5. Beslenme ve Sağlık İletişimi Konferansı, pandemi sürecinde sağlık iletişimi temasıyla gerçekleşti. Sabri Ülker Vakfı’nın projelerinden biri olan konferansta, Türkiye’den ve dünyadan uzman isimler pandemi sürecinde sağlık haberciliğini konuştu.

İletişim Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof. Ali Atıf Bir’in moderatörlüğünde online yapılan konferansın ilk konuğu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Serhat Ünal oldu.

Haberin Devamı

Ünal, geçmişten bugüne dünya genelinde yaşanan ve farklı şekillerde ortaya çıkan pandemi vakalarını ve bunlara yönelik alınan önlemleri anlattı.

Değişen yaşam şartların Covid-19 pandemisini daha sarsıcı boyutlarda yaşamamıza neden olduğunu söyleyen Ünal, küresel ısınma, nüfus artışı, doğanın ve kaynakların tahribatı ve vahşi yaşamla iç içe yaşam gibi birçok etkinin pandemiyi küresel boyutlarda riskli hale getirdiğini söyledi. Yeni varyantların salgının doğası gereği mutlaka devam edeceğini belirten Ünal: “Pandemi sürecini tamamen ortadan kaldıracak tek şey, aşı uygulamalarının tüm dünyada tamamlanarak toplumsal bağışıklığın yaratılmasıdır” dedi.

Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ali Ergur Covid-19’un ilk küresel sağlık krizi oluşuna değindi. Prof. Ergur: “Bireyselcilik anlayışı Covid-19 salgınıyla tamamen yıkılarak sınıfsal farkları eşitlemiştir. Salgın öncesi toplumlarda hakim olan tüketim çılgınlığı insanoğluna büyük bir bedel ödetmiştir” şeklinde konuştu.

İletişimin önemi büyük

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın ve Yayın Bölümü Başkanı Prof. Erkan Yüksel, sosyal medya iletişimi, doğru haber çalışmaları, dezenformasyon gibi önemli başlıkları pandemi çağı ekseninde anlattı.

İletişim Akademisyeni Prof. Yasemin Giritli İnceoğlu ise sağlık haberlerinde aşırılık ve yanlış bilgilendirmenin yoğun olduğuna dikkat çekti.

Bilimsel bilgi panelin ana konusu oldu

Konferans kapsamında gerçekleşen panelde Prof. Ali Atıf Bir’in konuğu olan Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Hasan Kemal Süher, Sağlık Yazarı Ziyneti Kocabıyık ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, medyanın tarafsızlığı, aşı karşıtlığı, bilimsel bilgiye ulaşmak başlıklarını tartıştı.

Haberin Devamı

Konferansa yurtdışından katılım sağlayan SanDiego State Üniversitesi İletişim Okulu ProfesörüBrian H. Spitzberg, pandemi sürecinde gerçekleştirilen iletişimi hükümetler, siyasi söylemler ve hedef mecralar özelinde değerlendirdi. ‘COVID-19 Pandemisinde Risk İletişimini Etkili Kullanmak’ kitabının yazarı Erik Rifkin de konferansta önemli bilgiler paylaştı.