Pazar Hangi hoca daha avantajlı?

Hangi hoca daha avantajlı?

05.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

2009-2010 futbol sezonunun açılmasını beklerken transfer üzerine transfer yapan üç büyük takımın teknik direktörleri de belli oldu. Uzmanlar takımların başındaki üç ismin artılarını ve eksilerini değerlendirdi

Hangi hoca daha avantajlı

Beşiktaş, sezon ortasında gelerek iki kupa kazandıran Mustafa Denizli ile devam ederken, Fenerbahçe eski çalıştırıcısı Christoph Daum’la anlaştı. Galatasaray ise Türk futboluna yabancı sayılabilecek ama kariyeri tartışma kaldırmayan, ünlü bir ismi Frank Rijkaard’ı getirdi takımın başına.
Ligin bitmesiyle başlayan transfer çalışmaları da nefes kesti. İlk önce Mehmet Topuz gündemi ele geçirdi. Beşiktaş oyuncuyla, Fenerbahçe ise kulübüyle anlaştığını duyurdu ancak Mehmet Topuz sonunda Fenerli oldu. Bu sırada Beşiktaş’ın şampiyonluğunda büyük pay sahibi olan milli futbolcu Gökhan Zan sözleşmesi uzatılmayınca Galatasaray’la anlaşma imzaladı. Hayal kırıklığına uğrayan Beşiktaş taraftarı ise Nihat Kahveci’nin transferiyle moral buldu. Bu sırada suskun kalan Galatasaray ise Abdul Kader Keita ile anlaşarak büyük bir bomba patlattı. Biz de bu hareketli transfer sezonu devam ederken önde gelen spor yorumcularından üç büyük takımımızın şampiyonluk şansları, teknik direktör ve futbolcu seçimleri hakkındaki görüşlerini öğrendik.



“Uyum açısından en şanslı olan Denizli ama bu şampiyon olacak anlamına gelmez”

Haberin Devamı

Ahmet Çakar

Hangi hoca daha avantajlı

-Hocanın kalitesi ve tecrübesinin yanı sıra takımın kalitesi ve tecrübesi de önemli. Ayrıca olası sakatlıklar ve hakem hataları şampiyonun belirlenmesinde önemli faktörler.
-Bu sezon üç takım da hem teknik direktör hem de transferler konusunda futbol tarihimizin en önemli, en etkili atağını yaptı. Bu yüzden de aralarında kıran kırana bir mücadele olacağını düşünüyorum.
-En dezavantajlı konumda Rijkaard duruyor çünkü Türk futbolunu bilmiyor, yabancı. Mustafa Denizli zaten Türk, Daum da gide gele bizden biri oldu artık. En az Denizli kadar tanıyor bizim futbolu. Uyum açısından en şanslı olan da Denizli ama bu demek değil ki Beşiktaş şampiyon olacak. Sadece uyum konusunda bir adım ilerideler.
-Bu dönem yukarıdakilerle aşağıdakilerin sezonu olacak. Geçen yıl büyük takımlarla Anadolu takımları arasındaki puan farkı kapanmıştı. Farkın yeniden açılacağını düşünüyorum. 

“Rijkaard’ın lige yabancı olması dezavantaj değil”

Haberin Devamı

Banu Yelkovan
-Bu takımların hangisinin bir kez daha şampiyon olacağı beni doğrusu hiç ilgilendirmiyor. Şampiyonluk sevincinin bir hafta sürdüğü bir futbol ortamında, varacakları limanla değil, yolda geçirdikleri fırtınalarla nasıl başa çıkacaklarıyla ilgiliyim daha çok. Mustafa Denizli ve Daum’u gayet iyi tanıyoruz. En çok merak edilen isim Rijkaard’ınsa geldiği ilk sezon şampiyon olması bence hiç önemli değil. Futbol algımızı değiştirecek bir performans bekliyorum ondan.
-Bu üçlünün mücadelesinde hiçbirinin hiçbir avantajı yok. Daum’un Fenerbahçe’yi daha önce çalıştırmış olması ve ligimizi tanıması ilk birkaç hafta avantaj hanesine yazılır, ilk yenilgide “Hem takımı hem ligi tanıyor, hem yeniliyor” diye dezavantaj olur. Rijkaard’ın Türk futboluna yabancı olması dezavantaj gibi gözükebilir ama bu durum ona çok daha objektif bir bakış açısı da sağlayabilir. Denizli’nin aynı takımla yola devam etme “avantajı” en büyük dezavantajı bence. Bizde “oturmuş takım avantajı”, Galatasaray’ın dört yıl üst üste şampiyonluğunu bir kenara ayırırsak, bir şehir efsanesidir. 
-Bu sezon zaten çok çekişmeli olan ligimizin, kalite açısından da aşama kaydedeceğini düşünüyorum. Futbolda “iyi kadro” olmanın hiçbir önemi yok, önemli olan “iyi takım” olmak. Aşı maşı, taktik maktik bunlar fani şeyler. Kim gününde olur, kendi gibi oynar ve daha çok isterse o şampiyon olur. 


“Rijkaard tanışma faslı uzadıkça zarar görecek” 
Cem Şengül
 

Hangi hoca daha avantajlı

-Süper Lig’de yeni sezonda beklenen mücadeleyi şu başlıkla özetlemek mümkün: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Mustafa Denizli, Daum ve Rijkaard’ın başarı şanslarını büyüteç altına koyduğumuzda da, ilk planda Denizli’nin bir adım önde olduğunu görürüz. Zira Mustafa hoca iki kupalı motivasyonla sezona girecek, ayrıca Türkiye’yi kendisi kadar tanımayan, rakipleri kendisi kadar iyi analiz edemeyecek olan iki rakibiyle mücadele edecek. Üç yıl önce Fenerbahçe’den kötü bir anıyla ayrılan Daum’un da, bu süre içinde Türk futbolunda çok şeyin değiştiğinin farkında olduğunu biliyoruz. Bu anlamda Aykut Kocaman faktörü hatırlatılabilir. Burada da, yeni bir sistemi deneyen Fenerbahçe’nin, Kocaman’ı ne kadar ve nasıl kullanacağı soruları ortaya çıkıyor. Galatasaray’da da, Hollandalı hocaya Türkiye’deki rakipleriyle ilgili kimin asist yapacağı önem kazanıyor. Bildiğimiz kadarıyla bu isim henüz ortada yok...
- Mustafa Denizli, Beşiktaş’la yeniden anlaşırken, kadroda gördüğü eksiklerin giderilmesi şartını da öne sürdü. Bu nedenle Kartal’ın, defansına alacağı yeni isim Mustafa hoca açısından büyük önem kazanıyor. Öte yandan Nihat transferi, tam da hocanın istediği türden... Çünkü geçen sezon Denizli’nin şikayeti hep, “Sahada liderimiz yok” demecinin ardında saklıydı.
-Daum’un elindeki kadro, şu haliyle bile kötü değil. Alman hoca, “Artık sahaya iniyorum” diyen Başkan Aziz Yıldırım’ın, oyunu kuralına göre oynama tecrübesini de yanında fazlasıyla hissedecek. Defansa, orta sahaya ve forvete yapılacak yeni transferler Daum’un elini güçlendirebilir.
-Rijkaard, çokca disiplin sorunu bulunmasına rağmen, futbolcuları bir baba şefkati ile sarıp sarmalamasının ödülünü mutlaka görecektir. Ancak Hollandalı hoca yeni bir futbol dünyası ile tanışacak ve bu tanışma töreni ne kadar uzun sürerse o kadar zarar görecek...
Sonuçta; bana göre antrenörlerin 90 dakikalık bir maçta takıma katkısı yüzde 10’ları geçmez. Sahada top her zaman futbolcunun ayağındadır. Futbolcu eğer hocasına inanır, iyi bir uyum içersinde olursa, topu sever, dolayısıyla antrenörünü mutlu etmek için elinden geleni yapar.
-Futbolda rakam tahminlerinin çok tehlikeli olduğunu bilmemize rağmen, üç hocanın 10 üzerinden şanslarını şöyle sıralayabiliriz: Denizli: 8, Daum 7, Rijkaard 6.

“Şampiyon Cimbom gerisine bakarız”
Kanat Atkaya

-Takımların kadrolarını geçtim henüz forma modelleri bile belli değilken bu sorulara cevap vermek pek mümkün değil. Fakat tamamen şahsi görüşümü şöyle yansıtabilirim: Galatasaray her yıl olduğu gibi bu yıl da şampiyon adayım. Haliyle Rijkaard da şampiyon takımın hocası oluyor! En başarılı da o olacak demektir.
-Mustafa Denizli iki kupayla giriyor sezona ve hepimizin bildiği gibi kurttur. Olağan favori. Daum ise Aziz Yıldırım’a duyduğu büyük “hayranlığın” da gazıyla elbette performans artıracaktır.
-Çok laf edip bir şey dememiş olmayayım, özetleyeyim. Cimbom şampiyon, gerisine bakarız...


Hangi hoca daha avantajlı
“Uyum ve başarı açısından Fenerbahçe önde”

Mehmet Demirkol

-Rijkaard’ın elinde çok iyi bir kadro var ve gittikçe de güçleniyor. Ama dezavantajı bu ülke şartlarını hiç bilmemesi. İspanya’dan çok daha sert ve acımasız savunmalarla karşılaşacak. Şaşıracak. Zeminler de onu çok şaşırtacaktır. Karşısında iki kurt var. Denizli ve Daum şampiyonluğun kısa yollarını çok iyi bilir. Rijkaard’ın ise önceliği her zaman güzel futboldur.
-Denizli geçen yıl müthiş bir iş yaptı ve sadece psikolojik faktörleri çok iyi kulanarak dubleyi vurdu. Ama “gaz”la büyümeyi sürdürmesi çok zor. Zaten bu yüzden bırakmayı ciddi ciddi düşündü.
Yani Köln’deki kısır durumdan sonra büyük bir heyecanla işin başına geçen Daum avantajlı. Çünkü Aziz Yıldırım kafayı bu işe taktı. Rijkaard’a sabır gösterilirse ikinci yarıdan itibaren bir ilerleme görülür ve seneye rakipsiz olurlar...
-Galatasaray’ın Keita transferi tam bir bomba oldu. Daum kullanabilirse ve sakatlık sorunu yoksa Özer yeni bir Tuncay olabilir. Nihat’ın çok başarılı olmasını istiyorum çünkü tarihimizin en önemli yurtdışı kariyerini yaptı. Çok önemli bir oyuncu ve insan. Ama sakatlık buna izin verir mi bilemem. Topuz’un başarılı olması benim için sürpriz olur. Çünkü serbest vuruşta bile ona sıra gelmeyebilir. Oyununu tamamen değiştirmesi lazım. Özetle şu ana kadar Özer ve Keita en önemli transferler ama uyum ve başarı açısından Fenerbahçe önde.    

“Tarih tekerrür ederse, şanslı olan Daum’dur”

Haberin Devamı

Mehmet Y.Yılmaz
-Şampiyonluk şansı en yüksek isim Daum. Hollandalı teknik adamların kafalarındaki oyunu, kadroya bakmaksızın oynatmaya çalışmak gibi bir gelenekleri var, bu Rijkaard için ilk sezonda sorun yaratabilir. Denizli ise bildiğimiz gibi ikinci sezonları tamamlamakta zorluklar yaşıyor. “Tarih tekerrür ederse” şanslı olan Daum’dur.
-Galatasaray’ın kadro yapısı ile geçtiğimiz sezonlardaki en büyük sorunu oyunun iki yönünü kopuk kopuk iki hat olarak oynamasıydı. Rijkaard bu durumu değiştirebilecek bir hoca ve bunu yaparsa ibre Galatasaray lehine döner. Beşiktaş, kadro itibariyle üçlünün en zayıfı görünüyor. Şampiyonlar Ligi ve Türkiye’de lig ve kupayı yürütmekte sıkıntı çekecektir. Denizli’nin avantajı ise her şeye pozitif bakabiliyor olması, bu takım üzerindeki stresi azaltacak olumlu bir yön. Daum’un elindeki kadro şu an itibarıyla Türkiye’nin en zengin kadrosu. Ancak Daum da takıntılı bir teknik direktör. Takıntılarından kurtulabilirse elindeki kadroyu iyi kullanabilir. Daum’un en büyük avantajı Roland Koch gibi bir kondüsyoner ile çalışıyor olması.
-En şanslısı Fenerbahçe. Sonra da Galatasaray geliyor kadrolar ve transferler itibarıyla.

“Denizli’nin devam etmesi avantajdır”
Rıdvan Dilmen

-En başta futbol bir takım oyunu. Sonuçta teknik direktörler tavla oynamıyorlar yani sadece onlar üstünden tahmin yapmak mümkün değil. Kadronun uyumu, sezon içinde problemler yaşanmaması da önemli.
-Takımların şampiyonluk şanslarını yüzde 33’lük bir oranla eşit görüyorum. Yüzde 1’i de Anadolu takımlarına veriyorum.
-Transferlerden önce teknik direktörlerle anlaşılması üç takım açısından da büyük bir avantaj. Kaldı ki Mustafa Denizli zaten devam etmekte. genelde şu oluyordu: Yabancı antrenörler transferlerden sonra geldikleri zaman “Bu transferleri ben yapmadım ki” diyordu başarısız olunca. O yüzden bir avantaj. Yapılacak transferler yorumları kolaylaştıracak.
-Rijkaard mentalitede zorlanabilir. Galatasaray değişkenlik gösteren bir takım. Mesela 83 puanla şampiyon oldular. Aynı kadroyla bir yıl sonra 56 puan toplayabildiler. Türk futbolunda kural basit: Ne çok sıkacaksınız, ne çok gevşek bırakacaksınız. Mesela Fenerbahçe’de Aragones çok sıktı, Zico çok gevşek bıraktı. Ayrıca Denizli’nin devam etmesi yüzde 100 avantajdır. Takımı geçen sezon tanıdığı için transferleri de ona göre yapacaktır.

“Rjikaard istediği takımı oluşturabilirse Galatasaray’ı önemli yerlere taşıyabilir”
Sergen Yalçın

-Şu anda cevap vermek zor çünkü yapılacak transferler henüz tamamlanmadı. Ancak Fenerbahçe’nin çok şanslı olduğunu düşünmüyorum. Fenerbahçe yıldız görülen oyuncular aldı ama bence onlar çok büyük oyuncular değil. Büyük takımların başarılı olmaları için yabancı oyuncularının çok iyi olması lazım.
-Denizli avantajlı çünkü takımını ve Türk futbolunu tanıyor. Ama Daum da en az Denizli kadar bilgili. Rjikaard bize yabancı ama onun da takımını erkenden hazırlayabilme gibi bir avantajı var çünkü UEFA elemeleri erkenden başlıyor.
-Daum’un çok başarılı olacağını düşünmüyorum. Daha önce Türkiye’de çalışmış, Fenerbahçe’de görev yapmış bir teknik direktör. Avrupa’da binlerce teknik direktör varken yine onunla çalışılmasının mantığını anlamıyorum. Rijkaard Galatasaray için çok iyi bir avantaj. Şampiyonlar ligini kazanmış, Barcelona’yı çalıştırmış biri. Eğer istediği takımı oluşturabilirse Galatasaray’ı önemli yerlere taşıyabilir.
-Bence üç takımın da şampiyon olma ihtimali yüzde 30. Kalan yüzde 10’u da Trabzonspor’a veriyorum.