Hamilelik Gebelikte ilaç kullanımının riskleri

Gebelikte ilaç kullanımının riskleri

21.04.2010 - 11:02 | Son Güncellenme:

Hamilelikte kullanılan kimi ilaçların, geçirilen enfeksiyonların, doğumda sorunların, bebeğin yoğun bakımda yatmasının, bebekte özür bulunmasının işitme kaybı açısından önemli riskler olduğu belirtildi.

Gebelikte ilaç kullanımının riskleri

Uzmanlar, çocukluk döneminde menenjit, sarılık, yüksek ateşli hastalık ya da havale geçirilmesinin, iç kulağa zararlı ilaç kullanımının ve aile öyküsü bulunmasının ileri dönemde işitme engelinin gelişmesi açısından risk doğurduğunu belirterek, bu tür çocukların, 6 yaşına kadar belirli aralıklarla hekim kontrolünden geçmesi gerektiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz (KBB) Klinik Şef Yardımcısı Doç. Dr. Ali Özdek,
yaptığı açıklamada, Türkiye’de her yıl ortalama 1 milyon 300 bin bebek dünyaya geldiğini, doğan her bin bebekten 3’ünün işitme engelli olduğunu söyledi.

Erken teşhisle bebeklerin yüzde 90’ından fazlasının tedavi edilebildiğini vurgulayan Özdek, ailelerin bebeklerine mutlaka işitme taraması yaptırtması gerektiği uyarısında bulundu.

Özdek, işitme taramalarının, üniversite ve devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yapıldığını hatırlatarak, işitme kaybının genellikle genetik kaynaklı olduğunu belirtti. Anne adayının gebelik döneminde kullandığı ilaçların da bebekte işitme kaybına neden olabildiğine dikkati çeken Özdek, "Hamilelik sürecinde kullanılan kimi ilaçlar, gebelikte geçirilen enfeksiyonlar, doğum sırasında yaşanabilen sorunlar, bebeğin doğum sonrası yoğun bakımda yatması, bebekte özür bulunması da işitme kaybı açısından önemli risk faktörleridir" dedi.

Gebelik döneminde mutlaka hekime danışarak ilaç alınması gerektiğini belirten Özdek, anne adayının enfeksiyon hastalığıyla karşılaşması durumunda hekim kontrolünde tedavi olmasının önemine işaret etti.

Özdek, bebeklik sonrasında çocukluk döneminde de menenjit, sarılık, yüksek ateşli hastalık ya da havale geçirilmesi, iç kulağa zararlı bir takım ilaçlar kullanılmasının ileri dönemde işitme engelinin gelişmesi açısından risk faktörü olduğunu belirterek, "Ailede doğuştan işitme kaybı olan kişiler bulunması da doğumdan sonraki yıllarda işitme kaybı gelişme riskini artırır. Bu tür çocukların 6 yaşına kadar belirli aralıklarla hekim kontrolüne gitmeleri gerekmektedir" diye konuştu.

Devamı: "Çocuk, bir yaşında çevredeki seslere tepki vermeli"

-"ÇOCUK, BİR YAŞINDA ÇEVREDEKİ SESLERE TEPKİ VERMELİ"-

Sağlık Bakanlığı Ulusal Yenidoğan İşitme Taraması Bilim Kurulu üyesi olarak da görev yapan Özdek, işitme kaybı olan bir kişinin duyamadığı gibi konuşabilme becerisine de sahip olamadığını ifade ederek, bunun kişinin tüm ömrü boyunca sağlığını ve yaşam kalitesini bozan bir engel olduğunu söyledi.

Özdek, işitme kaybının, kişinin konuşma ve lisan gelişimini etkileyen ciddi bir sorun olduğuna dikkati çekerek, bebeğin konuşabilmesi için, çevredeki sesleri mutlaka net olarak duyabilmesi gerektiğini bildirdi. Özdek, "Dilsizlik gibi bir durum söz konusu değildir, sadece duyamamak buna neden olmaktadır. Duyamayan bir çocuk, dil kabiliyeti gelişmediği için konuşma yeteneği de kazanamaz. Eğer bebeğe doğumdan sonraki 1-2 ay içinde tanı konulur ve gerekli önlemler alınırsa, bebeğin normal büyümesi ve dil gelişimini tamamlaması sağlanabilir" diye konuştu.

Gelişimi normal devam eden çocuk için konuşma becerisi açısından iki yaşın kritik bir dönem olduğunu belirten Özdek, bebeğin doğuştan itibaren çevredeki sesleri duyarak büyüdüğünü ve iki yaşında konuşmaya başladığını anlattı.

Anne-babanın bebeklerinin doğuştan itibaren verilen seslere tepkisini kontrol etmesi gerektiğini ifade eden Özdek, sağlıklı çocukların da dil ve lisan gelişmelerinin takip edilmesinin önemine değindi. Özdek, şunları kaydetti: "Çocuk, bir yaşına geldiğinde çevredeki seslere İki yaşına geldiğinde 40-50 kelimelik konuşma haznesine sahip olmalı. ’Susadım, su ver’ gibi iki kelimelik cümleler kurabilmeli. Üç yaşına geldiğinde ise kendisini ifade edecek daha fazla kelimenin yer aldığı cümleleri konuşabilmeli. Bunlarda aksama varsa işitme kaybı açısından incelenmesi için hekime başvurulmalı."

2

Yazarlar