04.11.2025 - 10:53 | Son Güncellenme:
Kışın en sevilen meyvelerinden biri olan nar, bağışıklık güçlendirici etkisiyle sofraların vazgeçilmezidir. Ancak narın dış kabuğu kalın olduğundan çürüyüp çürümediğini anlamak bazen zor olabilir. Gıda uzmanları, dış görünüşüne aldanmamak gerektiğini sıklıkla vurguluyor. İşte narın bozuk, çürük ya da içi fermente olmuş olduğunu gösteren 3 işaret ne?
Narın kabuğu normalde gergin, tok ve serttir. Eğer kabuk bastırınca esniyor ya da içeri çöküyorsa, bu içerideki tanelerin bozulmaya başladığı anlamına gelen bir belirtidir.
Narın alt kısmına yani çiçek ucu denen noktaya hafifçe bastırarak meyveyi test edebilirsiniz. Eğer bu nokta yumuşaksa narın içi çürümüş olabilir. Bu da onu seçmemeniz için yeterli bir göstergedir.
Narın kabuğunda kahverengiye dönük matlaşmalar, gri lekeler veya küf benzeri lekeler varsa, bu narın fermente olmaya başladığını gösteren işaretlerdendir. Bu tür lekeler özellikle alt kısımda ve kabuk birleşim noktalarında çok daha sık görülür.
Taze narın kokusu neredeyse yoktur. Ancak nardan eğer ekşi, alkol benzeri bir koku geliyorsa ya da narın alt kısmından hafif bir sıvı sızıyorsa, bu çürüdüğünün en net göstergelerindendir. Bu durumda narı tüketmek hem mide rahatsızlığına hem de gıda zehirlenmesine yol açacağından dikkatli olmalısınız.
Rengi canlı, kabuğu mat olmayanları tercih etmelisiniz. Seçtiğiniz narın ağırlığına da dikkat edin. Ağır nar dolu ve tazedir. Bu nedenle daha iyi bir tercih olacaktır. Elinize alınca hafif ‘tok’ bir ses çıkarıyorsa, o nar muhtemelen tazedir.





