Kültür Sanat Bursa’da sinema şenliği başlıyor

Bursa’da sinema şenliği başlıyor

30.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bursa’da sinema şenliği başlıyor

Bursa’da sinema şenliği başlıyor


Bursa Sinema Şenliği, programı Türk sinemasının tarihçesini özetliyor


       Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Çağdaş Sinema Oyuncuları tarafından düzenlenen Bursa Sinema Şenliği 2000, bugün başlıyor.
       Şenliğin ilk gününde Atıf Yılmaz’ın son filmi “Eylül Fırtınası" saat 15.00’te, kısa metrajlı filmi “Tavukgöğsü Kazandibi" ise 21.15’te gösterilecek. Ardından Lütfü Akad’ın 1968 tarihli “Vesikalı Yarim" i izlenecek.
       Şenlik kapsamında “Dünden Bugüne Sinemamız" başlığı altında sunulacak programda ustaların yanı sıra, genç yönetmenlerimizin de yapıtları yer alacak. Şenlik 7 Mayıs akşamı Türk sinemasının en genç filmi olan, Bora Tekay’ın yönettiği “Fasulye" ile sona erecek.
       Sinema Şenliği’nde Tarık Akan, Türkan Şoray ve Genco Erkal’ın üç filmi gösterilecek. Akad’ın 60’lardan gelen “Vesikalı Yarimöini, 70’lerden bir başka Atıf Yılmaz filmi “Selvi Boylum, Al Yazmalım" izleyecek.
       80’ler ise Şerif Gören’in “Yol" ve “On Kadın", Erden Kral’ın “Hakkari’de Bir Mevsim", Ali Özgentürk’ün “At" ve Zeki Ökten’in “Pehlivan" adlı filmleri ile temsil edilecek.
       90’lı yıllar bölümü ise sinemamızda genç kuşağın damgasını taşıyor. Fehmi Yaşar’ın 1990 yapımı “Camdan Kalp" (1990), Zeki Demirkubuz’un “C Blok" (1994), Derviş Zaim’in “Tabutta Rövaşata" (1997), Serdar Akar’ın “Gemide" (1998), Reis Çelik’in “Hoşçakal Yarın" (1998) filmlerinin yanı sıra, orta kuşaktan Muammer Özer’in “Hollywood Kaçakları", Orhan Oğuz’un “Kara Kentin Çocukları", Yalçın Yelence’nin “Duruşma" ve Tunç Başaran’ın “Kaçıklık Diploması" adlı filmleri bu bölümde yer alıyor.
       Reha Erdem’in “Kaç Para Kaç"ı ile Yeşim Ustaoğlu’nun “Güneşe Yolculuköu da şenlikte gösterilecek filmler arasında.
       Şenlik kapsamında hafta içi her gün iki film, hafta sonları ise günde dört film gösterilecek. Gösterilerden sonra filmlerin yönetmen ve oyuncularıyla söyleşiler gerçekleştirilecek. Ayrıca Tayyare Kültür Merkezi galerisinde Türk sinemasının eski günlerinden kalan film fotoğraflarından oluşan bir sergi düzenlenecek.