Editörün Seçtikleri Clinton'a edebi eleştiri

Clinton'a edebi eleştiri

26.01.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Clinton'a edebi eleştiri

Clintona edebi eleştiri

       BEYAZ Saray stajyeri Monica Lewinsky ile yaşadığı seks skandalı nedeniyle hakkında azil davası açılan ABD Başkanı Bill Clinton'a, dünya edebiyatının dev ismi Gabriel Garcia Marquez'den destek geldi. Kolombiyalı yazar, "Clinton, bütün erkeklerin yapıp da karısından gizlediği şeyi yapmaya çalıştı" dedi.
       Marquez, Kolombiya'da yayınlanan Cambio adlı dergide yayımlanan yazısında, "ahlaklı olmayı ve saflığı" savunan "Püritenizm"e çatarken Clinton'u savundu. Clinton'un kişisel yaşamına saldırı kampanyası başlatan dinci sağın ABD Başkanı'nı "tükenme" noktasına getirdiğini ifade eden yazar, "Bütün insanlar şehvet ve aşka ihtiyaç duyar. ABD Başkanı, sadece, zamanın başlangıcından beri bütün erkeklerin yaptığını yaptı, ilişkisini karısından gizlemeye çalıştı" dedi.
       Marquez, Clinton'un, Lewinsky ile yaşadığı ilişkiyi önce reddedip, aylar sonra da kabul etmesini ise "büyük bir hata" olarak değerlendirdi. Marquez, Clinton'ın, kamuoyunun dikkatlerini başta yöne çekmek için binlerce kilometre uzaklıktaki ülkeleri bombalama emri vermesini de kınadı. Bu arada Clinton,daha önce verdiği demeçlerde Marquez'in Nobel ödüllü 'Yüzyıllık Yalnızlık' adlı yapıtı için "En sevdiğim edebiyat eseri" demişti.
       Lewinsky skandalının patlak vermesinden bu yana, konuyla ilgili yorumda bulunmayı reddeden George Bush ise Clinton'un başkanlık makamına saygılı olmamasından kaygı duyduğunu söyledi. Görev başındayken makamından gurur duyduğunu ve saygılı davranmaya özen gösterdiğini belirten Bush, ikinci yılına giren skandalın kısa sürede geride kalacağını ifade ederek "Ülkemiz ve başkanlık makamı güçlüdür" diye konuştu.

       DÜNYA edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Gabriel Garcia Marquez, Kolombiya'nın Aracata kasabasında 6 Mart 1927'de doğdu. Marquez öykü yazmaya 1940'lı yılların sonlarında başladı. "Yüzyıllık Yalnızlık", "Sevgiden Öte Sürekli Ölüm", "Kolera Zamanı Aşk" ve "Kırmızı Pazartesi" gibi başyapıtlarıyla bir "efsane" haline geldi. Dünyanın en çok okunan yazarlarından olan Marquez, 1982'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı. Gençliğinde gazetecilik yapan Marquez, siyasi tavırlarıyla da kendinden söz ettirdi. Kolombiya Devlet Başkanı Ernesto Samper'in istifa etmesi gerektiğini söyleyen ünlü yazar bunu protesto etmek için 1997'de ülkesini terk ederek Meksika'ya yerleşti. Ünlü yazar, Kolombiya Devlet Başkanlığı için adaylığını koyması yönündeki önerileri ise, "Ülke tarihindeki en kötü başkan olurum" diyerek redetti.



Yazarlar