Geri Dön

Doğa dostu üreticiler, harika ürünler

Kimi artık ulaşılması çok zor olan yerli tohumlarla üretim yapıyor, kimi eski üretim tekniklerini kullanıyor. Size tanıttığım üreticilerin ortak noktası çok büyük paralar kazanmaktan ziyade insana, çevrelerine ve doğaya fayda sağlamak

Doğa dostu üreticiler, harika ürünler

Yediklerimizi sorgulamak en tabii hakkımız. Tükettiğimiz ürünlerin kaynağını bilmek, onların doğaya ve insana saygılı biçimde üretildiğinden emin olmak günümüz dünyasında hem kendimiz hem de çevremiz adına son derece mühim. Ben kendi mutfağımda tükettiğim ürünleri mümkün olduğunca direkt olarak üreticiden almaya çalışıyorum. Bu hafta yazdığım üreticiler yıllardır bende güven uyandırmış olanlar. Kimi artık ulaşılması çok zor olan ve neredeyse çoğu kaybolmaya yüz tutan yerli tohumlarla üretim yapıyor, kimi eski üretim tekniklerini kullanıyor. Hepsinin en büyük ortak noktası ise çok büyük paralar kazanmaktan ziyade insana, çevrelerine ve doğaya fayda sağlamak.

Yerli tohum, biyodinamik tarım

Murat Tapik Robert Kolej mezunu. Amerika’da üniversiteyi okuyup döndükten sonra profesyonel çalışma hayatına atılıp şu andakinin birkaç katı para kazanmak yerine toprakla hemhal olmayı tercih ediyor. Çocuk doktoru olan babasının hastalarına yıllardır önerdiği, hatta satın almaları için belli adreslere yönlendirdiği doğal gıdaların bunda önemi büyük.

Şu anda Kandıra’da organik tarıma kıyasla çok daha meşakkatli bir yöntem olan biyodinamik tarımla üretim yapıyorlar. En büyük özellikleri yetiştirdikleri meyve ve sebzelerin sadece yerli tohum olması. Ürünlerini Datça Murat Çiftliği markası altında evlere pazarlıyorlar. O hafta tarladan ne çıkarsa kapınıza o bırakılıyor.

Doğa dostu üreticiler, harika ürünler


1760’tan bu yana çiftçi bir aile

İçine glikoz şurubu katılmamış gerçek nar ekşisine ulaşmak oldukça zor. Piyasada satılanların tamamına yakını “nar ekşisi sosu” adı altında satılan ve içinde sadece belli oranlarda nar ekşisi bulunanlar. İşte Teofarm’ın benim kalbimi çalması da o minik şişeden çıkan harika nar ekşisiyle oldu. Zira bir Çukurovalı olarak nar ekşisi bizim için mühim mevzu.

Antakya’nın köylerinde geleneksel usulde yaptıkları biber salçaları, karakılçık buğdayı ve bulguru, bölgenin halhalı zeytini gibi ürünleri de var. İyi tarım uygulamalarıyla çiftçilik yapıyorlar. Markanın sahipleri Elif ve Murat Teoman kardeşler tarım geçmişi 1760’lara dayanan bir ailenin fertleri.

Doğa dostu üreticiler, harika ürünler
Yaylalarda otlayan karayakalar

İbrahim Uyanık İstanbul’da üniversiteyi bitirdikten sonra babası İsmail beyin “Buradaki doğallığı, saflığı ve lezzeti insanlarla tanıştırmalı, bunu yaparken de buradaki insanlara istihdam oluşturmalıyız” demesi üzerine baba memleketi Bafra’ya dönüyor. Burada yaylalarda hayvancılıkla uğraşan akrabası Hasan amcayı örgtlüyor, İngiltere’de ekonomi mastırı yapmış olan ablasını da yanına alıyor. Türkiye’deki en saf küçükbaş ırklarından biri olan karayakayı yazın yaylalarda otlatıyor, kışın da yazdan kuruttukları doğal otlarla besliyorlar. Orada kesip karkas halinde İstanbul’a getirdikleri etleri de Nebyan Doğal markası altında yarım kuzu olarak parçalayıp paketleyerek evlere servis yapıyorlar.

Çocuklu ailelere kurtarıcı

Bildiğinden ödün vermeyen hafif inatçı, çalışkan, disiplinli görünümüyle Gürsel Tonbul ilk tanıştığınız anda “Böyle idealist birinin elinden şüphe uyandıracak ürün çıkmaz” dedirtiyor. Kuşadası Davutlar’daki birkaç bin dönümlük organik çiftliği tek başına yıllardır idare etmek öyle kolay iş olmasa gerek.
Değirmen çiftliğinin ürün yelpazesi oldukça geniş. Çiftlikte üretilen o leziz ve doğal meyvelerin kuruları ve özellikle de o meyvelerle yapılan ekşiler nefis. Sebzeleri kurutup toz haline getirerek hazırladıkları çorba kuruları özellikle kış aylarında çocuklu ailelere kurtarıcı oluyor.
Fukuoka tarım felsefesi

Hüseyin ve Kezban Genç çifti hayatlarını doğal yaşama, gerçek ürüne ve toprağa adamışlar. Genç çifti Çankırı’nın Tatlıpınar ve Doğanbey köylerinde sahibi oldukları Üç Elma Doğal Tarım çiftliğinde bir Japon filozofu olan Fukuoka’nın tarım felsefesini benimseyerek ilaçsız, gübresiz ve toprağı kısmen sürerek ekin sapları, yabani otlar ve börtü böcekler arasında tarım yapıyor. Neredeyse kaybolmaya yüz tutmuş, atalık buğday çeşitlerimizden biri olan üveyik buğdayı en önemli ürünlerinden. Bu buğdayın ununu sattıkları gibi eriştesini hazırlayıp bulgurunu elde ediyorlar.

Hazırladıkları hardal nefis. Sirkelerinin benzerine henüz ülkemizde rastlamadım. Yetiştirdikleri o harika meyvelerle, mesela Amasya elmasıyla tamamen doğal fermentasyon yöntemiyle sirke üretiyorlar. Bu süreç tam üç yıllarını alıyor. Ortaya çıkan ürün ise birkaç saat içinde hazır hale getirilen, mide delici sirkelerle benzer kategoriye girmeyecek kadar kıymetli.

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber