Hamilton'da bulunan Waikato Üniversitesi'nden araştırmacılar bir yıl boyunca balın incelendiği deneyler yürüttü. Deneklere farklı bir çeşit glükoz verildi. Birinci grup deneğe bal, diğerine sakkaroz ve üçüncü gruba da şekersiz yiyecekler verildi. Deneklerin bir dizi görevi tamamlaması istendi ve düzenli olarak endişe düzeyleri ve hafızaları kontrol edildi.Deneyler sırasında balın sakkarozdan çok daha faydalı olduğu gözlemlendi. Bal tüketen deneklerin labirentlerden çıkmada diğer iki gruptan iki kat başarılı olduğu kaydedildi. Balın ayrıca endişe seviyesini düşürdüğü de eklendi. Bilim adamları düzenli bal tüketiminin endişeyi azaltacağına ve hafızayı güçlendireceğine inanıyor. Bal, antioksidan özellik açısından en zengin besin maddeleri arasında yer alıyor.