Kültür Sanat Frankfurt örnek alındı

Frankfurt örnek alındı

19.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Frankfurt örnek alındı

Frankfurt örnek alındı





Frankfurt örnek alındı
Yaz aylarının sona ermesiyle birlikte birçok kitap fuarını geride bıraktık. Bu arada biraz kafanız karışmış olabilir; düzenlenen kitap fuarlarının sayısı arttı malum. Bu yazıda sözünü ettiğimiz İstanbul Uluslararası CNR Kitap Fuarı. 1997 - 98 yıllarında da düzenlenen, fakat devamı gelmeyen fuar, bu yıl, kapsamı genişletilmiş ve daha güçlü bir ortaklıkla çıkıyor karşımıza. Yarın açılışı yapılacak olan yeni fuar 22 Aralık’ta son bulacak.
Teması, dünya gündeminin savaş meşguliyeti nedeniyle doğallıkla "Barış: Daha Çok Kitap, Daha Çok Okur, Daha Çok Barış" olarak belirlenen fuar, Türkiye Yayıncılar Birliği ve CNR Uluslararası Fuarcılık A.Ş. ortaklığı ile düzenleniyor. Fuar kapsamında ödüller de verilecek. Türkiye Yayıncılar Birliği 2002 Barış Ödülü, bu yıl içinde ikinci kez ağırlayacağımız Noam Chomsky’ye verilecek. Chomsky, aynı zamanda fuarın onur konuğu. Diğer ödülü sizler, yani fuarı ziyaret edecek olan okurlar belirleyecek. "Okur Ödülleri" adını taşıyan ödül, fuar alanındaki okurlara dağıtılacak olan anketlerin sonuçlarıyla belirlenecek.
İstanbul Uluslararası CNR Kitap Fuarı, kitap fuarlarının bildik alışkanlıklarının dışına çıkma iddiasında. CNR Fuarcılık A.Ş. Fuarlar Direktörü Gülek Dağlar, Frankfurt Kitap Fuarı’nı hedeflediklerini belirtiyor: "CNR Fuarı, ilk kez uluslararası katılımla açılacak olan bir fuar. Bu yıl KKTC, Japonya, Yunanistan ve Makedonya katılımcı ülkeler. Bu ülkeler, kendi yayınevlerinin kitaplarıyla geliyor fuara. Önümüzdeki yıllarda katılımcı ülkelerin sayısı artacak. Amacımız, uluslararası kitap fuarları literatüründe yer almak ve tanıtımın Türkiye ile sınırlanmamasını sağlamak. Bu şekilde hem katılımcı hem de ziyaretçi sayısını artırmayı hedefliyoruz."
Fuarın önemli konukları var. 15 Aralık’ta Chomsky, "Barış ve Yayımlama Özgürlüğü"; aynı gün, yeni kitabı "Kefaret" -ki aslında, yazarın ilk romanı- Everest Yayınları’ndan henüz yayımlanan Tarık Ali de "Bitmeyen Savaş ve Amerikan İmparatorluğu" konulu söyleşileriyle fuarda olacaklar.
263 yayıncı firmanın katıldığı fuarda çeşitli söyleşi ve paneller dışında ilkokullar arası "barış" konulu resim ve şiir yarışmaları, "Başka Bir Dünya Afganistan" konulu fotoğraf sergisi, Japon ve Yunan halk dansları topluluklarının gösterileri de yer alacak. Fuarın ilgi çeken etkinliklerinden biri de, kitap fuarlarında alışık olunmadığı üzere bir "dizi film" ekibinin de fuarda hazır bulunması. "Çocuklar Duymasın" ekibi, senaryonun Vadi Yayınları’ndan çıkacak olan kitabı nedeniyle fuarda olacaklar. Gülek Dağlar, "Fuarları sadece kitap satış alanı olarak görmemeli ve fuar alanlarını uluslararası kitap tanıtım / ticaret merkezi haline getirmeli," diyor.
Hazırlıkları 2002 Mart ayında başlayan fuarda Yayıncılar Birliği üyesi yayınevleri yüzde 50’ye varan indirimler uygulayacaklar.

Fuarla eşzamanlı olarak, KESK’in organizasyonu ile Tarık Ali, Noam Chomsky ve Gilbert Achcar bir sempozyuma katılacaklar.
60’lı ve 70’li yılların önemli politik siması, New Left Review Dergisi Editörü Pakistan asıllı yazar Tarık Ali; Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Dilbilim ve Felsefe Bölümü’nde profesör olarak akademik çalışmalarını yürüten dünyanın sayılı muhalif aydınlarından Amerikalı Noam Chomsky ve Paris Üniversitesi öğretim üyesi Gilbert Achcar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu tarafından düzenlenen "Barış ve Demokrasi" sempozyumu kapsamında, "Dünyada ve Ortadoğu’da Savaş Tehdidi ve Barış" konulu konferansa katılacaklar. Sempozyuma Kadırga Eğitim ve Kültür Merkezi ev sahipliği yapacak. (Ayrıntılı Bilgi için: 212 635 97 60)

14 Aralık Cumartesi
KESK - Barış ve Demokrasi Sempozyumu
"Dünyada ve Ortadoğu’da Savaş Tehdidi ve Barış" / Saat: 11:00 - 13:30 / Kadırga Eğitim ve Kültür Merkezi, Eminönü