Editörün Seçtikleri Apo'dan önce Ağca

Apo'dan önce Ağca

14.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Apo'dan önce Ağca

Apodan önce Ağca

       TAKVİMLER 1 Şubat 1979'u gösterirken, İstanbul'un Maçka semtinde patlayan silahların sesi bütün ülkede yankılandı. Abdi İpekçi öldürülmüştü. Yalnız Türk basını değil, Türk demokrasisi de derin bir yara almıştı.
       Tetiği çeken terörist bir süre sonra yakalandı; adı Mehmet Ali Ağca idi. Daha ilk duruşmalarında, o sırada kimsenin inanmadığı bir iddiada bulundu:
       "Yakında kaçacağım ve ileride büyük bir devlet adamını vuracağım."
       Ağca önce görünmez ellerin yardımıyla cezaevinden kaçtı, sonra Roma'daki suikastte Papa'yı yaraladı. Bu kez takvimler 13 Mayıs 1981'i gösteriyordu.

       Belki de ilk kez ünlü bir Türk suçluyla karşılaşan İtalyan Polisi, kuşkusuz bundan 17 yıl sonra Türkiye'yi bölmeye çalışan bir örgütün liderini sorgulayacaklarını akıllarına bile getirmiyordu.
       Malatyalı yoksul bir ailenin çocuğu olan Ağca, Papa suikastından önce inanılmaz bir trafik izledi, Bulgaristan, Almanya, İsviçre arasında adeta mekik dokudu. İtalya'ya geçmeden önce, son olarak İsyanya'nın Palma De Majorca adasında Hotel Falamboyant'ta tatil yaptı ve 9 Mayıs sabahı Milano'ya geldi. Aynı gece trenle Roma'ya indi, suikast gününe kadar İsa Pansiyonu'nda kaldı. Ondan 17 yıl sonra yakalanan Abdullah Öcalan da, Şam'dan ayrıldıktan sonra İtalya'ya gelene kadar sığınacak bir ülke bulmak için gezerek Ağca'nın yazgısını yaşadı.
       Ağca mahkemede önce susmayı tercih etti, sonra suikastın bir Bulgar komplosu olduğunu öne sürdü, ardından da ifadesini değiştirip, eylemi gökten aldığı emirlerlerle yaptığını söyledi.

       İtalya'da ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Ağca, cezasını doldurmak üzere Ascoli Piceno adlı hapishanenin küçük bir hücresine konuldu. Güvenlik nedeniyle bulunduğu kattaki hücreler boşaltıldı. Cezaevindeki günlük yaşamını büyük bir disiplinle sürdürdü. Hergün jimnastik yaptı, günde bir saat havalandırmaya çıktı, İtalyan ve İngiliz gazetelerini okuyarak olayları izledi. Ancak ara sıra ropörtaj için gelen gazeteciler dışında hiç ziyaretçisi olmaması da dikkat çekti. Serbest bırakılmak için İtalyan savcılara yaptığı başvurular ise reddedildi.
       Yakalandığı günden beri yaptığı açıklamalar Türkiye'nin gündemine oturan Ağca, bundan sonra İtalya'da tek değil. Emirleriyle binlerce kişinin ölümüne neden olan Öcalan da şimdilerde İtalyan Adalet Bakanlığı'nın Ağca dışındaki ikinci ünlü konuğu oldu.

       PAPA 2.Paul, kendisini vuran Mehmet Ali Ağca'yı affetti. Ancak bu mahkemenin verdiği karar üzerinde etkili olmadı. Ağca ömür boyu hapse mahkum olduktan sonra, 27 aralık 1983'te cezaevindeki hücresinde bir ziyaretçisi oldu. Ziyaretine gelen kişi silahı ile nişan alıp yaraladığı Papa 2. Paul idi. Papa ile Ağca arasındaki görüşme tam 21 dakika sürdü. Ağca, daha sonra bu ziyareti anlatırken şunları söyleyecekti: "İşte geleneksel elbisesi ile beyazlı adam. Papa eski bir arkadaşının evine girer gibi giriyor. Hayret verici. Papa'nın davranışları doğal, sakin, güven telkin edici. Mimikleri çok etkileyici. Beni selamladı, `Günaydın Ali'...Ayrılırken son sözü ben söylüyorum:`Binlerce teşekkür...'

Yazarlar