Pazar Fener'e Internetten futbolcu bakıyoruz

Fener'e Internetten futbolcu bakıyoruz

01.03.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fener'e Internetten futbolcu bakıyoruz

Fenere Internetten futbolcu bakıyoruz
01-07 Mart 1998
Ceyhun Canbazoğlu

Fenerbahçe'nin yeni başkanı Aziz Yıldırım, günlük hayatında sıkı bir internet kullanıcısı. Yıldırım, yabancı takımların ve futbolcuların performanslarını da bilgi ağından takip ediyor. Ceyhun Canbazoğlu



* Geçmişte Fenerbahçe'de idari görevlerde bulundu. Adınız en çok NATO'nun Türkiye'deki askeri iletişim ağı Tafics projesiyle anıldı. Hakkınızda daha fazla bilgi edinebilir miyiz?
1952 yılında Diyarbakır'da doğdum. Babam öğretmen olduğu için birçok değişik bölgede yaşadık. İnşaat mühendisi diplomamı almamın ardından aile şirketimizde çalışmaya başladım. Sonra Maktaş Makine ve Elektrik Ticaret Şirketi Yönetim Kurulu Başkanlığı'na geldim. NATO haricinde Milli Savunma Teşkilatı, Petrol Ofisi ve PTT'nin de içinde bulunduğu birçok kuruma iş yaptım.

* Gençliğinizde futbol oynar mıydınız?
Çocukken futbol oynardım. Ancak benim gençliğimde, dersleri aksatır endişesiyle öğrencilerin futbol oynaması önlenmeye çalışılırdı. Fenerbahçe taraftarıydım. Maçları kaçırmadan takip etmeye çalışırdım.

* Üniversitede sosyal yaşamınız nasıldı?
Normal bir vatandaştan farklı değildi. Sinemaya giderdim. O dönemde Yılmaz Güney filmleri çok izlenirdi. Ayrıca tiyatroya giderdim. TV yeni yayına başladığından dolayı geriye yapacak bir şey kalmıyordu zaten.

* Özel yaşamınız hakkında soru yöneltilmesinden rahatsız oluyorsunuz...
Aile, iş ve kulüp yaşantımı birbirinden ayırmam gerekiyor. Aksi takdirde hepsiyle baş edebilmem çok zor.

* Nasıl bir babasınız?
İyi bir baba olduğumu söyleyemem. Çok çalıştığım için çocuklarıma yeterli zaman ayıramıyorum. Onlarla daha ziyade anneleri ilgileniyor.

* İletişimle ilgili projelere imza atıyorsunuz. İnternetle aranız nasıl?
İnterneti günlük yaşantımda kullandığımı söyleyebilirim. Özellikle çocuklarımla birbirimize elektronik posta mesajları yolluyoruz. İşte ben ve çalışanlarım interneti sık sık kullanıyoruz.

* Futbol konusunda bilgi ağına başvuruyor musunuz? Evet. Yabancı takımları ve oyuncularını izlemek için kullanıyoruz. Bu oyuncuların performanslarıyla ilgili çizelgelere sürekli bakıyoruz. Oyuncuları bu alanda da izliyoruz.

* Ali Şen karizmatik kişiliğiyle kamuoyunun gündeminden hiç inmedi. Siz uzlaşmacı bir çizgide bulunacağınızı açıkladınız. Spor çevreleri Fenerbahçe yönetimi için uygun bir profile sahip olmadığınızı düşünüyor...
Evet, Ali Şen'in karizmatik bir yapısı vardır. Yüksek sesle konuşur ve düşündüğünü hemen söyler. Benim yapım böyle değil. Söyleyeceğim şeyi tartarak ortaya koyarım. Fenerbahçe'nin geçmişte liderlik vasfı vardı. '90'lardan sonra bunu kaybetti. Çünkü Türkiye şartları değişti. Ali Şen geçmişte belki de bu yüzden öyle bir profil ortaya koydu. Benim aldığım noktadan sonra kavgaları tırmandırmak bir fayda sağlamaz. Ben herkesle uzlaşma taraftarıyım. Uzlaşma, Fenerbahçe'nin taviz vereceği anlamına gelmez. Fenerbahçe'nin istekleri bellidir. Oturup tartışalım, ancak kavgacı olmayalım. Gerekirse sertleşebiliriz de... Futbol öyle bir hale geldi ki; herkes birbiriyle kavga ediyor. Artık kamuoyuna bunu yansıtmamamız gerekiyor. Bundan herkes rahatsız.

* Kupa yarışında Fenerbahçe yer almayacak. Bu, gelecek yıl takımın performansını etkileyebilir mi? Tribünlerdeki yumuşama nasıl sağlanacak?
iyi bir takım yaparsanız, tribünler maçı zevkle izler ve yumuşama olur. Yıldız futbolcuları Fenerbahçe'ye getirmek istiyoruz. Kupa yarışından çekilmek performansı olumsuz yönde etkilemez.

* Bu ceza hakkında ne düşünüyorsunuz?
Tahkime başvurup Futbol Federasyonu'nun aldığı karara itiraz ettik. Bu cezanın kaldırılması veya buna bir şekilde çözüm bulunması lazım. O günün şartlarını iyi değerlendirmek gerekiyor. Bir taş atılıyor ve takımın antrenörü yaralanıyor. Sahada oluşan bu atmosfer yüzünden ve şartların gerektirdiği durumdan dolayı takım sahaya çıkmıyor. Burada cezalandırılan tek taraf Fenerbahçe kulübü olmamalıydı. Cezalandırılması gereken taşı atandır, seyircidir. Trabzon sahasının kapatılması ya da Trabzonspor'a seyircisiz maç oynatmak lazımdı.

* Ali Şen medya ile sürekli iç içe görünüyordu. Sizin gazetecilere karşı daha mesafeli olduğunuzu öğrendik. Gerçek ne? Ben gazetecileri değil, sordukları her soruyu cevaplamayı sevmiyorum. Kültürlü ve seviyeli soru sorulduğunda cevap veriyorum.

* O zaman sizi ve futbolcuları magazin programlarında göremeyeceğiz anlaşılan...
Bana geçtiğimiz günlerde bu şekilde yöneltilen bir soruyu cevaplandırmadım. Yukarıda sözü geçen nedenlerden dolayı. Halk eğer futbolcularımızı görmek istiyorsa, belli şartlar içerisinde bir zarar görmem. Ancak o şartları iyi belirlemek lazım.

* Yönetim teknikleri hakkında bilgiler vermek üzere birçok ünlü yabancı uzman ülkemizi ziyaret ediyor. Futbolla ilgili teknik konularda yabancı uzmanlara alışığız. Fenerbahçe kurumsallaşma sürecinde böyle bir yardıma sıcak bakar mı? Evet. Biz her görüşe ve kişiye açığız. Mutlaka dinlerim, uygun bir şeyler varsa onu yerine getirmeye çalışırım.