Kültür Sanat Bitmeyen yolculuk : "Son Durak"

Bitmeyen yolculuk : "Son Durak"

24.08.2009 - 11:29 | Son Güncellenme:

James Wong, Glen Morgan ve Jeffrey Reddick tarafından yaratılan ''Final Destination'' (Son Durak) serisi bu sene vizyona girecek sonuncusuyla birlikte şimdilik 4 filmden oluşuyor.

Bitmeyen yolculuk : Son Durak

Dağıtımcılığı New Line Cinema tarafından yapılan filmler ölüm konusunu farklı bir şekilde ele alıyor. Seri, ölümün bilinçli bir şekilde insanlara geldiğini ve bu durumun bilinse bile kaçınılmaz olduğunu kimi zaman gerilimli kimi zaman eğlenceli atmosferiyle işliyor. Kadercilik, önsezi ve ölümün belli bir amaca yönelik olarak nedenselliğe dayandırılması da filmlerin içindeki felsefi düşünceleri oluşturuyor. Hatta öyleki serinin her hikayesinde farklı biri olarak karşımıza çıkan baş kahramanların gördüğü ''gelecekteki ölümlerin'' her biri geçte olsa kurbanlarını yakalıyor ve onları kaçınılmaz sonla (çoğu zaman son derece incelikli bir planla) yüzleştiriyor. Daha sonra bu düşünceden yola çıkarak filmler bir çizgi roman serisine de dönüştürülmüş. Bu noktada wikipedia'daki Rube Goldberg makinesine yapılan benzetmeyi de vermeden geçemeyeceğim. Amerikalı karikatürist Rube Goldberg'in karikatürlerinde çizdiği karmaşık görünen bir aletin basit bir şeyi yapmasıyla ortaya çıkan bu deyiş ''Son Durak'' serisinde ölümün işleyişiyle benzerlik gösteriyor.

Haberin Devamı

Final Destination

Filmlere gelince; ilk film, 2000 yılında James Wong tarafından çekilmiş ve kadrosunda Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith, Kristen Cloke, Seann William Scott, Chad Donella ve Amanda Detmer gibi çoğu gençlerden oluşan isimler bulunuyor. Baş kahraman Alex sınıfıyla birlikte Paris'e bir gezi için uçağa bindiğinde uçağın kalkıştan kısa bir süre sonra havada infilak ettiğini görür. Kafasındaki bu görüntü olaylı bir şekilde uçaktan inmesine ve kendisiyle birlikte bir kaç kişinin daha havaalanına geri dönmesine neden olur. Ancak asıl gariplik onlar havaalanındayken uçağın havada gerçekten infilak etmesi ve tüm yolcuların ölmesiyle başlayacaktır. Bir süre sonra diğer kişilerin de yavaş yavaş ölmeye başlamasıyla Alex kendisinde olan bu korkutucu yeteneği ölümden kaçabilmek için kullanmaya çalışır. Ama ölüm ne kadar kaçmaya çalışsalarda er ya da geç onları bulacaktır. İlk film olması ve klişelerin dışına çıkan konusu sebebiyle iyi bir gerilim filmi olarak görülebilir. Ayrıca klişelerin kaçınılmaz olduğu teen slasher türüne yeni bir tat kattığını bile söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Final Destination 2

3 yıl sonra gelen devam filmini David R. Ellis yönetmiş. Oyuncu kadrosunda ise ilk filmden Ali Larter başta olmak üzere A.J. Cook , Michael Landes , Terrence 'T.C.' Carson , Keegan Connor Tracy , Enid-Raye Adams ve Sarah Hattingh gibi isimler var. Bu filmde Kimberly ve arkadaşları bir yolculuğa çıkarlar. Yolculuk sırasında Kimberly, korkunç bir kazanın yansımalarını zihninde görür. Olayı bir polis memuruna söyler ve o anda önlerinde (Kimberly'nin arkadaşları dahil) bir çok kişinin ölümüne sebep olan büyük bir kaza gerçekleşir. Bundan sonra o kazada ölmesi gereken ancak Kimberly'nin müdahalesiyle kurtulan herkes yavaş yavaş ölmeye başlayacaktır. Seri etkisini bu filmde de sürdürüyor özellikle ilk baştaki trafik kazası olmak üzere tüm ölüm sahneleri yaratıcı ve başarılı örnekler olarak görülebilir.

Final Destination 3

2006 yılında yönetmen koltuğuna yine James Wong geçiyor. Serinin üçüncü filmi, bir lunaparkta yaşanan tren faciasıyla açılıyor ve yine liseli gençlerden oluşan yeni kurbanlar teker teker ölmeye başlıyorlar. Bu sefer ölümü gören kahramanımız Wendy, çevresindeki potansiyel kurban arkadaşlarıyla ölüme meydan okumaya çalışıyor. Son film seriye yeni bir şey katmıyor ama yine de olabildiğince eğlenceli ve seriyi sevenleri tatmin edecek potansiyelde. Kadrosunda Mary Elizabeth Winstead, Ryan Merriman, Amanda Crew, Sam Easton, Chelan Simmons, Dustin Milligan, Gina Holden ve Patrick Gallagher gibi isimler bulunuyor.

Haberin Devamı

Final Destination 4

Serinin 4. filmi geleneği yine bozmuyor ve 3 sene sonra geliyor. Film Amerika, İngiltere ve Kanada'yla birlikte ülkemizde de bu hafta vizyona girecek. 4. filmin diğerlerinden farkı ise 3D (3 boyutlu) olarak sinemalarda oynayacak olması. Belki de 4. filmin çekilmesinin en etkili nedenlerinden biri budur. Yeni film seriye hiç bir değişiklik katmasa bile 3 boyutlu haliyle ilgi çekmesi kaçınılmaz. Bu filmin yönetmeniyse 2. filmi yönetmiş olan David R. Ellis. Bu kez bir araba yarışında meydana gelecek olan bir faciadan sonra Nick ve arkadaşları ölüme karşı hayatta kalma mücadelesi verecekler. Filmin fragmanı için buraya bakabilirsiniz. Adı ''Son Durak'' olmasına rağmen bir türlü sona ermeyen film serisi belki de bu filmin gişedeki başarısıyla yeni bir ''Son Durak'' filmine kapı açacak. Bakalım yeni film serinin içinde kendine nasıl bir yer edinecek göreceğiz.