Geri Dön

Zencefilin faydaları nelerdir? Taze ve toz zencefil neye iyi gelir?

Faydaları saymakla bitmeyen zencefil hem sofralarda hem de tıbbi amaçla kullanılmaktadır. Toz ve taze halde tüketilebilen zencefil, mideye, kalbe, enfeksiyona kansere karşı faydaları bulunmaktadır. Günlük olarak yeteri miktarda tüketilmesi gerekir. Zencefil tüketimi arttığında sağlık açısından zararları olabilir. Limon-bal karışımı ile çay yapılan zencefilin kök hali de vardır. Yağ yakmaya yardımcı olan zencefilin zayıflatıcı etkisi de bulunmaktadır. Zencefilin faydaları nelerdir? diyorsanız “Taze ve toz zencefil neye iyi gelir?” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Zencefilin faydaları nelerdir? Taze ve toz zencefil neye iyi gelir?

Zencefil yemeklerde, içeceklerde ve salatalarda kullanılmaktadır. Besin değeri yüksek olan zencefilin toz, taze ve kök halleri bulunur. Bağışıklığı sistemini düzeltmesi ve özellikle içerdiği yoğun C vitamini sayesinde kışın oluşabilen enfeksiyonel hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Taze zencefilin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Toz zencefilin yanı sıra taze zencefilin de içerisinde birçok yararlı bileşenler bulunmaktadır. Taze zencefilin içerisinde, %80 su, % 2 protein, % 1 yağ, %12 nişasta, B3, B6, C vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum bulunmaktadır.

Zencefil hem taze hem de kuru olarak tüketilmektedir. Kuru olanının sağlık açsından sağladığı faydaların yanı sıra taze zencefilin de bir çok faydası bulunmaktadır. Özellikle taze zencefilin içerisinde bol miktarda C vitamini bulunur. Bağışıklığı sistemini düzeltmesi ve özellikle içerdiği yoğun C vitamini sayesinde kışın oluşabilen enfeksiyonel hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Taze Zencefili yemeklerde, salatalarda, içeceklerde kullanabilirsiniz. Ancak taze zencefili nerde nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerekir.

Zencefil faydaları nelerdir?

- Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür
- Kusmaya ve mide bulantısına karşı son derece etkilidir
- İshali ve bağırsak bozukluklarını giderir
- Bağışıklık sisteminin güçlendirir.
- Regl ağrılarını azaltır
- Öksürüğü keser
- Metabolizmayı hızlandırır ve iştah açar
- Sindirimi hızlandırır
- Kas ağrılarını hafifletir
- Solunum yollarını açar
- Cinsel gücü artırdığı bilinir
- Soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır

Taze zencefil nasıl tüketilir?

- Taze zencefilin kokusu tarçına benzemektedir. Bu nedenle taze zencefili sütlü tatlılarda rendeleyerek kullanabilirsiniz.
- Aynı zamanda tavuk, balık ve et yemeklerinde taze zencefili rendeleyerek kullanabilirsiniz.
- Tatlılarınızda şekerin tadını dengelemek için özellikle sütlü tatlıların içerisine rendeleyerek ekleyebilirsiniz.
- Tadını daha baskın hale getirmek istediğiniz soslara da aynı şekilde taze zencefili rendeleyerek yada toz zencefili direkt olarak ekleyebilirsiniz.
- İçeceklerinizin içerisine de zencefili bal ile karıştırarak ekleyebilirsiniz. Özellikle içtiğiniz sütün ve çayın içerisine taze zencefil koymak oldukça faydalı olacaktır.
- Aynı zamanda kanserle savaşmak adına zencefilin etkin bir özelliği bulunmaktadır. Taze zencefili özellikle çay olarak tükettiğinizde sağlığınız açısından birçok fayda sağlamaktadır. Taze zencefilin iltihabı azaltmanın yanı sıra gribe karşı ve çeşitli enfeksiyonel hastalıklara karşı koruyucu birçok etkisi bulunmaktadır.
- Taze zencefili zencefil çayı olarak tüketmek kanseri engelleyecek en etkili yöntemler arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Toz zencefil nasıl tüketilir?


- Toz zencefil, hastalık tedavisinde kullanılmasının yanı sıra mutfaklarda da kullanılan bir baharattır. Çeşitli soslara, çorbalara, salatalara ve yemeklere lezzet katar.
- Bitki çaylarının yapımında ondan faydalanılır. Tarçın, rezene, kakule ve karanfil çaylarının içine katılabilir.
- Ekmek yapımında toz zencefil kullanımı oldukça yaygındır. Ayrıca zencefilli kurabiye ve şekerleme yapımında da kullanılır.
- Toz zencefilin çay ya da farklı formlarla kullanımı, emziren annelerin sütünü artırmada çok etkili olur.
- Şeker kamışı suyu ile karıştırılarak kullanıldığında, mide tahrişini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu karışımın sabah erken saatlerde tüketilmesi gerekir.
- Toz zencefilden yapılan macun ise artrit ve şişmiş eklemlerin tedavisinde kullanılır.
- Akne tedavisinde oldukça etkilidir. Zencefil tozu, gözenekleri açma ve akneyi oluşturan bakterileri öldürme konusunda faydalıdır. Bu amaçla kullanmak için süt tozu ve zencefil tozu karıştırılarak bir maske yapılır. Ardından temizlenmiş olan akneli bölgelerin üzerine sürülür. 15 – 20 dakika bekletilip sonra iyice yıkanır.
- Akne ve izlerini iyileştirmek için haftada bir kez bu uygulamayı yapabilirsiniz.
- Maske cildinizi gençleştirme özelliğine de sahiptir.
- Zencefil tozunu, idrar yolu enfeksiyonlarından kurtulmak için de kullanabilirsiniz. Sütle karıştırarak tüketirseniz faydasını görürsünüz.

Haberin Devamı

Taze zencefil çayı nasıl yapılır?


Taze zencefil çayı yapımı oldukça basit ve sağlıklı bir çaydır. Taze zencefil çayı, zencefilin kökünden yapılmaktadır. İlk olarak taze zencefil kökünü iyice yıkayın. Daha sonra zencefilleri soyup dilimleyin. Ardından içme suyunu bir cezve içerisinde kaynatın. Kaynattığınız suyun içerisine doğramış olduğunuz zencefilleri atın. 10 dk süre taze zencefilleri suyun içerisinde bekletin. Aç karnına tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Zencefil çayını tüketmemesi gerekenler

Zencefil çayının etkisi çok fazla olduğundan hamilelerin kullanmadan önce muhakkak doktora başvurmaları gerekir.
Ateşiniz varsa, iltihaplı cilt problemi yaşıyorsanız, ülser ya da safra taşınız varsa zencefil tüketmemelisiniz.

Zencefilin zararları nelerdir?

 Mideye zarar verebilir: Midesindeki asit oranı normal seviyeden fazla olan kişilerin taze zencefil tüketirken dikkat etmesi gerekir. Zencefil gastrit, ülser ve refü gibi mide hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Midedeki asit oranını yükselttiği için ekşimeye ve yanmaya yol açar. 

Alerjik reaksiyona neden olabilir: Yapılan araştırmaların sonunca zencefilin bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açtığı ortaya çıktı. Zencefile alerjisi olan kişilerde sık görülen belirtiler şunlardır: Deride pul pul dökülme, kızarıklık, kaşıntı. 

Zencefil zayıflatır mı?

- Zencefil yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Baharat olarak mutfaklarda, kök yumruları ise ilaç sektöründe kullanılan zencefil, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
- Ayrıca kan şekerini dengeleme özelliği ile tokluk hissi yaratır ve zayıflamaya katkı sağlar.
- Yaz aylarında zencefilli limonata, kışın da zencefil çayı içerek diyet programınıza önemli bir destek sağlayabilirsiniz.
- Zencefil vücuttaki şişkinliği alarak ve sindirimin hızlanmasına yardım ederek kilo verme çalışmalarında etkili olmaktadır.
- Zencefil B1 vitamini ve mangan açısından oldukça zengindir.
- Günde 2 bardak zencefil çayı içip diyet ve spor da yaparsanız haftada 1 kilo verme imkânı yakalayabilirsiniz.

 

 

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber