Editörün Seçtikleri Fırat'ın gazabı

Fırat'ın gazabı

23.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fırat'ın gazabı

Fıratın gazabı

       Her yıl onlarca can alan Fırat Nehri'nin su seviyesi, karların erimesiyle tarihinde ilk kez maksimum seviyeye ulaştı. Erzincan'ın Tercan ilçesi ile Altunkent beldesi arasındaki köylerle ulaşımı sağlayan asma köprüler taşkın nedeniyle yıkılırken, Uluköy, Mertekli, Kandigin, Sültüce, Balıbey, Mahmutlu köylerine ait binlerce dönümlük ekili arazi sular altında kaldı.

       Vatandaşlar su baskını tehlikesini gözönüne alarak nehir kenarında ateş yakarak nöbet tutmaya başladı. Erzincan, Uluköy, Tercan, Akyazı, Ulalar Belediyeleri gece sabaha kadar Fırat'ın ekili arazilere daha fazla zarar vermemesi için tahkim çalışması yaptı. Evlerini ve ahırlarını su basan bazı vatandaşların çok sayıda hayvanı telef oldu.

       Fırat'ın azgın suları, ana köprüleri de tehdit etmeye başladı. DSİ'nin büyük sel tehlikesine karşı sadece 2 dozerle çalışması ise vatandaşların tepkisine yol açtı. Halkın çoğu kendi imkanları ile tarlalarını koruma altına aldı. DSİ ekipleri, su seviyesinin düşmeye başladığını belirterek, taşkın tehlikesinin 'şimdilik' ortadan kalktığını belirtti.

       Bu arada Erzurum, Bitlis ve Muş'ta da sel çok sayıda evi sular altında bıraktı, bazı köprüleri yıktı. Erzurum'un Çat ve Horasan ilçelerinde onlarca ev sular altında kalırken, Aras Nehri'nin taşması nedeniyle Erzurum - Kars karayolu bir süre trafiğe kapandı. Yüzlerce hayvan telef oldu, binlerce dönüm arazi tamamen sular altında kaldı.

Yazarlar