Kültür Sanat Duru’ya son görev

Duru’ya son görev

28.01.2009 - 01:30 | Son Güncellenme:

Geçen pazar günü sabaha karşı yaşamını yitiren gazeteci-yazar Orhan Duru, dün toprağa verildi. Törene katılan dostları, Duru’nun değerli bir gazeteci ve çok iyi bir edebiyatçı olduğuna işaret etti

Duru’ya son görev

Türk basınının ve edebiyatının önde gelen isimlerinden gazeteci-yazar Orhan Duru (76), dün düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.
Milliyet gazetesinde de 16 yıl boyunca, muhabirlikten yayın koordinatörlüğüne kadar birçok görevde bulunan ve geçen pazar günü sabaha karşı tedavi gördüğü hastanede vefat eden Orhan Duru için dün Teşvikiye Camii’nde cenaze töreni düzenlendi.
Gazetecilikteki başarısının yanı sıra, Türk edebiyatına kazandırdığı çok sayıda eserle de adından söz ettiren Duru için düzenlenen törende eşi Sezer Duru, kız kardeşi Ülkü Duru ve yakınları taziyeleri kabul etti.

Aşiyan’da gömüldü
TBMM Başkanı Köksal Toptan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi de törene çelenk gönderdi.
Orhan Duru’nun Türk bayrağına sarılı naaşı, öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası dostlarının omuzlarında cenaze aracına taşındı. Duru, daha sonra Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haberin Devamı

Duru’ya son görev

Sevenleri Orhan Duru’yu son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Dostları, Duru’yu cenaze aracına kadar omuzlarında taşıdı.

Duru’ya son görev

Aydın Doğan, Duru’nun eşi Sezer Duru’ya taziyelerini iletti.

Duru’ya son görev

Kemal Kılıçdaroğlu da törene katılanlar arasındaydı.

Törene katılanlar:
Törene CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto, eski Maliye Bakanı Sümer Oral, eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan, İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, gazeteciler Altan Öymen, Derya Sazak, Nail Güreli, Sami Kohen, Doğan Heper, Hasan Pulur, Güngör Uras, Tufan Türenç, Mustafa Balbay, Murat Bardakçı, Nuri Çolakoğlu, Ünal İnanç, tiyatro ve sinema dünyasından Fikret Hakan, Genco Erkal, Ali Özgentürk, Gani Müjde, Zafer Algöz, Ali Poyrazoğlu, Gülriz Sururi, Cüneyt Türel, Uğur Polat, Korhan Abay, şair ve yazarlar Tahsin Yücel, Adnan Özyalçıner, Ayşe Kulin, Feyza Hepçilingirler, Ahmet Oktay, Ataol Behramoğlu, Arif Keskiner, Leyla Erbil ile ressam Komet, avukat Turgut Kazan, fotoğraf sanatçısı Ara Güler de katıldı.

Haberin Devamı

NE DEDİLER?
Bütün gazeteciler onu örnek almalı
Aydın Doğan (Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı): “Çok değerli bir gazeteci, çok iyi edebiyatçıydı. Tüm bunların dışında adam gibi bir adamdı. Çok dürüsttü. Bana göre, bütün gazetecilerin örnek alması gereken birisiydi. Orhan gibi olanların nesli tükenmek üzere.”

Dünyasında kötülük yoktu
Sedat Ergin (Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): “Gazeteciliği ve edebiyatçılığındaki ustalığı üzerine her şey söylendi. Ama bana göre bir insan olarak sahip olduğu eşsiz vasıflar bütün bu kategorilerdeki ustalığın çok üstündeydi. Kötülük onun dünyasından içeri giremezdi, çünkü kötülüklere karşı özel bir bağışıklık sistemi vardı. Dünyadan kötülüklerden arınmış bu en saf haliyle göç etti.”

Haberin Devamı

Önemli bir kilometre taşıydı
Kemal Kılıçdaroğlu (CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı): “Rahmetli, Türk edebiyatının önemli kilometre taşlarından biriydi ve önemli bir gazeteciydi. Yaşamını yitirmesiyle bu alanda önemli bir boşluk doğdu. Umarım Türk edebiyatı onun çizdiği yoldan ilerlemeye devam eder.”

Düşünceleri yaşayacak
Mustafa Sarıgül (Şişli Belediye Başkanı): “1974 yılından beri kendisini tanıyorum. Değerli bir düşünce kalemiyle yolumuz ayrıldı. Ama inanıyorum ki, onun düşünceleri yaşamaya devam edecektir.”

İyi doğdu, iyi yaşadı
Hasan Pulur (Milliyet yazarı): “Orhan Duru çok iyi bir insandı. İyi doğdu, iyi yaşadı ve iyi gitti.”

İlkeli bir gazeteciydi
Tufan Türenç (Hürriyet yazarı): “Çok üzgünüz, çok sevdiğimiz 40 yıllık bir arkadaşımızdı. Çok ilkeli ve saygın bir gazeteciydi. Keşke biraz daha uzun yaşayabilseydi. Ama hayat böyle... Hiçbir gün dostluğumuz azalmadı. Babıâli’nin önemli bir çınarıydı.”

Haberin Devamı

O benim yazı yoldaşımdı
Adnan Özyalçıner (Yazar): “Orhan benim hem dostum hem yazı yoldaşımdı. Kaybından dolayı çok üzüntülüyüm. Bu kayıp edebiyatın, öykünün de kaybı. Öykülerinde sürekli yaşadığımız günlerin politik ve toplumsal olaylarını anlatırdı. Onun için bence Orhan’ı çağımızın vakanüvisti saymamız gerekir.”

Dilin yapısını değiştirdi
Sennur Sezer (Yazar): “Orhan dilin yapısını değiştirdi; şakayı kattı ve gerçeği anlattı. Benim yıllardır içimi acıtan bir şey var:
Orhan’ın yaptığını taklit edenler, onun adını anmayı gereksiz gördü; üstelik Türk yazar okumamakla övündüler. Umarım Orhan’ın ölümünden sonra adını anmaktan utanmazlar.”

Kardeşim ölmüş gibi
Hilmi Yavuz (Yazar): “Bu gibi durumlarda ne söylenir bilmiyorum. Orhan benim 50-55 yıllık arkadaşımdı. Sanki kardeşim ölmüş gibi bugün. Çok iyi bir edebiyatçı, çok iyi bir öykücüydü.”

Eşi bulunmaz bir insandı
Tektaş Ağaoğlu (Ressam): “Çok takdir ettiğim bir yazarımız, eşi bulunmaz bir insandı. En sevdiğim insanlardan birisiydi, ne kadar üzgün olduğumu anlatamam.”