Pazar ‘Hayatımda vazgeçmek diye bir şey yok’

‘Hayatımda vazgeçmek diye bir şey yok’

22.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Hayatımda vazgeçmek diye bir şey yok’

‘Hayatımda vazgeçmek diye bir şey yok’



‘Hayatımda vazgeçmek diye bir şey yok’


Yaprak Özer fırsatları değerlendirmeyi, önüne çıkan engelleri aşmayı bilen dünyadan 100 işadamı ve işkadının seçildiği "Yarının Küresel Liderleri" arasına giren tek Türk. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü’nde yüksek lisans yapan Özer bir dönem Ekonomist, Capital dergilerinin ve Hürriyet İnsan Kaynakları gazetesinin yöneticiliğini yaptı. İNDEKS adlı şirketiyle elektronik medyaya içerik çözümleri sunan Özer iki yıldır TRT2’de "Kariyer Dünyası" adlı programı hazırlıyor.

"Yarının Küresel Liderleri-2003" listesine nasıl girdiniz?
Bir kişinin "yarının küresel liderleri" arasına katılabilmesi için önceki yıllarda seçilen kişilerin, üyelerin, ortakların ve bu ilişki ağı içindeki kişilerin onu önermesi gerekiyor. Dünya Ekonomi Forumu "Yarının Küresel Liderleri" organizasyonu çerçevesinde, 21. yüzyılın önündeki fırsatları değerlendirmeyi ve engellerle başa çıkabilmeyi bilen, bunlara hazır liderleri seçiyor. Bu yüzden her yıl farklı ülkelerden iş dünyası, hükümet, sivil toplum kuruluşları ile sanat ve medya alanlarında faaliyet gösteren 100 genç lideri listesine alıyor.

Türkiye insan kaynakları yönetiminin öneminin farkında mı?
Herkes insan kaynaklarının çok önemli olduğunu söylüyor. Ancak geçmişte insan kaynaklarına hiç önem vermedik. Bugün de çok önem veriyormuş gibi davranıyoruz.

Yeni nesil insan kaynaklarına ve yönetimine önem veriyor mu?
Önemli olan genç neslin, karar veren pozisyonuna geldiğinde, inandığı için insan kaynakları ve yönetiminde fark yaratması. Bu konuda umudum var. n Başarılı olmanıza kim veya ne yardım etti? Önce kendim yani kişisel iradem, sonra resmi ve kişisel eğitimim. Ayrıca ailem beni destekledi, motive etti ve sevdi.

Sizi başarılı ve diğerlerinden farklı kılan nedir?
Çok çalışmak, ısrarlı olmak, hedefe kilitlenmek, ne istediğini bilmek.

Sizce gerçek başarı nedir? Ne zaman "İşte şimdi başardım" dersiniz?
Başarı toplumsal olmalı. Bana göre başarı, "kendin pişir kendin ye" türü bir şey değil. Şunu sormak gerek; başardın ne oldu, kime ne fayda sağladın? "İşte şimdi başardım" dediğimi anımsamıyorum. Bisiklete binmiş gidiyorum, kenara çekemem. Yoluma devam ediyorum.

Başarısız olduğunuz ve vazgeçmeyi düşündüğünüz anlar oldu mu? Neler yaptınız, nasıl üstesinden geldiniz?
Hayatımda vazgeçmek diye bir şey yok. Zaman içinde bazı konuları ertelemeyi, daha iyi olacağını düşündüğüm dönemlere bırakmayı öğrendim ama vazgeçmeyi öğrenemedim. Yoluma devam ettim.

Başarı yolunda sizi cesaretlendiren, kışkırtan şey ne oldu?
Sevdiğim işleri yapmak beni cesaretlendirir. Beni kışkırtan şeylere gelince; farklı olmak, denemek.

Kendinizi geliştirmek için şimdiye kadar neler yaptınız, neler yapıyorsunuz?
Eğitim programlarından yararlanabilmek için fırsatlar yaratıyorum. Görüşlerine değer verdiğim kişileri dinliyorum. Geleceği öngörmeye gayret edip planlarımı buna göre yapıyorum.

Hayat felsefeniz nedir?
Her sabah kalktığımda cebimde bulunan 24 birimlik parayı gün sonuna kadar harcamam gerekiyor. Geçen her dakikanın bir şekilde kıymetini bilmeye çalışıyorum. Artık hayat felsefemin orta yerinde kızım oturuyor. İyi bir dünya vatandaşı yetiştirmek zorundayım.

En çok beğendiği oyuncular: Ralph Fiennes, Anthony Hopkins, Susan Sarandon, Haluk Bilginer, Demet Akbağ.
En çok beğendiği yazarlar: Buket Uzuner, Solmaz Kamuran, Ayfer Tunç.
Favori üç filmi: "Gladyatör", "Ölü Ozanlar Derneği", "Erin Brockovich".
En son okuduğu kitap: "No Logo", Naomi Klein, Bilgi Yayınevi.
En son dinlediği CD: Emma Chaplin ve Fahir Atakoğlu.
En son izlediği film: "Harry Potter ve Sırlar Odası".
Kullandığı parfüm: Kenzo Flowers ve Chanel Allure.
Arabasının markası: Honda.