04.11.2025 - 10:33 | Son Güncellenme:
Çatalla mısır ayıklama yöntemi için öncelikle taze mısırın kabuklarını soymalısınız. Mısırı ikiye kesin ve kesilen bölgesinden başlayarak çatalla mısırları kaldırın. Eğer çatalı mısırın altına yerleştirirseniz mısır taneleri kolayca kalkar. Bu işlemi denerken daha temiz bir ortamda çalışmak için mısırı geniş bir kâse içine alın.
Çatalla ayıklamak zor geliyorsa; elinizle de mısır tanelerini ayırabilirsiniz. Parmaklarınızı kullanarak mısırı aşağıya doğru itin. Bu sırada mısır taneleri teker teker dökülür. Dökülen mısırları soğuk sudan geçirip tozunu akıtmanız önerilir. Daha sağlıklı bir tüketim için mısırları yıkamalısınız. Bu iki yöntem de taze mısırı ayıklamak konusunda size yardım eder.
Mısırı haşladıktan sonra daha sonra kullanmak ya da tane tane değerlendirmek için ayıklamanız gerekir. Haşlanmış mısırı ayıklamanın daha kolay olacağını unutmayın. Yumuşayan mısırları koçandan daha kolay ayırabilirsiniz.
Mısır tanelerini bir arada tutmak için genişçe bir kap kullanmalısınız. Mısırın sivri kısmını düzeltecek şekilde keserek başlayın ve düz ucunu kesme tahtasına sabitleyin. İnce uçlu bir bıçak yardımıyla mısırı yukarıdan aşağıya doğru keserek sıyırın.
İlk bıçak darbesini mısır tanesinin sırtından uygularsanız diğer taneleri de teker teker dökebilirsiniz. Bıçakla mısır ayıklama daha hızlı ve etkili sonuç verebilir. Bu yöntemi denediğinizde bazı mısır taneleri öbek öbek geleceğinden bu parçaları elinizle ufalamanız gerekir.
Mısırı saklamak için öncelikle biraz haşlamanız gerekir. Bunun için mısırı ayıklayın ve orta ateşte kaynatın. Çok fazla pişmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde dondurucudan çıktığında ezilebilir. Haşlanan mısırları soğuk sudan geçirip suyunu süzün.
Suyu tamamen süzülen mısırları saklama kabına ya da dondurucu poşetlerine dilediğiniz miktarda koyabilirsiniz. Kullanılan kabın ağzının kapalı olmasına özen gösterin. Hava alan besinlerin bozulma ihtimali ve hızı daha yüksektir.
Eğer dondurucu poşetiyle mısır saklayacaksanız poşetin havasını almalısınız. Mısırları saklamak için derin dondurucuyu seçebilirsiniz. Bu şekilde kullanım süresi 12 aya uzar. Mısır paketlerinin üzerine dolaba koyduğunuz günü yazarsanız bu şekilde daha rahat ve sağlıklı saklamış olursunuz. Üzerinden 1 yıl geçmiş mısırları tüketmeniz sağlığınız açısından iyi olmayabilir.







