Geri Dön

Aşırı et, kalbe ve diyabete zararlı

Aşırı miktarda et ve tatlı tüketimine bir de hareketsizlik eklendiğinde rahatsızlıklara neden olabiliyor. Özellikle kalp-damar, hipertansiyon, diyabet ve kronik hastalığı olan kişilerin çok dikkatli olması gerekiyor.

Aşırı et, kalbe ve diyabete zararlı

Central Hospital’den Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sinan Coşkun Turan, “Risk grubundaki kişilerin günlük beslenmelerinde öğün atlamamaları çok önemlidir. Bayram süresince de mümkün olduğunca bu düzenin korunması gerekir. Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı, az ve sık yemeye çalışılmalıdır. Bayramda peş peşe her iki öğünde et yemesi sakıncalı olabilir” diyor.

Haberin Devamı

Bilinçsizce et tüketmeyin

Kurban Bayramı’nda genellikle farklı bir beslenme düzeni benimsenir ve tüketilen et ve tatlı ürünlerinin miktarlarında artışlar yaşanır. Bilinçsizce ve aşırı miktarda et ve tatlı yemek birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı bireyler için bile risk yaratabilen bu durum; özellikle kalp, kolesterol ve diyabet hastaları için oldukça önem taşır.

Aşırı miktarda et ve tatlı tüketmek, kandaki yağ ve kolesterol düzeyini yükseltebildiği gibi böbrek yetmezliği olan hastalarda ise ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu sebeple kronik hastalığı olan kişilerin bayram süresince beslenmelerine ve diyetlerine dikkat etmeleri, ilaçlarını aksatmamaları ve fiziksel aktivitelerde bulunmaları gerekir.

Haberin Devamı

Sakatatlardan uzak durulmalı

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirebilmek için öncelikle doğru besin seçimi yapılmalıdır. Kesilen hayvanın sağlık raporlarının tam olması, etin saklanması, hazırlanması ve pişirilmesi konularında çok dikkatli olunmalıdır. Kalp-damar hastalığı, hipertansiyon, diyabet, mide rahatsızlığı gibi kronik hastalığı olan kişilerin aşırı yağlı et ürünlerinden ve karaciğer, işkembe, böbrek, beyin gibi sakatatlardan da uzak durmaları gerekir.

Kalp hastaları etleri sebze yemeğinin içine ilave edebilir

Kolesterol açısından zengin olan aşırı yağlı etler ve sakatatlar, özellikle kalp hastası olan kişiler için risk yaratabilir. Bu besinler tüketildiği takdirde hastada baş ağrısı, aşırı yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir. Bu nedenle kalp hastalarının aşırı yağlı etler yerine az yağlı etleri tercih etmesi gerekir. Tüketilecek etler ise sebze yemeğinin içine ilave edilerek hafifletilebilir. Aşırı miktarda kırmızı et tüketmek; 40 yaş üstü kişilerde, yaşlılarda ve kalp-damar hastalarında ciddi riskler oluşturabilir. Damar tıkanıklığı kanda trigliserit düzeyinin artmasına ve kalp sağlığının tehlikeye girmesine neden olabilir. Ayrıca fazla tatlı tüketiminden de kaçınılmalıdır.

Diyabet hastaları şeker ölçümlerini düzenli yapmalı

Diyabet hastalarının ise kalori ölçülerini bayram süresince kontrol altında tutmaları gerekir. Bayram dönemlerinde birçok diyabet hastasının insülin veya ilaç alarak aşırı miktarda et ve tatlı gıdalar yediği gözlemlenir. Oysa bu çok yanlış bir davranıştır. Günlük diyetin bayramlarda dahi bozulmaması gerekir. Şeker ölçümlerinin düzenli yapılması ve kan şekerinin dengede tutulması oldukça önemlidir. Günlük kalori hesaplarının aşılması sağlık problemlerine yol açabilir. Diyabet hastalarının tatlı tüketiminde de aşırıya kaçmaması gerekir. Yenilecek tatlı gıdaların tadımlık olmasına özen gösterilmelidir. Aşırı tatlı tüketimi şekerin yükselmesine (hiperglisemi), sonrasında da şekerin düşmesine (hipoglisemi) neden olabilir.

Haberin Devamı

Kalp, diyabet ve kronik hastalığı olanlar az ve sık yemeli

Kalp, diyabet, hipertansiyon ve kronik hastalığı olan kişilerin günlük beslenmelerinde öğün atlamamaları çok önemlidir. Bayram süresince de mümkün olduğunca bu düzenin korunması gerekir. Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı, az ve sık yemeye çalışılmalıdır. Bu hastaların bayramda peş peşe her iki öğünde et yemesi sakıncalı olabilir. Bu nedenle bir öğün et yenildiyse diğer öğünde karbonhidrat açısından zengin ancak kalorisi düşük olan yiyecekler tüketilmelidir. Kuru baklagiller, bulgur pilavı, salata ve sebze yemekleri dengeli beslenmek için doğru bir seçimdir.

Haberin Devamı

Hamurlu tatlılar ve şerbetli ürünler yasak

Hazırlanacak etler en az 24 saat buzdolabında bekletilmelidir. Bu şekilde etin sindirimi kolaylaşır ve tüketildiğinde rahatsızlık yaratmaz. Etler pişirilirken de haşlama, ızgara gibi yöntemler kullanılmalıdır. Etler kesinlikle kızartılarak tüketilmemelidir. Tatlı seçiminde ise ağır hamur tatlıları ve şerbetli ürünler yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Kahve, çay gibi kafeinli içeceklerin tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır. Günlük sıvı ihtiyacı mümkün olduğunca su içerek karşılanmalıdır. Süt ve ayran gibi protein değeri yüksek içecekler ve C vitamini kaynağı olan taze sıkılmış meyve suları tüketilebilir. Ekmek seçiminde ise beyaz ekmek yerine tam tahıllı olanları yenilmelidir.

Haberin Devamı

Günde 30 dakika yürüyün

Beslenme düzeni kadar fiziksel aktivitelerde bulunmak da sağlık için önemlidir. Bayram süresince günde 30 dakika yürümek hem besinlerin sindirimini kolaylaştırır hem de kolesterol ve tansiyon seviyesinin düzene girmesine yardımcı olur. Yürümek dışında egzersiz yapmak da bayramın sağlıklı geçirilmesinde büyük rol oynar.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber