Pazar Top modeller yaratan Türk

Top modeller yaratan Türk

28.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Top modeller yaratan Türk

Top modeller yaratan Türk





Ty Kilinc Türk asıllı bir ailenin üç çocuğunun ortancası olan Tayfun Kılınç’ın ABD’deki adı. Babasının işi dolayısıyla gittiği Almanya doğan, 8 yaşında yine ailesiyle ABD’ye taşınan Kılınç şu anda ülkenin en çok tanınan mankenlerinden Kim Smith ve Megan Ewing ile Amerikan futbol ligi NFL’in Larry Brown ve Roger Craig gibi milyonlarca dolarlık 45 oyuncusunun menajeri.
Kılınç’ın moda dünyasıyla ilişkileri Teksas Üniversitesi’nde işletme okuduğu sırada bir defilede tanıştığı bir İngilizin kendisine mankenlik teklif etmesiyle başlıyor. Bir süre Phillip Tinsley adındaki bu tekstilcinin kıyafetlerini ABD’nin dört yanında tanıtan Kılınç mankenlikten kazandığı parayla üniversiteyi bitiriyor. Ama eğitiminin de etkisiyle mankenlik yapmak istemediğine, modanın prodüksiyon ve menajerlik kısmıyla uğraşmak istediğine karar veriyor. Bir menajerlik ajansında çalışmaya başlıyor. Kısa zamanda şirketin en çok para kazandıran menajerlerinden olunca ortaklık talep ediyor. Yöneticiler kabul etmiyor. O da bir cuma günü işten ayrılıp, ertesi salı günü kendi ajansı olan Clipse Management’ı (www.clipsemanagement.com) kurup bu ajansın tüm kızlarını ve elemanlarını alıyor!

Bugün temsil ettiği Kim Smith, pop grubu *NSYNC’in en ünlü iki klibinde ve geçen hafta da Aerosmith’in henüz TV’lerde gösterilmeyen son klibinde oynadı. Guess? de dahil olmak üzere pek çok markanın "kızı". Onlarca moda, gençlik, fitness ve stil dergisine kapak oldu. Yüksek bütçeli sinema filmlerinde de oynuyor. Ağustosta Zeki Triko’nun yeni "kızı" olarak Türkiye’ye gelecek. Megan Smith ise son Guess? kızı. O da Lenny Kravitz’in son klibi "Believe in Me"de oynuyor ve doğrusu Kim Smith’ten bile daha güzel ve etkileyici görünüyor. İki kızı da Kılınç keşfetti.
İşlerinde en büyük yardımcısı beş yıldır birlikte çalıştığı 29 yaşındaki kuzeni Volkan Özcömert. O da Teksas Üniversitesi’ne okumaya geliyor. Ama geldiği yerden "nefret ediyor" ve orada yaşayamayacağına karar veriyor. Ama Kılınç ısrar edince kalıp onunla çalışmaya başlıyor. Şimdi çok memnun. O da tıpkı Kılınç gibi bir Amerikalıyla evli ve Dallas’ta yaşıyor.

Tayfun Kılınç en son 1998’de geldiği Türkiye’de hiç yaşamadı ama buraya çok bağlı. 17 Ağustos depreminin ardından işlerini bırakıp, ofisini bir aylığına depremzedelere yardım toplamak için kapattı. Gelen tüm para ve eşya yardımını İstanbul’a yolladı. Kim Smith’in eşyalarının satıldığı bir açık artırmanın geliri de bu yardıma dahil. Artırmada Smith’in bir kot ceketi bin beş yüz dolara satılmıştı!
Türkçe düşününce Kılınç’ın ajansının adı biraz baştan savma geliyor ama o "Clipse" adını İngilizcede "tutulma" anlamına gelen "eclipse"den esinlenerek koydu. Bu ismi seçmesinin asıl nedeni ise "eclipse"in "üstün gelmek" ve "gölgede bırakmak" anlamlarına da gelmesi.

Kim Smith’i 16 yaşındayken siz üne kavuşturdunuz. Onu Guess?’inki gibi büyük bir kampanyanın mankeni yapmak zor muydu?
Onun bu kampanya için doğru kız olduğunu hissediyordum. O zaman Guess?’in mankeni Laetitia Casta idi. Bir dosya hazırladık ve dosyayı doğrudan Guess?’in yönetim kurulu başkanı ve sanat yönetmeni Paul Marciano’ya yolladık. Bir hafta sonra bizi aradılar.

Smith’i nasıl keşfettiniz? Sokakta mı?
Keşke o kadar kolay olsaydı. Ben onu 1500 çocuğun katıldığı bir "model avı" toplantısında buldum. Ülkenin her yerinden ajanslar onu beğendi. Ve yaklaşımımızla bir tek biz onu ve ailesini ikna ettik. Dallas’ta küçük bir kasabada hâlâ okula giden bir kızdı. Ama bugün dev markalardan, önemli filmlerin kasting direktörlerinden -ki bunların arasında Michael Bay’in bir filmi de var- telefon almadığımız bir gün geçmiyor. Kim şimdi çekimleri ekimde başlayacak "Round Table" adlı bir filmde oynayacak.

NSYNC’in iki klibinde birden oynadı. Bunu nasıl yaptınız?
"Bye, Bye, Bye"ın klibi için onun dosyasını yapımcılara yolladığımda binden fazla kıza bakmışlardı ama *NSYNC’ durumdan memnun değildi. Sonra oybirliğiyle Kim’de karar kıldılar. Klip 1 numara olunca bizim için de çok iyi oldu. Bu videonun ve "It’s Gonna Be Me"nin ardından MTV başta olmak üzere pek çok yerden teklif aldık. Onun Carson Daly ile TRL’in bir bölümünü sunmasını istediler. Sundu. Şimdi MTV yöneticileri sadece onun için bir şov geliştiriyor. Sonra Amerikalı ünlü bir yönetmen olan Walt Becker aradı ve "National Lampoon" serisinin son filmi "National Lampoon’s Van Wilder" filmi için teklif aldık. Bir yardımcı roldü. Ama karakteri kötüydü. Bu yüzden bu karakteri istemedik. Ama Kim’in pek çok fanatiği olduğunu bildikleri için onu yine de istediler. Ben de "Neden onun için daha küçük bir rol yazmıyorsunuz?" dedim, kabul ettiler. (Smith filmde Tom Everett Scott ve Tara Reid ile oynadı). Michael Bay de böyle buldu bizi.

Top modeller yaratan Türk
Onun kadar ünlü bir yönetmeni reddettiniz. Peki bu nasıl oldu?
"Texas Chainsaw Massacre"ı yeniden çekmek istiyorlardı. Ama biliyorsunuz bu çok kanlı bir film ve kariyerine başlamak için pek iyi değildi. Bu arada "Round Table" çıktı. Bu o son dönemde çıkan genç çocuklarla dolu, kötü filmlerden değil. Biraz "Tomb Raider"a benziyor. Kim bir gizli polisi oynayacak. Herkes genç. Film 2003 yazında piyasada olacak. Bir hafta önce de Aerosmith’in yakında tüm dünyada gösterilecek son klibi "Girls of Summeröda oynadı.

Şimdi de Megan Ewing yükseliyor...
O benim sonraki süper starım. O da yeni Guess? kızı ve bence tüm zamanların en büyük Guess? kızı. Guess için beş kampanya yaptı. Ama yeni kampanyada çalışmayacağız. Çünkü şimdi Ralph Lauren ve Christian Dior onunla ilgileniyor. Megan da son Lenny Kravitz videosu "Believe in Me"de Kravitz’in kız arkadaşını oynuyor. Bu kızların ikisi de 20’lerine bile gelmeden çok büyük kariyerler yaptılar.

Türk ve Amerikalı sporcularla ilgili de yeni projeleriniz var...
Bir süre önce NBA’le de ilgilenmeye karar verdik. Amacımız Türk basketbolcuları Amerika’ya getirmek. Bir de Türkiye’deki genç futbol oyuncularını Amerika’ya, Amerika’daki iyileri de Türkiye’ye getirmekle ilgileniyoruz. Önümüzdeki bir-bir buçuk yıl için planlarımız bunlar.

Top modeller yaratan Türk
Sizin sayenizde Kim Smith’in Türkiye’ye özel bir ilgisi var. Tarkan hayranıymış...
Evet. Biz köklerine çok bağlı bir aileyiz. Çocuklarıma Mimar Sinan ve Fatih Sultan Mehmet’ten esinlenerek Sinan (4) ve Mehmet (8) adlarını koyduk. Yeni çocuğumuz da erkek olursa adı Murat olacak. Büyük oğlum Türkiye’de yaşayan pek çok çocuktan daha iyi bilir Osmanlı tarihini. Kim de ailemin bir parçası gibi. Ben çocuklarıma "kuzu" diyorum. Bir gün Kim’e de dedim. Anlamını merak etti, anlattım. Başka bir gün beni aradı. İnternette "kuzu" ararken Tarkan’ın "Kuzu Kuzu"sunu bulmuş. "Dünyadaki en cool şarkıyı buldum" dedi. Sonra tüm Tarkan şarkılarını indirip bir albüm yaptı. Her yere o CD’yi götürüyor. Zaten Aerosmith klibini çektikten hemen sonra "Tarkan’ın bir klibinde de oynasam muhteşem olmaz mıydı?" diye sordu. Ama Türklerle ilgili yaptığı en "cool" şey sabahlara kadar oturup Dünya Kupası’ndaki tüm Türkiye maçlarını seyretmekti. Bu yüzden onu Türkiye’ye getirmek istiyorum.

Şimdi zaten Zeki Triko için İstanbul’a getireceksiniz Kim’i...
Kim’in Zeki Triko’ya modellik yapması bizim için çok şık oldu. Tanımıyorum ama Zeki Başeskioğlu benim bu işte en çok saygı duyduğum insanlardan. Versace ile, Hugo Boss’la, herkesle çalıştım, Zeki Triko yönetim ve pazarlama konusunda bu piyasada dünya lideri. Belki sonraki kampanyasında Megan Ewing de çalışacak. Türk olduğum için her zaman Türkiye pazarıyla çok ilgilendim. Parizien için Raquel Welch’i, Kip için Richard Hoyt’u getirdim. Kevin Sorbo ("Herkül" dizisiyle tanınan model / aktör) gelecekti ama şirket çekilince anlaşma yapılamadı. Kevin’la aramızda bir süre için kötü şeyler geçti. O zamandan beri ben de Türkiye’de iş yapmamıştım.

Amerikalı karınız da eski bir model. Onunla nasıl tanıştınız?
Ajansı açtığım günlerde San Fransisko’dan bir arkadaşım "Bak ‘Miss Teen San Fransisco’ seçilen bir kız Dallas’a gelecek ve oradan da modellik için Japonya’ya gidecek" deyip onunla ilgilenmemi istedi. İki gün sonra bu tatlı kız beni aradı. Çok etkilendim. Ama asla tanıştığı kızlarla önce yatan, sonra iş yapan biri olmadım. Bu benim ilk kuralım. Ama zamanla arkadaş olduk. Ve o Japonya’ya gitmekten vazgeçip Dallas’ta kaldı. Tanıştıktan 2 yıl sonra evlendik. 10 yıldır evliyiz. Çok iyi bir aktris oldu. Reklam ve filmlerde oynadı. Şimdi tiyatro ile ilgileniyor.

Sizi mankenlerinizden kıskanmıyor mu?
Hayır, çünkü kendisi de çok güzel. Sadık biri olduğumu, ailemin önce geldiğini biliyor. Ayrıca kızların ablası gibi... Kızlar sabahın ikisinde Jackie’yi arayıp saatlerce akıl danışıyor. Kim, Megan ve Jackie hep birlikte dışarı çıktıklarında insanlar onlara "Siz dünyanın en güzel kardeşlerisiniz" diyormuş. Jackie bana bulduğum kızların hepsinin görünüşünün birbirine benzediğini söyledi. Ben de "Evet, hepsi sana benziyor" dedim.