Kültür Sanat Festival Günlüğü'nde 5 Nisan!

Festival Günlüğü'nde 5 Nisan!

05.04.2013 - 10:54 | Son Güncellenme:

32. İstanbul Film Festivali'nde bugün sizleri hangi filmler bekliyor?

Festival Günlüğünde 5 Nisan

Festivalde Dün

Haberin Devamı

KÜÇÜK KIYAMET

Küçük bir kasabada meydana gelen doğal bir afetle, durma noktasına gelen hayatı konu alan Beşinci Mevsim’in yönetmenlerinden Peter Brosens filminin ikinci gösterimi için dün Atlas Sineması’ndaydı. Brosens aynı zamanda eşi olan filmin diğer yönetmeni ile birlikte filmi nasıl çekmeye karar verdiklerini anlattı. Gösterim sonrasında filmde kullanılan maskelerle ilgili şunları söyledi: “Bu çok eski bir adet aslında. Bizim köyümüzde de olan bir gelenek. Biz özellikle “veba maskesi”ni kullandık. Maske takınca işlediğiniz suç bireysel olmaktan çıkıyor, kolektif bir eyleme dönüşüyor, ki bu aslında çok tehlikeli. Filmde de köye yeni gelen karaktere karşı böyle bir şiddet uygulanıyor. Maske bunu kolaylaştıran bir araç.”

Haberin Devamı

SİNEMAYA DAİR ALGIMIZI DEĞİŞTİRDİLER

“NTV Belgesel Kuşağı”nda gösterilen, avangart ve deneysel sinemanın tarihine ışık tutan Bir Deneysel Sinema Tarihi filminin yönetmeni Pip Chodorov da ilk haftanın festival konuklarındandı. Wim Wenders’in blues müzisyenleri Blind Willie Johnson, Skip James ve J. B. Lenoir’in hayatları üzerinden blues tarihini anlattığı 2003 yapımı The Soul of a Man belgeselinden etkilenen Chodorov da ‘sinemanın ne olduğuna dair algılarımızı değiştiren’ deneysel sinemanın ustalarıyla ilgili bir film çekmeye karar vermiş. 6 yılda tamamladığı bu belgeselin tamamını 16 mm ve super 8 film ile çektiği halde dijital olarak gösterilmesinden üzüntü duyan yönetmene dijital filme karşı olup olmadığı sorulduğunda “Belgeselde izlediğiniz sinemacıların çoğu dijitali severdi, bence bütün bu teknolojiler mükemmel, ama hem karşılayacak param yok hem de tüm bu yeni oluşumları öğrenmek benim için zor. Ben elimdeki malzemelerle çalışmaktan memnunum” dedi. Filmden önce gösterilen reklam filmlerine de gönderme yaparak reklamcıların deneysel film tekniklerinden çok şey ödünç aldıklarını söyledi.

Teknolojinin ilerleyişi ve imkânların yaygınlaşması göz önüne alındığında, deneysel sinema olumsuz yönde etkilenebilir mi sorulunca Chodorov şöyle dedi: Teknolojinin varlığı insanların deneysel sinema üzerine ürettikleri ve düşündüklerini etkilemez. Evet, şu an herkesin elinde bir kamera var; fakat herkesin elinde kalem olsa bile kaç kişi çok iyi bir roman yazabilir ki?

Haberin Devamı

Festivalde Bugün

HAFTASONU YOĞUNLUĞU CUMADAN BAŞLADI!

Festival takipçileri için festivalin ikinci haftasonunu tüketmek kolay olmayacak. Deneysel sinema ve edebiyat uyarlamaları; bir film yapmak için hazırlık sürecinde gerekenler; Einstein’ın “Arılar yok olup giderse insanlık sadece dört yıl ayakta kalır.” iddiasındaki yaklaşan son. Tüm bu konular ve daha fazlası bu haftasonu festivalde. Sorunlardan uzak bir hafta sonu içinse Antidepresan bölümünün filmleri var. Ayrıca merakla beklenen bir diğer festival konuğu Stephen Dorff da bugünün öne çıkan isimleri arasında.

DENEYSEL SİNEMANIN USTALARI

“NTV Belgesel Kuşağı”nın öne çıkan filmlerinden Bir Deneysel Sinema Tarihi, deneysel ve avangart sinemanın geçmişine daha yakından bakmak isteyenler için, yönetmen Pip Chodorov’un katılımıyla Beyoğlu Sineması’nda saat 11.00’de gösterilecek.

Haberin Devamı

SERBEST RADİKALLER AKBANK SANAT’TA

Yönetmen Pip Chodorov ve yazar, editör, festivalci ve sinemacı Heinz-Peter Schwerfel, Akbank Sanat’ta saat 16.00’da gerçekleşecek “Serbest Radikaller – Deneysel Sinema Üzerine Bir Söyleşi”de deneysel sinema çerçevesinde sinema ile sanatın kesişme noktalarını ortaya koyacaklar. Selim Eyüboğlu moderatörlüğünde yapılacak söyleşide Chodorov ve Schwerfel, avangart ve deneysel sinemanın çağdaşlarını nasıl yeni alanlara yönlendirdiğini konuşacaklar. Yerler kısıtlı olduğundan söyleşi için yer kuponlarınızı sabah 10.00’dan itibaren Akbank Sanat’tan alabilirsiniz.

ÜNLÜ OYUNCU STEPHEN DORFF İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NDE!

Sabah Gazetesi’nin sponsorluğunu üstlendiği, önde gelen festivallerde gösterilen filmlerin yer aldığı “Dünya Festivallerinden” bölümünün bu yılki en ünlü konuklarından biri, Hollywood’un sevilen oyuncularından Stephen Dorff olacak. Limon Ağacı ve Suriyeli Gelin’in yönetmeni Eran Riklis’in son filmi Zeytin, 1982 yılında, İsrail-Lübnan savaşı sırasında geçiyor. Dorff’un İsrailli bir pilotu canlandırdığı filmin Feriye Sineması saat 16.00’daki gösteriminde bulunan izleyiciler, ünlü oyuncuya filmin sonrasında soru sorma fırsatını yakalayacaklar.

Haberin Devamı

BİR VICTOR HUGO UYARLAMASI

Prömiyeri Venedik Film Festivali’nde yapılan Gülen Adam, Victor Hugo’nun aynı adlı romanından beyaz perdeye uyarlandı. Başrollerinde Gérard Depardieu ve C.R.A.Z.Y filminden hatırlayacağımız Marc-André Grondin’in yer aldığı film, yönetmen Jean-Pierre Ameris’in katılımıyla Atlas Sineması’nda saat 16.00’da gerçekleşecek ve gösterimin ardından yönetmen kendisine yöneltilen soruları cevaplayacak.

SORUN KİMDE?

Hayattan ne istediğini bilmeden, kafasına göre yaşamaya çalışan Berlinli Niko’nun komik olduğu kadar hüzünlü yaşamını anlatan Eyvah, Elveda Lenin’in yardımcı yönetmenliğini yapmış, reklam ve müzik filmleri yönetmeni Jan Ole Gerster’in ilk uzun metraj filmi. SinemaTV sponsorluğundaki “Antidepresan” bölümünde yer alan bu samimi kent hikâyesi, yönetmenin katılımıyla Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 16.00’da gösterilecek.

ROMANYA’DA KOMÜNİZM BİTİNCE

1992 Romanya’sında küçük bir kasabada bulunan devlet mülkiyetindeki araba fabrikası iflas etmiştir. Fabrikayı ve işçileri kurtarmak için sendika başkanının aklına ise ilginç bir fikir gelir: İşçilerden bin tanesi bir hafta içinde spermleri satarsa fabrikayı satın alacak kadar para toplanmış olur! Bugünkü “Antidepresan” filmlerinin bir diğeri olan Salyangozlar ve İnsanlar, yönetmen Tudor Giurgiu’nun da katılacağı Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 16.00’da seansında izlenebilir.

SONA YAKLAŞTIK MI?

Baldan Acı filmiyle izleyenleri arıların dünyasına götürerek insanoğlunun geleceğine dair karanlık bir öngörüyle karşımıza çıkan Markus Imhoof, filminin Beyoğlu Sineması saat 16.00’daki gösterimine katılarak izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. Imhoof, Albert Einstein’in şu sözüyle kafamızda geleceğe dair soru işaretleri bırakıyor: Arılar yok olup giderse insanlık sadece dört yıl ayakta kalır.

NTV BELGESEL KUŞAĞI’NDA BİR DİKTATÖR

Belgesel filmlerle dolu bir festival gününün son konuğu, belgeselci köklerine geri dönüp İtalyan babasının zamanında anlattığı faşist İtalya’nın manzarasını Luce enstitüsü arşivinden klipler ve seslerle yeniden inşa eden Marco Becchis. Becchis, Liderin Gülüşü filminin Beyoğlu Sineması saat 21.30’daki gösteriminin ardından sinemaseverlerle buluşacak.

KÖPRÜDE BULUŞMALAR PANELLERİ BAŞLIYOR

Bu yıl Efes sponsorluğunda sekizincisi düzenlenen Köprüde Buluşmalar’ın festival sırasında yapılacak panellerinden ilki, sinema öğrencilerine yönelik olarak Akbank Sanat’ta saat 14.00’de gerçekleşecek “Proje Geliştirme Aşaması” Hakkında Ne Biliyoruz? Yapımcı Enis Köstepen (Bulut Film) moderatörlüğündeki panelde, film yapımında çekim öncesi hazırlık ve proje geliştirme aşaması konusunda Tobias Pausinger ve Gabriele Brunnenmeyer deneyimlerini paylaşacaklar. Yalnızca sinema öğrencilerinin ücretsiz katılabileceği panel, tüm film profesyonellerine ve sinemaseverlere açık.

Festivalde Yarın

FESTİVALİN İKİNCİ HAFTASONU DOPDOLU GEÇECEK

Festivalin ikinci haftasonunda, genç ustalardan beyazperdede edebiyat uyarlamalarına, sunumlar ve söyleşilerle dolu bir haftasonu festival izleyicilerini bekliyor.

DOĞA BİZİ CEZALANDIRIRSA

Festivalin “Mayınlı Bölge” bölümünde gösterilen Beşinci Mevsim’in yönetmenlerinden Peter Brosens üçüncü kez izleyenlerin sorularını yanıtlamak üzere Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 13.30’da bulunacak.

ARADA KALAN MAISIE “Edebiyattan Beyazperdeye” bölümünde bu sene güçlü oyuncu kadrosuyla öne çıkan yapımlardan biri olan Arada Kalan filminin Atlas Sineması saat 13.30’daki gösterimine filmin yönetmenleri David Siegel ve Scott McGehee bir kez daha katılıyorlar.

BARBARLIK, SİVİL UYANIŞ VE ŞEHİR

Eylül’de başlayacak 13. İstanbul Bienali’nin ön etkinlikleri kapsamında hazırlanan “Ben Kentli-Vatandaş Değil miyim? Barbarlık, sivil uyanış ve şehir” başlıklı film programı festival kapsamında sinemaseverlerle buluşuyor. Vatandaşlık/kentlilik, kamusal alan, demokrasi ve sanat gibi temalara odaklanan belgeseller, filmler ve video yapıtlarından oluşan film programının konuklarından Paul Poet, Yabancılar Dışarı! filminin Pera Müzesi Salonu’nda saat 13.30’daki gösteriminde, filmiyle ilgili soruları yanıtlamak için hazır bulunacak. Poet aynı zamanda festival kapsamında “Ben Kentli-Vatandaş Değil miyim? Barbarlık, sivil uyanış ve şehir” başlıklı bir söyleşide de konuşmacı olarak yer alacak. Söyleşi 8 Nisan’da.

DÜNYAYI ALGILAMA YOLLARI

Geçen yıl Varşova Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve İzleyici ödüllerinin sahibi olan Hayallerin Ötesinde, Lizbon’da görme engellilere hizmet veren bir klinikte eğitmen olarak işe başlayan ve hastalara alışılmadık yöntemlerle oryantasyon eğitimi veren Ian’ın hikâyesini anlatıyor. Bol ödüllü popüler filmi Tricks’ten sonraki bu hikâyesiyle Sabah sponsorluğundaki “Dünya Festivallerinden” bölümünde yer alan yönetmen Andrzej Jakimowski, Atlas Sineması’nda saat 16.00’da filmin gösteriminde olacak.

FİLMLER İÇİN ALTERNATİF BİR KAYNAK

Son dönemde filmlere kaynak bulmakta alternatif bir çözüm haline gelen ve internet üzerinden gerçekleştirilen kitle fonlaması, belgesel filmler için de bir kaynak haline geldi. docİstanbul işbirliğiyle ve Berke Baş’ın moderatörlüğünde Akbank Sanat’ta saat 16.00’da düzenlenecek “Belgeseller ve Kitle Fonlaması” adlı söyleşiye, bütçelerini kısmen de olsa kitle fonlaması yöntemiyle oluşturmuş Ekümenopolis filminin yapımcısı Gaye Güna ve yönetmeni İmre Azem, Diyar filminin yönetmeni Devrim Akkaya ve Benim Çocuğum filminin yönetmeni Can Candan ile yapımcısı Ayşe Çetinbaş katılacak. Yerler kısıtlı olduğundan yer kuponlarınızı 10.00’dan itibaren alabilirsiniz.

HEMINGWAY’İN TORUNU KADIN HİKÂYELERİNDE

Ernest Hemingway’in, Variety dergisinin Umut Vaat Eden Oyuncu seçtiği torunu Dree Hemingway’in rol aldığı Genç Yıldız, 21 ve 85 yaşındaki iki kadının kesişen yollarını anlatıyor. “Gerilla Verité” tarzını benimseyen genç yönetmen Sean Baker’la, sinemaseverler filmin Atlas Sineması saat 19.00’daki seansında tanışma fırsatı bulacaklar.

İP ÜSTÜNDE

Çağdaş tiyatronun en saygı duyulan, devrimci tiyatro yönetmeni Peter Brook kırk yıl sonra ilk kez oğlu Simon Brook’a sahne arkasını filme alma izni verdi ve ortaya benzersiz bir tiyatro filmi çıktı. NTV Belgesel Kuşağı’nda gösterilecek İp’in Beyoğlu Sineması saat 19.00’daki Simon Brook’un katılımıyla gerçekleşecek gösterimini özellikle tiyatroseverlerin kaçırmamasını tavsiye ederiz.

İZLANDA’DAN FRANSAYA

İzlanda doğumlu yönetmen Solveig Anspach’ın son filmi Montreuil Kraliçesi Agathe’ın, kocasının ölümünün ardından Fransa’ya, Montreuil’deki evine dönüşünden sonra tanıştığı her tuhaf insanla birlikte mutluluğa adım adım yaklaşmasını konu alıyor. Anspach, filmin Feriye Sineması 19.00’daki gösteriminde filmine dair soruları cevaplayacak.

ŞİİRSEL VE SİYASAL BİR DRAM Victor Hugo uyarlaması Gülen Adam’ın yönetmeni Jean-Pierre Améris, filmin Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda saat 19.00’daki gösterimine katılacak.

MELANKOLİ İLE MİZAH ARASINDA “Antidepresan” bölümünden komik ve hüzünlü bir kent hikâyesi olan Eyvah, genç yönetmen Jan Ole Gerster’in katılımıyla saat 21.30’da Feriye Sineması’nda gösterilecek. Filmi kaçıranlar ve yönetmenle tanışma fırsatını tekrardan yakalamak isteyenler bu gösterimi kaçırmasın.