Editörün Seçtikleri Bahar sendromu

Bahar sendromu

16.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bahar sendromu

Bahar sendromu


Doğadaki değişim hasta ediyor

Ayşegül Aydoğan İstanbul


Son günlerde havaların ısınmasıyla kendini gösteren doğadaki değişim, sağlığımızı da yakından etkiliyor. Havaların ısınmasıyla "bahar yorgunluğu", "bahar nezlesi" gibi şikayetler ortaya çıkarken, uzmanlar, mevsim dönümünün yarattığı aşırı yorgunluk, uyku hali, keyifsizlik ve davranış bozukluklarına karşı uyardı.
Uzmanlar, bütün gün hiçbir iş yapılmadığı halde sanki çok yorulmuş gibi hissetmeyi, uykusuzluğu veya aşırı uyku halini "bahar yorgunluğu" olarak tanımlarken, aile içi çatışmalara, fazla alkol tüketimine, trafik kazalarına, hatta cinayetlere bile sebep olan bahar sendromuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kışın görülmeyen hastalıkların baharda görülmesinin nedenini havaların ısınmasının vücudumuzu duyarlı hale getirmesine bağlayarak "Bahar aylarında aylarca soğuğa ve kapalı havalara alışmış olan vücudumuz baharın ani sıcaklarıyla şaşkına dönüyor" dedi.
Baharda en çok allerjik hastalıkların ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü belirten Küçükusta, polenlere karşı vücutta görülen alerjilerin öksürük, aksırık, nezle, göz nezlesi, ses kısıklığı, eklem ağrılarına neden olduğunu, anjin ve faranjitin de baharda çok görüldüğünü söyledi.
Psikiyatrist Prof. Dr. Sedat Özkan ise bahar hastalıklarının ciddi ruhsal belirtiler verebileceğine dikkat çekerken, depresyon, huzursuzluk, isteksizlik, unutkanlık, dalgınlık, hayattan zevk almamanın en sık görülen şikayetler olduğunu söyledi.

ÖNERİLER

* Bol bol vitamin alın, vitamin hapları yerine sebze, meyveyle az yağlı yiyecekleri tercih edin
* Alerjilere karşı rüzgarlı havalarda dışarı çıkmayın, polenlerden korunmak için ağız ve burnu koruyan maskeler kullanın, günlük kıyafetlerinizi yatak odanızda çıkarmayın
* Sigara ve alkolü az kullanın
* Düzenli uyuyun ve beslenin
* Oda havasını temizleyen filtreli klimalar kullanın.
* Aşırı hareketten kaçının



Yazarlar