Ramazanın muhteşem üçlüsü: Pide, hurma ve güllaç hakkında bilmeniz gerekenler

11 Ayın sultanı ramazan ayı geldi. Bu sene yaklaşık 15 saat oruç tutulacak. Ramazanın klasikleri olan hurma, ramazan pidesi ve güllaç ise değişmeyen 3’lü olarak yine mutfağımızda yerini alacak. Peki, neyi ne kadar nasıl tüketmeliyiz?

Ramazan pidesi: Ramazan ile beraber özlenen ramazan pidesine kavuşuruz. Peki, Ramazan pidesi metabolizmamızda ne gibi metabolik olaylara neden oluyor? Ne kadar tüketilmeli?

Ramazan pidesi beyaz undan yapılmaktadır ve glisemik indeksi yüksektir. Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerinde ani yükselmelere ve sonrasında ani düşüşler ile kan şekerinizde dalgalanmalara neden olabilir. Bu durum pankreasta insülin hormonunun normalden daha fazla salgılanmasına, yüksek oranda insülin salgısı ise kan şeker sıvısının artmasına ve sonucunda da vücudun yağ depolamasına neden olabilir. Kandaki şekerin yükselmesi ile tatlı yeme isteği ve daha fazla yemek yeme isteği bunun sonucunda ise kilo alımı gözlenebilir.

Haberin Devamı

Bu nedenle ramazan pidesinin nasıl ve ne kadar yenildiği önemlidir. Ramazan pidesi ile doymaya çalışmayın. Yemeğinize eşlik ettirin. Her akşam yemek yerine bazı akşamlar tam tahıllı ekmeğinizin yerine koyun ve 1 avuç içi kadar pidenin 1 dilim ekmek olduğunu unutmayın.

Hurma: Ramazan sofralarında yerini alan bir değer besin ise hurmadır. Gün boyu midemiz boş olduğu için bir anda mide yorulmamalıdır. Yemeğe su ve hurma ile yavaş bir başlangıç yapmak daha sonra çorba ve ana yemek ile devam etmek önemlidir. Ramazanın vazgeçilmez meyvesi olan hurma yüksek lif, fosfor, magnezyum, A vitamini, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, B1, B2, B3, B6, B9 gibi vitamin ve mineralleri içermektedir. Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olan hurmayı gönül rahatlığıyla tüketebilirken yüksek şeker içerdiği için kontrollü bir şekilde tüketmeniz oldukça önemlidir.

Güllaç: Ramazan gecelerinin klasikleşmiş tatlısı ise güllaçtır. Güllaç yanlış bir tercih değildir. Her zaman yağlı ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi istediğimiz bir durumdur. Güllaç yufkaları mısır nişastasından yapılmaktadır. Mısır nişastasının glisemik indeksi düşüktür. Aynı zamanda süt yani protein içeriği de tatlının kan şekerimizi yükseltmesini yavaşlatmaktadır. 1 ince dilim güllaç yenildiği zaman yaklaşık olarak 250 kalori alınmaktadır. Daha az kalori almak istiyorum diyorsanız yarım yağlı süt ve az şeker ile yapmayı deneyebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi tatlı yenildiği zamanda dengelemek ve neyin nasıl tüketileceğini bilmek önemlidir.

Haberin Devamı

https://denizzunbulcan.com.tr/

https://www.instagram.com/dytdenizzunbulcan/

DİYETİSYEN DENİZ ZÜNBÜLCAN