Pazar Yılın müzayedesi kızlar için!

Yılın müzayedesi kızlar için!

07.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Milliyet gazetesi beşinci yılını doldurmak üzere olan Baba Beni Okula Gönder kampanyası yararına Beyaz Müzayede işbirliğiyle 23 Mart’ta Hilton’da büyük bir müzayedeye imza atacak. Müzayedede 67 sanatçının eseri satışa sunulacak. Hedef bir kız yurdu inşa etmek

Yılın müzayedesi kızlar için

Milliyet gazetesinin, okula gidemeyen kız çocuklarının eğitim hayalini gerçekleştirmek amacıyla 23 Nisan 2005’te başlattığı Baba Beni Okula Gönder kampanyası beşinci yılını doldurmak üzere. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği aracılığıyla yürütülen kampanya kapsamında beş yıl boyunca 29 kız öğrenci yurdu inşa edildi. 7 bin 156 kız çocuğuna dört yıllık eğitim bursu sağlandı; 11 ilköğretim okulu yapıldı.
Baba Beni Okula Gönder kampanyası beşinci yılında yine, kız çocuklarının eğitimine katkıda bulunacak, onları okulla buluşturacak anlamlı bir etkinliğe daha imza atıyor. Milliyet gazetesinin 60’ıncı yılına da denk düşen bu “heyecan verici” projenin tohumları geçtiğimiz yıl haziran ayında atıldı. 38 yıldır yayın hayatını sürdüren Milliyet Sanat dergisi, “Sanat eğitime destek veriyor” diyerek Baba Beni Okula Gönder kampanyası için iki ayaklı bir proje başlattı. Bu proje kapsamında büyük bir müzayedeye imza atılacak; elde edilecek gelir, kız çocukları için yurt yapımına aktarılacaktı.

Milliyet Sanat’ın girişimi ile atölye
Projenin ilk aşamasında sanatın farklı disiplinlerinden 11 sanatçı “resim” sanatıyla buluşturuldu. Yavuz Bingöl, Cemal Hünal, Pınar Kür, Şebnem Bozoklu, Beyhan Murphy, Altan Erkekli, Rengim Gökmen, Feridun Düzağaç ve kızı Tuya Naz, Beren Saat, Türkan Şoray, Başak Köklükaya Milliyet gazetesi binasında, ressam Hüsamettin Koçan’ın eğitmenliğindeki atölyede bir araya geldiler. Önce hızlandırılmış bir resim eğitimi alan sanatçılar daha sonra tuvallerinin başına geçerek, kız çocukları için resim yaptılar.
Gün boyu süren neşeli, heyecanlı ve bol kahkahalı atölye çalışması bittiğinde ressamlara taş çıkartacak eserler çıktı ortaya. Kız çocukları için bir araya gelen, eline fırça alan
11 sanatçı bu atölye çalışması ile Milliyet Sanat dergisinin Temmuz 2009 sayısının kapağında yer aldılar.

Ceyda Düvenci sunacak, Candan Erçetin söyleyecek
Hemen ardından Milliyet gazetesi Baba Beni Okula Gönder kampanyası çalışma grubu, Milliyet Sanat dergisi ve Beyaz Müzayede ekibi bir araya gelerek projenin ikinci ayağı için çalışmalara başladı. Bu aşamada Türk sanatının ustalarıyla görüşmeler yapıldı. Ressamlardan, projenin ikinci ayağında “kız çocukları”nın yanında olması istendi. Sanatçılar projeyi, daha ilk görüşmede sahiplendi. Her biri atölyesini kampanya yararına açtı; en özel tablolarını projeye bağışladı. Ve sonuçta 11’i sanatın farklı dallından, 56’sı ressam toplam 67 sanatçının eseri bir araya geldi. Yılın müzayedesinde, kız çocukları için...
Dile kolay tam dokuz ay üzerinde çalışıldı bu projenin; her ayrıntısı ince ince düşünülerek. Şimdi son aşamaya gelindi; 23 Mart’ta Hilton Otel’de Milliyet gazetesinin Beyaz Müzayede işbirliğiyle düzenleyeceği müzayedede, tüm bu eserler satışa sunulacak. Beyaz Müzayede’nin sahibi Aziz Karadeniz’in yöneteceği müzayedede, gecenin sunuculuğunu Ceyda Düvenci üstlenirken, Candan Erçetin de bir konser verecek konuklara... Müzayede sonucu elde edilecek gelirle kız çocukları için bir yurt yapılacak. Bunun için de hedef 700 bin TL.

En önemli projelerden...
MEHMET GÜLERYÜZ
Bence Türkiye’nin en desteklenmesi gereken, en önemli projelerinden biri. Proje kapsamında yapılacak müzayede için de geçerli bu. Projeye herhangi bir katkıda bulunmak tabii ki insana da bir parça hem heyecan veriyor hem bir görevi yerine getirmiş addediyor kendini. Ama onun dışında da herhangi bir noktada desteklediğim bir proje bu. Sanatseverler 23 Mart’taki müzayedeye ilgi gösterecektir; ama amacı da göz önüne alınırsa katılım güçlenecektir.


Açılış fiyatları 5 bin ila 40 bin

Haberin Devamı

Aziz Karadeniz, eserlerin açılış fiyatlarının 5 bin ila 40 bin arasında değiştiğini belirtti. Tüm bu eserlerin fiyatlandırmasını yaparken dikkat ettikleri noktaları ise şöyle açıkladı: “Eseri yapan sanatçıya ve eserin ebadına, tekniğine göre bir fiyatlandırma yaptık. Fakat bu bir bağış müzayedesi; sanatçılar eserlerini bu müzayedeye vererek bir bağış yapmış oldular. Şimdi ise alıcılar, bu eserleri alarak bir bağışta bulunmuş olacaklar.”


Hem örnek hem öncü bir proje!
HÜSAMETTİN KOÇAN
Türkiye’nin geleceğiyle çok ilgili bir proje bu. Yaptığımız atölye çalışmasında sanatçılar üstlerine düşeni yaptı. Bundan sonrası o eserleri satın alarak kız çocuklarının eğitimine katkıda bulunacak kişilere düşüyor. Maddi imkanı olanlar da bu projeyi desteklerse, gerçek anlamda amacına daha da yakınlaşmış olur. Ben bu projede yer almaktan dolayı çok memnunum. Hem örnek hem de öncü bir proje!

Yarının gençlerini yetiştirmek için...
DEVRİM ERBİL
Ben eğitimci olarak sanatın, eğitimin yaygınlaşmasını kendime ilke edindiğim için Milliyet Sanat’ın projesi beni son derece duygulandırdı. Müzayededen eser alacak kişilerin yarının gençlerini yetiştirmek için bu eserleri çok daha özveriyle değerlendireceklerini düşünüyorum.

Haberin Devamı



Geleceğe yatırım
BEDRİ BAYKAM Bu proje Anadolu’daki kızlarımızın eğitimi açısından son derece önemli. Türkan Saylan’ın, hedeflerinden birinin bu projeyle sürdürülüyor olması çok anlamlı. 23’ündeki müzayedeye katılanlar, çağdaş resme yatırımın ötesinde Türkiye’nin geleceğine yatırım yapacaklar.

Bravo diyorum bu çalışmaya!
KOMET
Bravo diyorum bu çalışmaya. Kız çocuklarının eğitimi için müzayedede buluşalım...

Kızlarımıza en az bir yurt yaptıralım
TÜRKAN ŞORAY
Okumak, nefes almak, su içmek, beslenmek gibi insanın en temel haklarından biri bence.
Bu nedenle de çok çok önemli... Buradaki çalışmaların, kız çocuklarının okuması için değerlendirilecek olması beni çok etkiledi, heyecanlandırdı. Bu nedenle bu kampanyayı destekledim ve sonuna kadar da desteklemeye devam edeceğim. 23’ündeki müzayedede kızlarımıza en az bir yurt yaptıracak kadar gelir elde edilmesini umuyorum!

Elime fırça alma cesareti gösterdim
PINAR KÜR
Burada önemli olan kız çocuklarının okuma olanaklarını artırma çabasını desteklemekti.
Bu yüzden kalemi bırakıp fırçayı elime alma cesaretini gösterdim. Gene de ortaya çıkan “eser”i satın alacak kişi, aslında beni yazar olarak seven biri olacaktır mutlaka.

Müzayedenin sanatçıları
Abidin Dino, Ahmet Elhan, Ahmet Güneştekin, Ahmet Oran, Alp Tamer Ulukılıç, Altan Erkekli, Ayşegül Sağbaş, Bahar Kocaman, Barış Sarıbaş, Başak Köklükaya, Bedri Baykam, Beren Saat, Beyhan Murphy, Bubi, Burcu Perçin, Canan Tolon, Cemal Hünal, Devrim Erbil, Ebru Uygun, Ekin Onat, Ekrem Yalçındağ, Elif Uras, Erinç Seymen, Ertuğrul Ateş, Feridun Düzağaç, Figen Cebe, Gülsün Karamustafa, Halil Akdeniz, Haluk Akakçe, Hüsamettin Koçan, İlke Kutluay, İsmet Doğan, Kezban Arca Batıbeki, Komet, Koray Ariş, Mehmet Çetiner, Mehmet Güleryüz, Mehmet Sağbaş, Mehmet Turgut, Mehmet Uygun, Melissa Mey, Mithat Şen, Murat Germen, Mustafa Ata, Mustafa Horasan, Mustafa Karyağdı, Özdemir Altan, Pınar Ceylan, Pınar Kür, Rengim Gökmen, Rukiye Üstündağ, Seçkin Pirim, Selma Gürbüz, Serpil Akgün, Şebnem Bozoklu, Şenol Yorozlu, Tomur Atagök, Tuncay Takmaz, Tuya Naz Düzağaç, Tülin Onat, Türkan Şoray, Utku Varlık, Yavuz Bingöl, Yavuz Tanyeli, Yiğit Yazıcı, Yusuf Taktak, Zeynep Dilek Çetiner.