyunlarının anlatımları da yer alıyor. Oyunlara www.125oyun adresinden ulaşılabilir.

Haberin Devamı

Darıca’nın Gönül Birliği Kapısı

İzmit’in şirin ilçesi Darıca, doğal güzellikleri, yeşil alanları ve hayvanat bahçesinin yanında şimdi bir güzelliğiyle daha anılıyor. Sanat İstanbul imzalı devasa boyutlardaki Gönül Birliği Kapısı, ilçeye gelenleri karşılıyor. Anadolu medeniyetinin son üç büyük devleti olan Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeleyen Gönül Birliği Kapısı, Paris’in Eyfel Kulesi gibi Darıca’da çektirilen hatıra fotoğraflarının ayrılmaz parçası oldu. Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’ın “Hizmet gönül işidir” anlayışıyla adını koyduğu ve hayata geçirdiği projelerden biri olan Darıca girişindeki Gönül Birliği Kapısı her şeyden önce devasa boyutlarıyla görenleri şaşırtıyor.

Alev’li öğrenciler “Çok Kültürlülük” projesi için Almanya’daydı

2011-2012 UNESCO projesi olarak ilan edilen “Çevre Köprüler Kuruyor- Genç Avrupalılar Diyalogda” projesinin alt kolu olan “Çevre Köprüler Kuruyor-Türkiye ve Almanya” başlıklı proje; Türkiye’yle Almanya’dan okul ve gazetelerin katılımıyla gerçekleştirilen uluslararası çevre, medya ve kültürlerarası değişim projesi olarak tanımlanıyor. Türkiye ve Almanya’dan beşer okulun katıldığı ve eşleştirildiği projede; “Kalıcılık ve Çevre”, “Çokkültürlülük“ ve “Medya” konuları üzerine çalışılıyor.

OKULLARDAN HABERLER...

Haberin Devamı

Çorlu Fevzi Çakmak İ.Ö.O.

Çorlu Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu, Çorlu’nun eski okullarından. Bu Miço’nun ilk ziyareti. Çorlu’da daha önce devlet okullarını ziyaret etmiştik. Fevzi Çakmak öğrencilerinden ve okul müdürü Gürkan Cinci’den gelen yoğun istek üzerine bu hafta İstanbul dışı etkinliğimize Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu’nu kattık.
Burada “sözcük dedektifliği oyunu, sözcüklerle yolculuk, dilimize giren yabancı sözcükler, diziler ve çizgi kahramanlar bizi nasıl etkiliyor, neden daha çok televizyon izliyor az kitap okuyoruz gibi konular söyleşimizin temelini oluşturdu. Çocuklar kendi görüşleri doğrultusunda Yalvaç’a sorular yönelttiler. Biz de çocukların bilmediği farkındalık oyunlarımızdan “Ben bu dala, sayışmaca, tekerlemece, şu su şişesi”ni oynadık. Bir de “ak” eki oyunundan çocuklara ev ödevi verdik ve yanıtlarını bize mektupla göndermelerini istedik. Gerek okul müdürü, gerekse öğretmenler en az çocuklar kadar yoğun bir ilgi gösterdiler. Öğlencilerin okula gelmesiyle, sabahçı öğrencilerle okul bahçesinde
bir hatıra fotoğrafı çektirip onlara veda ettik.

Haberin Devamı

Sanal balık olduk

İstek Okulları Özel Fenerbahçe Anaokulu

İstek Okulları Özel Fenerbahçe Anaokulu’na Miço programı çerçevesinde 2010 yılında bir etkinlik gerçekleştirecekti. Yoğun ilköğretim programları nedeniyle bu mümkün olmadı. Okul yönetimi Miço’ya verilmek üzere bir de dört boyutlu cam küre içinde her cephesinden farklı gözüken bir Atatürk ödülü hazırlatmıştı. Ne yazık ki,etkinlik bir türlü gerçekleştirilemediği için ödül iki yıldır Miço’yu bekliyordu. Bu hafta bu bekleyişe bir son verdik ve hem etkinliğimizi gerçekleştirdik, hem de ödülümüzü aldık.Çocuklar ve öğretmenler bu etkinliğe çok iyi hazırlanmışlardı. İlk kez sesli sessizlik adını verdiğimiz bir balığın yolculuğu dramasını çocuklarla birlikte oynadık. Oyuna öylesine odaklanmışlardı ki, hiçbir şey onları oyunun dışında başka bir alana itmedi. Basit kuralları olan oyunda, sualtında giden bir balık sürüsüydük. Her çocuk bir balıktı. Konuşmak yoktu. Sadece ağzımızı bir balık gibi açıp kapıyor, kollarımızla sanal bir denizde yüzüyorduk. Yalnızca konuşmak isteyenler parmak kaldırıyor, başını sudan çıkarmış gibi ayağa kalkıyor, konuşuyor, tekrar dizlerinin üstüne çöküp yüzmeye devam ediyordu. Hiç konuşulmadan geçen bu süre yirmi dakikaydı ve hiçbir çocuk oyunu bozmadı.
Sanırız, iki yıl sonra da olsa Özel Fenerbahçe Anaokulu’nun yöneticilerine ve öğrencilerine kendimini affettirdik.

Haberin Devamı

Kütüphanede Bir Gece”

İstek Okulları, “Kütüphane Haftası” etkinliğinde çocuklar kütüphanede konaklayarak gece boyunca eğlenceli saatler geçirdiler

Teknoloji, bilim, sanat, anadil, yabancı dil ve sosyal etkinlikleri bütünleştirerek öğrencilerine zengin ve etkin bir öğrenme ortamı sağladı. Kütüphane farkındalığı yaratmayı ve 24 saat eğitim temasını vurgulamayı amaçlayan “Kütüphanede Bir Gece” etkinliğinde, okuma oranına göre seçilmiş
24 öğrenci, ders bitiminden sonra kütüphanede konaklayarak gece boyunca eğlenceli zaman geçirdiler...
Okulda bulundukları süre zarfında okuma saati, kısa metrajlı film gösterimi, canlı müzik dinletisi, Tolga Gümüşay söyleşisi ve Şebnem Gürsoy atölye çalışması gibi etkinliklerle kütüphanede keyifli saatler geçiren öğrenciler, ertesi sabah sıcak bir kahvaltının ardından evlerine uğurlandılar.
Türkiye’deki okul kütüphanelerinde de yaygınlaştırılması hedefiyle “Kütüphane Haftası” kapsamında düzenlenen etkinlik geçen hafta gerçekleştirildi. www.istek.org.tr

Daltonlar’ın Unutkanlığı

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Red Kit serisinin bu bölümünde hapishane arkadaşlarının hafızasını kaybedince salıverilmesi Daltonlar’ın aklına harika bir fikir getirir. Sözde unutkanlıkları böyle başlar, kendi başlarına indirdikleri taşlar sayesinde zaman zaman gerçek bile olur. Fakat hiçbir taş, Dalton kardeşleri kötülükten uzak tutmaya yetmez. Hangisinin ne zaman doğruyu söylediğini anlamanın olanaksızlığı işini iyice zorlaştırırsa da Red Kit, çizgili giysili kardeşleri ait oldukları yere geri götürme konusunda yeterince kararlı ve sabırlıdır. 1993 yılında Angoulême Çizgi Roman Festivali’nin özel büyük ödülünü alan “Daltonlar’ın Unutkanlığı” bir Fauche, LÈturgie, Morris çalışması.