Yaşam Filmlere geçer not

Filmlere geçer not

09.03.2009 - 00:03 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Obama’nın İngiltere Başbakanı Brown’a hediye ettiği 25 film İngiliz basınının alay konusu olmuştu. Ancak sinema eleştirmenleri film seçimlerinin yerinde olduğunu ifade ediyor

Filmlere geçer not

ABD Başkanı Barack Obama’nın İngiltere Başbakanı Gordon Brown’a 25 Hollywood klasiğinden oluşan bir film seti hediye etmesi geçen hafta kamuoyunda yankı uyandırdı. Sinemayla arasının iyi olmadığı söylenen Brown’a Obama tarafından verilen bu hediye, İngiliz basınından eleştiri aldı. Hatta Daily Mail gibi gazeteler, bir çift çorabın daha iyi bir hediye olacağını yazdı. Oysa önde gelen sinema yazar ve eleştirmenleri, eksiklere rağmen, bu 25 filmin iyi bir liste olduğunu belirtiyor.


Atilla Dorsay (Sinema eleştirmeni, SİYAD Onursal Başkanı)
‘Popülerlik ölçüt alınmış’

Hollywood sinemasının ilk akla gelen filmleri art arda sıralanmış; daha ziyade popülerlik ölçüt alınmış. Ama popülerlik derken yalnızca çok para getirmiş ticari filmleri kastetmiyorum; hem seyirci tarafından sevilmiş, hem Oscar’larda ödül almış filmler. Bir sinema tarihçisine sorsanız, Hollywood tarihinin en önemli 25 filmi nedir diye, belki biraz farklı bir sonuç çıkar. Ama bu liste de kötü değil, hatta bir hayli doğru bir liste. Biz sinema severler aykırı filmleri severiz: Bence bu listede daha yakın dönemlerden, bir David Lynch ya da David Fincher filmi olmalıydı. Demek ki benim ideal listem değil; ama en azından Charlie Chaplin’den John Ford’a, birçok önemli yönetmenin temsil edildiği, saygın bir liste. Çok tartışma getirecek bir liste değil.”
Giovanni Scognamillo (Sinema tarihçisi)
‘25 film az, 50 film olmalıydı!’
Öncelikle 25 film çok az: Bana kalırsa 50 tane de gönderebilirdi! Amerikan sinemasının 1910’lu, ‘20’li yıllardan beri kat ettiği başarıları düşünürsek bu sayı düşük. Seçimler bir açıdan iyi. Çünkü sinema tarihine geçmiş olan, sanat değeri yüksek filmlerle birlikte, daha ticari bir sinemanın ölçülü örnekleri de var. Chaplin’in “Şehir Işıkları” da var “Singing in the Rain” de. Bir yandan Hitchcock’un “Vertigo” ve “Sapık” gibi iki filmle temsil edilmesi çok önemli; öte yandan Victor Fleming’in yönettiği ve Judy Garland’ın oynadığı “Oz Büyücüsü” de var. Aynı şekilde, listede bir “Yurttaş Kane”in bulunması iyiye işaret; “Kazablanka” ise tipik bir Hollywood filmi aslında, ancak bir kültür film olduğu için listede bulunması normal. Ama bana kalsa Chaplin filmlerinin sayısını artırırdım.


Doçent Dr. Ruken Öztürk (Ankara Üniversitesi Sinema Anabilim Dalı)
‘Sinemayı bilen bir göz seçmiş’
İyi seçilmiş filmler: Sinema tarihi içinde hepsinin bir yeri var. Tabii ki başka filmler de olabilirdi. Ama hepsi döneminde ya Oscar’ı almış ya da başka açılardan önem taşımış filmler: Örneğin “Yurttaş Kane”i düşünüyorum; bütün bir gerçekçilik akımını bu film üzerinden tartışabilirsiniz.
Sinemayı bilen, sinema tarihinin dönüm noktalarını bilen bir gözün seçtiği belli. Ama Obama mı, danışmanları mı seçti bilemem. Eksikler tabii ki var, ama 50 film seçseniz de eksikler olacaktır. 25 filmin hepsi de uzun uzun tartışılabilecek filmler: Üzerlerine çalışmalar, kitaplar hazırlanmış eserler.

Sevin Okyay (Sinema eleştirmeni)
‘Gordon Brown’a oh olsun!’
Gerçekten de Hollywood klasiklerinden bir demet hediye etmiş. Çoğu Altın Çağ’lardan, altmışlar ile yetmişlerden bir-iki örnek, bir de nazarlık olarak, 1980’den “Raging Bull” ile 1993 yapımı “Schindler’in Listesi” var. Belki de en doğrusu ‘Amerikan klasikleri ile birkaç çok popüler, neredeyse efsanevi filmin olduğu bir liste’ diye tanımlamak. Doğrusu, itirazım yok çünkü başlığına ihanet etmiyor. Altın Çağ’ın ürünü olmasa da, “The Graduate/Mezun”un bir klasik olmadığını kim iddia edebilir? Aynı şey “Star Wars” için de geçerli. Listenin Başkan’ın kendi zevkinin ürünü olduğunu sanmıyorum, o kadar vakti yoktur. Yenilikçi yönetmenlerle alışverişi olmayan biri seçmiş, belli. Brown’a da oh olsun! Sinema sevmemenin cezasını çekiyor. Bush’un ceketi ona az bile.”


25 DVD’den oluşan sette şu filmler bulunuyor:
1) Yurttaş Kane
2) Godfather (Baba)
3) Kazablanka
4) Kızgın Boğa
5) Singing in the Rain
6) Rüzgar Gibi Geçti
7) Arabistanlı Lawrance
8) Schindler’in Listesi
9) Vertigo
10) Oz Büyücüsü
11) Şehir Işıkları
12) Araştırmacılar
13) Yıldız Savaşları: Bölüm 4
14) Sapık
15) 2001: Bir Uzay Destanı
16) Sunset Bulvarı
17) Mezun
18) General
19) Rıhtımlar Üzerinde
20) Şahane Hayat
21) Chinatown
22) Bazıları Sıcak Sever
23) Gazap Üzümleri
24) E.T.
25) Bülbülü Öldürmek

Yazarlar