Sağlık Boyun tutulmasına ne iyi gelir, nasıl geçer? Boyun tutulmasına evde tedavi yöntemleri

Boyun tutulmasına ne iyi gelir, nasıl geçer? Boyun tutulmasına evde tedavi yöntemleri

03.12.2021 - 15:43 | Son Güncellenme:

Boyun tutulması başımızı hareket ettirdiğimizde hissettiğimiz ağrı veya acıya denir. Gün içerisinde hareketsizlik, duruş bozukluğu veya ani hareketler boyun tutulmasına neden olabilir. Boyun tutulması belirtileri; keskin ağrı, genel ağrı, yayılan ağrı, karıncalanma, uyuşma, zayıflık, baş ağrısı olarak ortaya çıkar. Hareket etmeyi zorlaştıran boyun tutulması yaşam kalitesini de oldukça olumsuz yönde etkiler. Ağrılar bazen hafif olabilirken bazen de çok şiddetli olabilir. Evde yapılabilecek bazı basit yöntemlerle boyun ağrılarını geçirmek mümkün olabilir. Boyun tutulmasına ne iyi gelir, nasıl geçer? diyorsanız “Boyun tutulmasına evde tedavi yöntemleri” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Boyun tutulmasına ne iyi gelir, nasıl geçer Boyun tutulmasına evde tedavi yöntemleri

Boyun tutulması birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ofis ortamında hareketsiz durmak, çok fazla bilgisayar ve TV başında vakit geçirmek, yanlış uyku pozisyonu, stres gibi birçok nedende dolayı boyun tutulması olabilir. Boyun hareket ettirilmeye çalışıldığında şiddetli ağrı veya acı hissedilir. İnsanların günlük yaşamını etkileyen boyun tutulmaları için evde yapılabilecek birkaç basit yöntemle geçirmek mümkün.

Haberin Devamı

Boyun Tutulması Nedir?

Boynun tutulması, başı bir yöne doğru hareket ettirirken hissedilen ağrı ve zorlanma durumudur. Bu tutulma çoğu kez başı, omuzları ya da kolları da etkileyebilir. Boynu tutulan kişi, yana ya da omzunun üzerinden arkaya bakmakta zorlanır ve bütün vücudunu döndürmek durumunda kalır.

Boyun tutulmasının en yaygın sebeplerinin başında yumuşak dokuların burkulması ve kas gerilemesi gelmektedir. Levator skapula kası, boyunda bulunan oldukça hassas bir kastır.

 Boyun Tutulması Belirtileri Nelerdir?

Boyun tutulmasında başı belirli bir yöne doğru çevirmek pek mümkün değildir. Boyun hareketleri kısıtlanır ve ağrı yapar. Bu ağrı genel olarak üç farklı şekilde görülebilir.

Keskin ağrı: Tek bir noktada görün bu ağrı, bıçak batırılıyormuş gibi bir his verir.

Haberin Devamı

Genel ağrı: Boyun bölümünün büyük bir kısmında görülen ağrıdır.

Yayılan ağrı: Bir sinir boyunca boyun bölgesinden omuzlara, kollara ya da ikisine birden yayınlan ağrıdır.

Diğer bir belirti ise baş ağrısıdır. Boyun bölgesinde gerçekleşen bir tahriş, kafaya bağlı kaslar veya sinirler, baş ağrısını tetikler. Boyun kaslarının gerilmesi sebebiyle de baş ağrısı meydana gelebilir.

Boyun Tutulması Nedenleri Nelerdir?

- Uyku esnasında boynun ters bir konumda kalması,
- Kafadan yana düşme ya da kafaya alınan ani darbeler,
- Kafanın sürekli tekrarlamak durumunda kaldığı hareketler,
- Uzun süre aynı pozisyonda bilgisayar başında oturmak ya da cep telefonuna bakmak,
- Kasların gerilmesine neden olan stres ve kaygılar,
- Uzun süre boyun ya da omuzda bir cisim taşımak boynun tutulmasına neden olur.

 

Boyun Tutulması Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

Boyun tutulmaları genel olarak kas burkulması olduğu için uygulanacak tedavi yöntemleri bu yönde olmalıdır. Enflamasyonu azaltmak açısında kas gevşetici ya da ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir Fakat satılan ilaçların riskleri, olası yan etkileri hesaba katılmalı ve mutlaka doktor tavsiyesi üzerine reçeteyle kullanılmalıdır.

Buz uygulamak

Bir buz torbası uygulamak, şişkinliği ve uyuşmuş ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Bir buz torbası kullanılması, küçük bir zorlamadan sonra iltihaplanmayı ve şişmeyi hafifletebilir. Buz, geçici olarak herhangi bir ağrıyı hafifleten bir uyuşma etkisine sahip olabilir.Bu tedavi genellikle, en belirgin şişlik olma eğiliminde olduğunda, yaralanmanın ilk 48 saati içinde en etkilidir. Donmayı önlemek için ilk yardım buz torbası kullanın veya bir torba buz ya da donmuş bezelye kullanın . Buzu 20-30 dakikalık aralarla bir seferde 20 dakikaya kadar uygulayın.

Isı uygulamak

Bazı insanlar bir kas gerginliği üzerinde buz ve ısı sonrasında ısı kullanırlar. Isıtma yastığı veya sıcak banyo kullanmak kaslarınızı gevşetmenize ve rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Germe hareketi

Öfkelendiğimizde, vücudumuzda öfkeyi fizyolojik bir seviyede hissedebiliriz, kalp atış hızımızın artmasına neden olur, bu da nasıl hissettiğimizle başa çıkmayı daha da zorlaştırır ve o andaki duygularımıza tepki olarak (genellikle olumsuz) tepki verir veya kırıcı davranırız. Egzersiz yapmak stresi yönetebilmede, sinirlilik ve öfkeyle ilişkili hayal kırıklığını azaltmada büyük faydalar sağlayacaktır. Fiziksel aktivite, sinirlenmenize neden olabilecek stresi azaltmaya ve fazla adrenalini dışarı atmaya yardımcı olacaktır. Öfkenizin arttığını hissediyorsanız, hızlı bir yürüyüşe çıkın veya koşun ya da boks veya dövüş sanatları gibi enerjinizi dışarı atabileceğiniz sporları tercih edebilirsiniz. Bu, saldırgan veya çatışmacı duygular için faydalı olacaktır. Öfkelendiğimizde, vücudumuzda öfkeyi fizyolojik bir seviyede hissedebiliriz, kalp atış hızımızın artmasına neden olur, bu da nasıl hissettiğimizle başa çıkmayı daha da zorlaştırır ve o andaki duygularımıza tepki olarak (genellikle olumsuz) tepki verir veya kırıcı davranırız. Egzersiz yapmak stresi yönetebilmede, sinirlilik ve öfkeyle ilişkili hayal kırıklığını azaltmada büyük faydalar sağlayacaktır. Fiziksel aktivite, sinirlenmenize neden olabilecek stresi azaltmaya ve fazla adrenalini dışarı atmaya yardımcı olacaktır. Öfkenizin arttığını hissediyorsanız, hızlı bir yürüyüşe çıkın veya koşun ya da boks veya dövüş sanatları gibi enerjinizi dışarı atabileceğiniz sporları tercih edebilirsiniz. Bu, saldırgan veya çatışmacı duygular için faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Boyun kaslarını yavaşça ve yavaşça hareket ettirerek kafayı bir yandan diğer yana hareket ettirin. Omuzları ileri ve geri sarın. Gerilmeler ağrıya neden olursa durun.

Uyku ortamınızı kontrol edin

Bazen çok sağlam veya yeterince destekleyici olmayan bir yatak boyun ağrısına neden olabilir. Yanlış boyutta veya sertlikte olan bir yastık da boynun sertleşmesine neden olabilir.

Baş, boyun ve sırt uyku sırasında hizalı konumda olmalıdır. Bir kişinin kullandığı yastıklar uyku pozisyonlarına uygun olmalıdır.

Masaj yaptırın

Masaj , kan akışını iyileştirir ve cildin sıkı kalmasını sağlayan kolajen ve elastin gibi bağ dokusu üretmeye yardımcı olan hücreler olan fibroblastları uyarır. Masaj , kan akışını iyileştirir ve cildin sıkı kalmasını sağlayan kolajen ve elastin gibi bağ dokusu üretmeye yardımcı olan hücreler olan fibroblastları uyarır.

Haberin Devamı

Lisanslı bir masaj terapisti, gergin, ağrılı kaslardan kurtulmaya yardımcı olabilir. Her ne kadar araştırmalar masajın etkili olduğunu ispatlamamış olsa da, 2014 yılında yapılan bir çalışma da masajın boyun artritli insanlar için ağrıyı arttırdığı tespit edildi.

Stresten uzak durun

Stresten tamamen kaçınmanın bir yolu yoktur. Bununla birlikte, onu idare etmeyi öğrenmek, boyundaki gerilimi azaltabilir. Yüksek düzeyde kronik stresi olan insanlar, sağlık çalışanlarıyla stresi yönetmenin sağlıklı yolları hakkında konuşmak isteyebilirler.

- Telefonda konuşmak için bir kulaklık kullanın. Telefonu omuz ile kulak arasında tutmaktan kaçının.
- Uzun süre cep telefonuna veya tablete bakmamaya çalışın. Mümkün olduğunca cihazı göz hizasında tutun ve sık sık mola verin.
- Çanta taşırken dikkatli olun. Ağır bir çanta veya evrak çantası taşımak, omuza baskı uygulayabilir ve boyundaki kasları zorlayabilir. Mümkün olduğunca tekerlekli çanta veya sırt çantası kullanın.
- Doğru miktarda destek sağlayan yüksek kaliteli şilte ve yastık kullanın.
- Düzenli olarak stres giderici faaliyetlerde bulunun.
- Düzenli egzersiz. Vücudun hareket ettirilmesi kas gerginliğini ve sertliğini hafifletmeye yardımcı olabilir. Egzersiz aynı zamanda doğal bir stres gidericidir. Yürüme, yüzme, bisiklete binme veya yoga gibi düşük etkili etkinlikler yardımcı olabilir.

Boyun Tutulmasından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Yaş ortalaması fark etmeksizin pek çok kişide görülen boyun tutulmasına ne iyi gelir;

Boynun tutulmasını engellemek için ilk olarak yatak ve yastık konforuna dikkat edilmelidir. Kişi gün içerisinde gerçekleştirdiği aktivitelerden sonra dinlenebilmek için düzgün ve konforlu bir uyku çekmelidir. Yüksek yastıklardan kaçınmalı ve ortopedik yastıklar tercih edilmelidir.

Kafaya alınabilecek darbelerden kaçınılmalı ve eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalınma gibi bir olay söz konusu ise mutlaka kask takılmalıdır. Herhangi bir durumda kafaya alınan darbelerden sonra spor aktivitelerine ya da egzersizlere ara verilmelidir.

Yüzme gibi aktivitelerde kafa sürekli aynı hareketleri yapmak durumunda kalabilir. Belli dönemlerden sonra antrenmanları daha kısa tutmak yarar sağlayacaktır.

Günümüzün boyun ağrılarına sebebiyet veren en önemli etken, bilgisayarlar ve telefonlardır. İş ya da eğitim nedeniyle bu aletlerin başında duranlar boyun ve omuz egzersizleri yapmayı aksatmamalıdır. Eğer kullanım zevk içinse aralar verilmeli hatta kullanım en aza indirilmelidir.

Özellikle çocuklarda okul çantası taşımaktan dolayı görülen ağrılara engel olmak için, taşıyacağı şeyler en aza indirgenmeli ya da yardımcı olunmalıdır.

Boyun Tutulmalarında En Etkili Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

- Fizik Tedavi
- Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı (TENS)
- Kısa Süreli İmmobilizasyon
- Steroid Enjeksiyonları
- Boyun Tutulması Ameliyatı

Yazarlar