Geri Dön

Erbabından balık pişirme tavsiyeleri

Kurduğu balık lokantası zinciriyle ismini duyuran ve balık türleri ile pişirme şekilleri konusunda 3 kitap yazan Fevzi Çimşit (Fevzi Hoca), bu mevsimde ucuz ve bol olan balığın pişirilmesinin püf noktalarını anlattı.

Erbabından balık pişirme tavsiyeleri

Çimşit, ızgaranın, en doğal ve sonucu en lezzetli balık pişirme şekli olduğunu belirterek, "Izgara yapacağımız balığı kayık tabağa koyup üstüne zeytinyağı dökelim. Izgaraya atmadan önce yağın içinde bir iki kez çevirelim. Balıklar büyükse iki yanına bıçakla çizikler atarsak içinin daha iyi pişmesini sağlarız" dedi.

Balık ızgarada pişerken yanından ayrılınmaması gerektiğine dikkati çeken Çimşit, "Çünkü balıklar çok çabuk pişer. O nedenle balıkları alevli ateşte değil de orta ateşte pişirelim. Kömür ateşi alevli olursa, balığın kuruyup yanmasına, tat ve lezzetinin de kaybolmasına neden olur" diye konuştu.

Derisi yanmadan balığın ızgaradan alınması gerektiğini vurgulayan Çimşit, şöyle devam etti: "Ama içinde de en küçük bir pembelik görülmemesi lazım. Büyük balıklar pişerken içi çatalla kontrol edilebilir. Izgara yapacağınız balığı asla una bulamayın. Balık ateşi, ateş de balığı görecek. Yağsız balıktan ızgara yapılmaz. Izgara yapacağımız balıkların kılçıklarını çıkarmadan pişirirsek çok daha lezzetli olur. Ayrıca balık sıcak yenir. Elleri yakacak kadar. Ateşin üzerinden alınır alınmaz yenmeli, asla bekletilmemeli ve soğutulmamalı."

Kızartma tavsiyeleri
Çimşit, balık kızartmanın inceliklerini de anlatarak, "Öncelikle balığı tavaya koymadan, yağın uygun sıcaklığa gelmesini beklemeliyiz. Şayet kızgın hale gelmesini beklemeden tavaya dizersek, balıklar yağı çekecek, rengi soluk, eti çok gevşek olacak. Dolayısıyla balıkların görüntüsü kötü, sindirimi de fazla yağ çektiğinden zor olacaktır" dedi.

Kızartma yaparken bir kez yağ kullandığına işaret eden Çimşit, şöyle konuştu: "Hatta tavanın bir yüzüne kullandığım yağı sızdırıp atar, diğer yüzüne de yeni yağ dökerim. Pişen balık kapak yardımı ile tabağa aktarıldıktan sonra tekrar yeni bir tabağa daha aktarılır. İstersek tabağın içine kağıt peçete serip balığı peçetenin üzerine koyabiliriz. Bu sayede kızartma yemekten kaçınan insanlara da kızartmanın zevkini tattırmış oluruz."

Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Kızartma yapılacak balığın kızgın yağa yavaşça dizilmesi gerektiğini vurgulayan Çimşit, "Böylece tavamızdaki yağı soğutmamış oluruz. Aksi durumda yağı soğuturuz, böylece balık yağı çeker, rengi soluk, lezzeti de fazla yağ çektiğinden güzel olmaz" diye konuştu.

Balık pişerken arada bir tavanın sallanması gerektiğini belirten Çimşit, "Böyle yaparsak taze balığımızın tavaya yapışmasını önleriz" dedi.

Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.

Kızartma balıklarının ne az ne de fazla pişirilmesi gerektiğini anlatan Çimşit, "İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır. Yanmış yağda, gereğinden fazla pişen balık hem lezzetsiz hem de sağlık açısından zararlı olur. Balığı çok fazla pişirirsek lezzetli olan yağlı kısmı kaybolur" dedi.

Çimşit, balığın kısık ateşte ve az pişirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Erbabından balık pişirme tavsiyeleri

Aromaterapinin faydaları nelerdir?Aromaterapi ruh sağlığına iyi geliyor mu? Ofis ortamında hangi uçucu yağlar kullanılabilir? Alerji sorunu olanlar hangi uçucu yağları kullanabilir? Aromaterapist Aslı San Bilgin aromaterapinin faydaları hakkında bilgiler verdi.
Astroloji
KOÇ
BOĞA
İKİZLER
YENGEÇ
ASLAN
BAŞAK
TERAZİ
AKREP
YAY
OĞLAK
SAKA (KOVA)
BALIK
Bugün

Ay Yay’da ilerliyor. Bugün kendinizi daha iyi ifade edebileceğiniz fırsatlar içindesiniz. Genel olarak şans sizin yanınızda ve yolculuklar içinde de olabilirsiniz.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Hafta sonu olmasına karşın bugün sizi meşgul eden işler, detaylar olabilir. Gününüzü daha iyi organize etmeye bakmalısınız.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün yaratıcı işler içinde olabilir ve kendinizi daha tatmin olmuş bulabilirsiniz. Sevdiklerinizle, çocuklarla ilgili uğraşlar da keyif getirebilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Ay Yay’da ilerliyor. Bugün kendi iç dünyanıza ve ihtiyaçlarına daha çok yönelebilirsiniz. Ayrıca evde ve evle ilgili uğraşlar da gündeminize gelebilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün kendinizi daha iddialı hissedebileceğiniz bir gündesiniz. Yine de sakin kalmalısınız. Dışadönük uğraşlar içinde uygun koşullar var.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Evle ilgilenmek ya da evde uğraşılar için meşgul bir gündesiniz. Başkalarına cömertçe davranabilirsiniz. Ancak tartışmalardan da uzak kalın.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün kısa görüşmeler, konuşmalar açısından güzel imkanlar var. Yeni yerler ziyaret etmek keyifli olabilir. Düşüncelerinizde olumlu olmaya bakın.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Ay bugün Yay’da ilerliyor. Paranızı daha iyi değerlendirmenin yolunu bulmalısınız. Bugün daha fazla desteğe ihtiyacınız olabilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Ay bugün burcunuzda ilerlerken, kişisel işlerinize daha çok ilgilenebilirsiniz. Yeni adımlar ve girişimler başarılı sonuçlar getirebilir.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün bazı kararsızlıklar ya da etkilenmeler içinde olabilirsiniz. İlişkilerinizde daha hassas olabileceğiniz koşullar var.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Bugün oldukça çalışkan ve hareketli olabileceğiniz bir gündesiniz. Aynı zamanda arkadaşlarla, gruplarla bir arada olmak da güzel.Devamını Oku

Devamını Oku
Bugün

Hafta sonu olmasına karşın bugün sorumluluklarınız daha fazla olabilir. Aynı zamanda ailenize yönelik gelişmeler de mümkün.Devamını Oku

Devamını Oku
Hafta Hafta Gebelik

Gebeliğinizin kaçıncı haftasındasınız?

Günün Yazıları

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber