Eylemlerin başkenti
İstanbul, Türkiye’nin kültür-sanat ve ekonomi merkezi olmasının yanı sıra eylemlere, protestolara da ev sahipliği yapıyor. En ses getirici eylemlerin yeri Taksim

Ardahan’dan Rize’ye, Bursa’dan Tunceli’ye kadar Türkiye’nin farklı illerinden seslerini duyurmakta isteyen vatandaşlar soluğu İstanbul’da alıyor. Bölgelerinde baraj yapılmasını istemeyenler, çocuklarını faili meçhul cinayetlere kurban verenler ya da haksız yere işten atılanlar ‘taşı toprağı altın’ şehre geliyor. Kimi zaman yürüyüşler yaparak kimi zaman da oturma eylemi ve basın açıklamalarıyla derdini anlatmaya çalışanların İstanbul’daki değişmez adresi ise Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi. Son bir yıl içinde İstanbul’da gerçekleştirilen bazı eylemler şöyle:
Onların derdi Allianoi
İzmir’in Bergama ilçesindeki Allianoi Antik Kenti’nin üzerinin kumla örtülerek, Yortanlı Barajı’nın suları altında bırakılması kararını protesto etmek için İstanbul’a gelen Bergamalılar da 12 Aralık 2010’da çevre örgütleriyle birlikte Taksim Meydanı’nda toplanmıştı. Allianoi’nin bulunduğu Paşaköy Mahallesi’nin Muhtarı Adnan Çelik, Allianoi’nin kurtarılıp, turizme kazandırılmasını istediklerini belirterek, “Maalesef politik nedenlerle alelacele kapatıldı” demişti.
Gemlik’ten geldiler
Bursa’nın Gemlik ilçesinde faaliyet gösteren ve bir bankanın iştiraki olan taşımacılık firmasının işçileri sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten atıldıklarını iddia ederek 14 Ocak 2011’de İstanbul’a kadar yürümüştü. Nakliyat-İş sendikası üyesi 50 işçi, İstiklal Caddesi’ndeki bankanın önünde oturma eylemi yapmıştı. İşçiler daha sonra bankanın Levent’teki merkezine kadar yürümüş, “Atılan işçiler geri alınsın” pankartları taşımıştı.
Ardahanlılar DSİ’ye karşı
Ardahan Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği çatısı altında toplanan Ardahanlılar, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından hazırlanan ve ihale aşamasına getirilen Beşikkaya Barajı projesini geçtiğimiz Cumartesi günü Kartal’da protesto etti. Ardahan’da doğan ve Hazar Denizi’ne dökülen Kura Nehri’nin suyunun, tünelle Çoruh Nehri’ne aktarılmasını eleştiren eylemciler, projenin durdurulmasını istedi.
HES istemiyorlar
Kastamonu Cide ilçesi Loç Vadisi’ne yapılması planlanan hidro elektrik santrali projesi de 8 Aralık 2010’da Beyoğlu’nda protesto edilmişti. Projeyi üstlenen firmanın Karaköy’deki binası önünde oturma eylemi yapan Loç köylüleri, mahkeme süreci sonuçlanıncaya kadar şirket önünde bekleyeceklerini söylemiş, Loç Vadisi Koruma Platformu üyesi Zafer Kecin, “sonuna kadar mücadeleye edeceklerini” vurgulamıştı.
15 yıldır İstiklal’deler
Çocuklarını faili meçhul cinayetlere kurban verdiğini söyleyen ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen kadınlar, 1995’den beri Galatasaray Lisesi önünde eylem yapıyor. Eylemlerini Cumartesi günleri gerçekleştirdikleri için kamuoyunda “Cumartesi Anneleri” olarak tanınan protestocular, çocuklarının fotoğraflarıyla lise önünde oturma eylemi yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor.
Munzur için yürüyüş
Munzur Çayı’na baraj yapılmasına karşı çıkan Tuncelililer yaptıkları eylemlerle mücadele veriyor. Son olarak Tünel Meydanı’nda toplanarak Taksim Meydanı’na yürüyen Tuncelililer, Cumhuriyet Anıtı önünde basın açıklaması yapmıştı. Munzur Koruma Kurulu’nun organize ettiği protesto gösterisine çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve sanatçılar da destek vermişti.
Kağnıyla yürüdüler
İstiklal Caddesi, protestoların yanı sıra Anadolu’da şehirlerini tanıtmak isteyen vatandaşlara da zaman zaman ev sahipliği yapıyor. Kastamonulular, 25 Aralık 2010’da “Kastamonu kültürünü İstanbul’a tanıtmak için Beyoğlu’nda ‘İstiklal Yürüyüşü’ adı altında bir etkinlik düzenlemişti. Galatasaray Meydanı’nda toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, bir çift öküzün çektiği kağnı arabası öncülüğünde yürüyüş yapmıştı.