Sağlık Amok Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Amok Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Amok Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Amok Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

05.03.2021 - 14:02 | Son Güncellenme:

Amok, diğer psikolojik hastalıklara nazaran daha nadir görülen psikiyatrik bir hastalıktır. Bu hastalık görünen kişilerde saldırganlık, ölümle bile sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır. Bu hastalık çoğunlukla aniden gelişir. Kişide istemsiz hareket, şuurun kaybı, saldırgan hareket ve tavırlar gibi rahatsızlıklar olabilir. Kişinin hem kendine hem de çevresinde bulunan kişilere zor durumlar yaşatan bir hastalıktır. Bu hastalığın geliştiği mekanizma net olarak bilinmemektedir. Tıp dilinde ise kültür farklılığı ile bağlantılı bir sendrom olduğu da bilinir. Ölümcül bir hastalık olduğu için bu hastalığa sahip olan kişilere aşırı bir hassasiyet gösterilmelidir. Peki amok hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır? Merak edilen soruların cevaplarını derledik.

Amok Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir Amok Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır

Amok, Malezya ve Orta Asya'da görülme olasılığı daha yaygın olan bir tür psikiyatrik hastalıktır. Ani geliştiği bilinen bu hastalık, kişide belirtileri görülmeye başladığı anda bir uzman tarafından tedavi altına alınmalıdır.

Amok Hastalığı Nedir?

Amok adı verilen bu hastalık, bir anda alevlenmiş olan bilinç kaybı ve cinnet durumunu gösterir. Diğer psikiyatrik hastalıkların başlaması ile birlikte somut belirtiler kendini gösterir ve tedavi edilmediği takdirde ilerler, şiddetli bir hal alır. Bu hastalık çeşidinde ise böyle bir durum söz konusu değildir. Bu sebepten dolayı hastalar kontrol altında tutulamaz. Nadir görülmesinin sebebinden dolayı da teşhisinin konulması zor bir hastalıktır.

Diğer adı disosiyatif olarak bilinir. İlk olarak 18. yüzyıl civarında görülmeye başlanmıştır. Hastalığın seyri çevre ve kültür faktörüne bağlıdır. 18. yüzyıl sonrasında zorlu olan yaşam koşulları azaldığı için bu hastalık türü de azalma göstermiştir. Kişiler kendini birdenbire bu hastalığın içinde bulabilir. Bu kişiler, karşısına çıkan insanlara yaralama ve öldürme gibi eğilimler gösterirler. Bu sebepten dolayı bu hastalığa sahip kişilerin hem kendisinin hem de çevresinin risk faktörü çok fazladır.

Amok Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın en belirgin özelliği bireyin belirsiz bir zamanda başka bir kişiye dönüşmesidir. Zorlu yaşam koşullarına sahip olan yerlerde görülme olasılığı daha fazla olan bu hastalık, hala tam anlamıyla silinmiş değildir. Hala görülen yerler vardır. Canice işlenen ölümlerden sonra katillerde bu hastalık görülür. Bu kişilerde depresyonda yaşanan belirtiler de görülmesi mümkündür. Bu hastalığın bulgularına bakıldığında ise erkeklerin daha yaygın olduğu görülür. Bu hastalar ortada bu kadar ciddi bir durum olduğuna inanmaz ve kişi kendisinin kötülük gördüğüne inanır.

Amok Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Bu hastalığın tedavisi ise diğer psikolojik hastalıklara benzer şekilde ilerler. Bu hastaların büyük bir kısmı intihar ve şiddete meyilli olduğundan dolayı psikiyatri hastalarına ait sağlık kuruluşuna getirilmelidir. Her hasta için aynı yöntem uygulanmaz. Bu hastalar için ilk önce 6 ila 8 hafta uygulanan bir yatak tedavisi vardır. Bu süreçte antidepresan ilaçları kullanılır. İlaç kullanılamayan kişilerde ise sakinleştirici ya da damar yolundan ilaçlar verilir. Bunun yanında psikolog ve psikiyatr tarafından düzenli olarak seanslar düzenlenir.

 

Yazarlar