Sağlık Göz Kayması Nedir, Neden Olur? Göz Kaymasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz Kayması Nedir, Neden Olur? Göz Kaymasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

25.02.2021 - 17:30 | Son Güncellenme:

Göz kayması nedir, neden olur? Göz kaymasının tedavisi nasıl yapılır? Göz kaymasının temel sebepleri nelerdir? Göz kayması önlenebilir mi? Çocuklarda göz kayması nasıl tespit edilir? İşte, tüm detaylar.

Göz Kayması Nedir, Neden Olur Göz Kaymasının Tedavisi Nasıl Yapılır

 Çarpık veya şaşı gözde klinik olarak şaşılık vardır. Gözlerinizin hizasız olmasına, çift görmeye veya etkilenen gözün ürettiği görüntünün baskılanmasına neden olan bir kas problemidir.

Haberin Devamı

 Göz Kayması Nedir?

 Her türlü nedenden dolayı, gözünüzden biri veya her ikisi de içe, dışa, yukarı veya aşağı kısılabilir.

 Göz koordinasyonu ve birlikte ve bir ekip olarak çalışma yetenekleri, yaşamın ilk altı ila sekiz yılı arasında ortaya çıkar. Gözleriniz veya daha spesifik olarak, göz kaslarınız birlikte iyi çalışamazsa, şaşkınlıkla sonuçlanabilir. Kalıtsal olma eğilimindedir, ancak travma veya göz hastalığının bir sonucu olarak da edinilebilir.

 Şaşılık en çok altı yaşın altındaki çocukları etkiler, ancak genellikle doğum ile 21 ay arasında başlar. Çocukların %5'inin bir tür veya dereceye kadar şaşılık geçirdiği tahmin edilmektedir. Şaşılık bazen yetişkinlikte, genellikle inme, tümör veya diğer damar hastalıklarından başlayabilir, ancak nadirdir.

Haberin Devamı

 Göz Kayması Neden Olur?

 Görüş ekseninden sapma olduğunda tembel olduğu tek gözle söylenir. Bu genellikle gözde önemli bir görme keskinliği dejenerasyonu olan ambliyopi veya genel bir hizalama problemi olan şaşılık (şaşılık) olduğuna dair bir işarettir.

 Ambliyopi, göz ve beyin arasındaki iletişimi etkileyen gelişimsel bir sorundur; beyin, gözlerden birinin ilettiği bilgileri görmezden gelmeye alışmıştır. Ambliyopi tek başına bir göz sorunu değildir. Ancak, bir göz probleminin nedeni veya sonucu olabilir. Şaşılık veya şaşılık, görüş hattından sapan bir göz ile karakterizedir. Bu fenomen, gözü çevreleyen altı kas koordineli bir şekilde çalışmadığında ortaya çıkar. Bu fenomen, ambliyopinin hem nedeni hem de sonucu olabilir.

 Göz Kaymasının Tedavisi Nasıl Olur?

 Ebeveynler, çocuklarının gözlerinden birinin veya her ikisinin de hafifçe kısıldığını fark eden ilk kişi olabilir. Altı aylıkken bir optometri doktoru tarafından tam bir göz muayenesi ve ardından üç yaşından sonra yılda bir kez önerilir. Muayene, şaşılık olup olmadığını belirleyebilir.

 Göz kayması tedavisi gözlükleri (monovizyon veya bifokal, prizmalar, görme terapisi ve bazı durumlarda ameliyatı) içerebilir. Şaşılığın düzeltilmesi erken tespit edilir ve tedavi edilirse mükemmel sonuçlar verebilir.

Haberin Devamı

 Düzeltici önlem alınmazsa etkilenen gözde görme keskinliğinin hızlı bozulması, çünkü göz gittikçe daha az kullanılacaktır. Erken muayene ve tedavi, iyileşme şansını artırır. Ancak yetişkinlerde tedavi, özne motive edildiğinde ve gerekli çabaları gösterdiğinde de etkili olabilir.

Yazarlar