Pazar Her kuşun eti yenir mi?

Her kuşun eti yenir mi?

23.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Twitter perşembe gecesi Türkiye’den erişime kapatıldı. Biz de cuma günü Twitter kapandıysa da gazetemiz var deyip Milliyet’in genç çalışanlarından Twitter’ın hayatlarındaki önemi ve kapanmasının hissettirdikleri ile ilgili tweet’lerini istedik.

Her kuşun eti yenir mi

Twitter mwitter derken bir sosyal medya fenomeni ile ilişkimiz daha kapatılmayla sonuçlandı. Perşembe günü Başbakan’ın açıklamasının ardından akşam saatlerinde günün gelişmelerini takip etmek, günlük mizah ihtiyacını karşılamak ve son günlerin vazgeçilmezi “düşen tapeler”i dinlemek amacıyla Twitter’a girenleri bir sürpriz bekliyordu; “Baş belası” kapatılmıştı.
Elbette günümüz teknolojisinde bu yasağı da delmenin çeşitli yolları vardı. Aynı “İstesem Singer dikiş makinesiyle de tweet atarım” ya da “Şu an Twitter’a televizyondan giriyoruz, birazdan kettle’dan deneyeceğiz” tweet’lerinde olduğu gibi çoğu Twitter kullanıcısı tweet’lemeye devam etti. Hatta Twitter erişime kapatıldıktan sonra sadece 10 saat içinde 500 bini aşkın tweet atıldı Türkiye’den. Yani CHP Ankara milletvekili Levent Gök’ün dediği gibi her kuşun eti yenemedi.
Siz bu satırları okurken ya da bundan bir süre sonra Twitter’a erişim yeniden mümkün olabilir elbette.
Ama önemli olan bir günlüğüne de olsa örneğine nadir rastlanan bir yasakla karşı karşıya kalmamız. Perşembe gecesi yaşanan korkuyla karışık şaşkınlığı üzerimizden attıktan sonra Twitter kapandıysa da gazete sayfalarımız var diyerek “klavyelerimizi” Milliyet’in genç çalışanlarına uzattık. Onlardan Twitter’ın hayatlarındaki yeri ve kapanmasının onlara neler düşündürdüğü ile ilgili tweet’ler yazmasını istedik.

Haberin Devamı

Twitter nasıl oldu da engellendi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart’ta dile getirdiği “Twitter, mwitter... Kökünü kazıyacağız. Uluslararası camianın ne dediği umurumda değil” sözlerinden sadece birkaç saat sonra Twitter’a erişim engellendi. Başbakanlıktan yapılan açıklamayla Twitter’ın Türkiye mahkemelerinin aldığı bazı kararlara duyarsız kaldığı bildirilmişti. Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Binali Yıldırım ise 17 Aralık’tan sonra Twitter üzerinden yayılan ses kayıtları kastederek “Sahte yüzlerce hesaptan hakaret edildi. Mahkeme kararları çıktı. Kararda o linkin kapatılması kararı çıktı. Kapatmayı yapmadılar. Bugüne kadar da cevap vermediler. Bir tomar mahkeme kararı var” açıklamasını yapmıştı. 21 Mart Cuma günü ise Twitter’ın görevlendirdiği bir avukat Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile görüşerek engellemeyi sonlandırmak için girişimlerde bulundu.

Haberin Devamı

Jack Dorsey Türkçe tweet attı

20 Mart Perşembe akşamı Türkiye’de Twitter’ın engellenmesinin ardından Twitter kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey Türkçe bir tweet’i RT’ledi. Twitter resmi @policy hesabından atılan tweet, Türkiye’deki kullanıcıları SMS yoluyla Twitter’a erişmeye yönlendiriyordu. Aynı saatlerde resmi bir açıklama yapıp yapmayacaklarını öğrenmek için Twitter’a e-posta attığımızda ise “Resmi açıklamaları @policy ve @TwitterTurkey hesaplarından yapacağız” cevabını aldık. Son olarak cuma akşamı @policy hesabından Türkçe ve İngilizce olarak “Twitter’ı hayati bir iletişim aracı olarak gören Türkiye’deki kullanıcılarımızın yanındayız. Bir an önce erişimin sağlanacağını umuyoruz” tweet’i atıldı.

Onlar da yasaklamıştı

TwItter’ı yasaklayan (ya da siteye erişimi engelleyen) ilk ülke Türkiye değil. Twitter’ın tamamen yasak olduğu tek ülke şu an için Çin. Çin halkı Twitter yerine farklı bir microblogging sitesi kullanıyor: Sina Weibo. Mısır’da 2011'de yaşanan olaylar nedeniyle 25 Ocak’ta Twitter’a erişim engellendi. 27 Ocak’ta ise tüm internet servisinin engellendiği bilgisi yayıldı. Bu haberlerin ardından Google ve Twitter, Mısırlı protestocuların iletişimde kalmasını sağlamak için Speak To Tweet (Konuş ve Tweetle) servisini başlattı.
2 Şubat’ta Twitter yeniden aktif hale geldi.
11 Şubat’ta ise Hüsnü Mübarek rejimi yıkıldı!
2009 İran başkanlık seçimi sırasında protestoların önüne geçmek adına Twitter engellenmişti.
2013'te site yeniden açıldı. 2011'de de İngiltere
Başbakanı David Cameron ülkede yaşanan ayaklanmalar sonrası Twitter’ı yasaklamakla
tehdit etmiş ama harekete geçilmemişti.

Haberin Devamı

GÜLSİN HARMAN

Ya biri gitsin Yıldız Tilbe’yi getirsin, öteki tarafta kaldı :(

ARİF BALKAN

Twitter’a müdahale var mı? Müdahaleye tweet var mı?

DAMLA YUR

Asabımı bozan her konuda soluğu alıp 140 karakterin yoga etkisi yaptığı bu düzen elimden alınırsa bedava meditasyon merkezi isterim!

FİSUN YALÇINKAYA

Twitter’ın kapandığı haberini arkadaşımdan öğrendim, kendisi bu gelişmeyi bana Twitter üzerinden okudu.

FIRAT KARADENİZ

Sayın Başbakanım Twitter çok güzel. "Ben giriyorum, siz de girin!"

Haberin Devamı

GÜLDEN ÖKTEM

Twitter yasaklanınca kulaktan kulağa mı oynayacağız sandılar? VPN’ler DNS’ler sağolsun kök nasıl kazınırmış gördük.

SELAY SARI

21 Mart saat 00.15'te minibüste iPad’inden VPN DNS filan uğraşırken sinirden teknolojiyle dizlerini döven bir kadın vardı. Toplu delirmeler...

AYDİL DURGUN

“Türkiye’nin kuşu ötmüyormuş mu diyecek şimdi diğer ülkeler :(“ diye üzülen vardır di mi?

GÜLİZ ARSLAN

Gezi’yi, cenazeleri, tape’leri takip edeceğiz diye yorulmuştuk, biraz gözlerimiz dinlendi. (İYİ TARAFINDAN BAKMAYA ÇALIŞTI AMA OLMADI)

CAN ŞİŞMAN

Şu anda kendimi en yakın camdan aşağı sarkıtıp “Cik, ciiik” diye bağırarak ifade etmek istiyorum.

GÜLSİN HARMAN

Twitter’da yalnız olmadığımı hissediyorum. Benimle aynı şeye gülen, aynı şeylere isyan eden, hiç tanımadığım arkadaşlarım var

CEREN SIRDAR

Kızlı-erkekli yazdık da ondan mı kapandı ki acaba? :(

GÜLİZ ARSLAN

Çinli bir arkadaşım “twitter ülkemizde yasaklı diye çok utanıyorum” demişti bir keresinde. Bir arayayım şimdi ben onu... #çekmeyenbilmez