Kültür Sanat “Dünya sanatçıları, birleşin! “

“Dünya sanatçıları, birleşin! “

07.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

“Dünya sanatçıları, birleşin! “

“Dünya sanatçıları, birleşin “


Web’de Kültür Sanat / AVNİYE TANSUĞ


       Sanatçılar, koleksiyonerler, sanat bağlantılı ürün ve hizmet sunanlar, bir de bunlara meraklıları bir araya toplayan bir ağ var. Adı “Artisan Network", adresi “artisannetwork.com". Leninvari bir sloganla açılıyor: “Bütün dünyanın sanatçıları, birleşin... Online!" Arkasında büyük sermaye ve önemli iş adamları var. BellSouth’un eski başkanı Bob Cunha, bir Time Warner kuruluşu Turner Broadcasting ve Young & Rubicam reklam şirketinin eski yöneticilerinden Steven Heyer, EarthLink’in başkanı Mike McQuary, “Macquarium Intelligent Communications “ -ömacquarium.com"- şirketinin kurucusu 27 yaşındaki Marc F. Adler bunlardan bazıları. Bu insanların ortak paydası, sanat ve teknoloji alanlarında uzman olmaları ve sıkıntıya düşmüş sanatçı görmeye tahammül edememeleri. 1999’da kurdukları ağ ile 80 milyar dolarlık iş kapasitesi yaratmışlar. Stratejileri ise “olası rakipleri ortak yapmak". “Partner" değil “Artner" diyorlar ortaklarına. Bunu aşağıda göreceğiniz, birbirini destekleyen bir sürü alt birim yaratarak ve rakipleri ile işbirliği yaparak beceriyorlar.

“studiosource.com"

       ‘Studio Source", isteyen kuruluşlara iş kurmak için altyapı veriyor. Örneğin, 17 yıl önce kurulan ve 1 milyondan fazla çocuğa evinde etkileşimli sanat eğitimi veren “Ustalarla Buluşun" - “meetthemasters.com"- girişimi buraya taşınmış. En ciddi sanat sitelerinden 1989’da kurulmuş, haşmetli “Artnet.com" da burada. Bin yüz galeri ve 25 bin parça sanat eseri Artnet üzerinde işlem görüyor. Şayet bir sanat eserinin hiç görmeden nasıl alınabildiğini merak ederseniz “artnet.com/about/why_indeed2.asp" adresindeki söyleşi tam size göre. Bizim ahbaplar, bu sitenin bir benzerini “artaffinity.com" adı altında kendileri hayata geçirmişler. “İşlerinizi gösterin!" Sanatçıları galeri açmaya davet eden bu site adını Van Gogh’un yardımsever kardeşi Theo’dan almış: “itheo.com". Katılım bedava. İşin fiyatını sanatçı belirliyor. Üniversite öğrencilerinin ikinci el kitap alışverişi için “ecampus.com" kurulmuş. Bizim Istanbul’da pazar günleri Ortaköy’de yaşanan olguyu Internet’e taşısak ancak böyle olurdu herhalde, özellikle bir işyerinde çalışmayan, eğitimli ve durmadan bir şeyler üreten kadınlar için kurulan “Fikir Ormanı" sitesi: “ideaforest.com".

“MisterArt.com"

       ‘Artisan Network" takımı, “MisterArt.com" adresinden, yüzde 80’lere varan indirimlerle sanatsal araç gereç satıyor.. Depo Teksas’ta. Ürün çeşidi 40 bini aşıyormuş. Markaların içinden “Bob Ross" dikkatimi çekti. Bob Ross’u tanıyacaksınız. Hani, TRT2’de hafta sonları “Boyayın, boyayın, bakın belki şurada da mutlu bir çalılık vardır, hadi onu da yapın..." diyerek, herkese resim öğreten o çok saçlı, güleç adam. Neyse. MisterArt.com’un işini çok iyi yapan yöneticilerinden biri de Jennifer Jones. İşi “PR". Jennifer, Türkiye’den alış veriş yapmaya değip değmeyeceğini kurcalamak için sorduğum soruları en geniş ayrıntılarla yanıtlaması bir yana, Milliyet okurlarına selam da söylemez mi? Selamı üstümde kalmasın, bakın neler dedi:
       “Bir kere üye olunduğunda, sistem üyeyi tanır ve onun seçeceği, miktarı teslim süresine bağlı olarak değişen yol ücretini fiyata kendiliğinden ekler. Zaten 200 dolar ve üzerindeki siparişleri ücretsiz teslim ediyoruz. Bizde ortalama bir sanat öğrencisi kullandığı malzeme için her 90 günde bir yaklaşık 800 dolar harcıyor. Yüzde 80 indirim onlar için çok önemli. Türkiye’deki rakamlar değişebilir, ama sanatçılar için fiyattan daha önemli olan, bittikçe almak zorunda olduğu malzemedir. Hatta bazıları kesinlikle belli markaları kullanmak ister. Biz sanatçının her istediğini bulur, tatile de gitse, seyahatte de olsa getirip kapısında teslim ederiz."
       Haftaya!