Sağlık Benler kansere sebep olur mu?

Benler kansere sebep olur mu?

29.01.2018 - 17:38 | Son Güncellenme:

Ben, vücuda rengini veren melanin maddesini üreten hücrelerin normalin dışında bir araya gelmesiyle vücutta oluşan kabarcıklardır. Benlerin tehlikeli olup bazı hastalıkların habercisi olanları olduğu gibi zararsız olanları da mevcuttur.

Benler kansere sebep olur mu

Benler cilt kanserinin habercisi olabilir mi?

Haberin Devamı

Ben kanseri,cilt kanseri türleri içerisindeki en tehlikeli türlerden biridir. Eğer benlerinizde renk değişimleri gibi hızlı değişimler gözlemliyorsanız bu benler, ben kanserinin habercisi olabilir.Ben kanseri olmuşsanız erken teşhis sayesinde tedavi olmanız mümkündür. Dermatoloğa gitmeden önce kendi muayenemizi yapmamız yerinde olur.

Kendi muayenemizi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

•Benin kenarlarının biçimsiz olması
•Aynı bende birden fazla renk bulunması
•Benin üzerinde kanama veya yara oluşumu
•Büyüklüğünün yarım santimden fazla olması

Bu belirtilerden bir veya birden fazlasını gözlemliyorsanız uzman bir dermatoloğa görünmelisiniz.

Benler ile ilgili nelere dikkat edilmelidir?

Bazı insanlarda ben kanseri riski daha fazladır. Ben kanserinin diğer cilt kanserlerine oranla en önemli tehlikesi vücutta çok hızlı yayılabiliyor olmasıdır. Özellikle ultraviyole ışınlarben kanseri riskini artıran etmenlerdendir. İnsanların bronzlaşma isteğiyle güneşlenmelerinin ve solaryuma olması gerektiğinden fazla vakit ayırmalarının bu riski 4 kat artırdığını kanıtlayan çalışmalar vardır.

Haberin Devamı

Ozon tabakası ise eskiye oranla daha ince olduğu için güneşlenirken maruz kalınan ultraviyole ışınlar daha fazladır. Bu yüzden güneşin dik açılarla geldiği saatlerde güneş altında kalmamanız, kaldığınız saatlerde ise losyon, şapka ve gözlük gibi koruyucular kullanmanız gerekmektedir. Normal benlerin zararlı benlere dönüşmemesi için güneşlenmeye ve solaryuma ayırdığınız süreyi ölçülü tutmanız yerinde olacaktır.

Ben kanserinde riskli gruplar hangileri?

•Ailesinde cilt kanseri olanlar
•Atipik (simetrik olmayan) bene sahip olanlar
•Doğuştan bene sahip olanlar (Bu grubun sahip olduğu benler bebekliğinde doktor tarafından takip edilmeli ve gerekli görülürse doktor tarafından müdahale edilmelidir.)

Son olarak, eğer cildinizde ben varsa hemen kanser olduğunuzu düşünmeyin. Kendi muayenenizi yapın, anormal belirtileriniz varsa doktora gidin ve tedavi gerekliyse gerekli tedaviyi olun. Günümüzde tedavi yöntemleri oldukça gelişmiş ve erişilebilir durumdadır.

Yazarlar