Yaşam İmralı Adası’nın sualtı dünyası tekrar canlandı

İmralı Adası’nın sualtı dünyası tekrar canlandı

22.10.2008 - 02:00 | Son Güncellenme:

İzmir’de faaliyet gösteren Triton Dalış Merkezi Müdürü Raşit Kırkayak, terörist Abdullah Öcalan’ın hapis yattığı İmralı Adası’nın etrafındaki su dünyasında büyük bir gelişme yaşandığını belirtti.

İmralı Adası’nın sualtı dünyası tekrar canlandı

Kırkayak, “Adanın etrafı yüksek güvenlikli olması, büyük gemilerin, balıkçıların adaya belli bir mesafeden sonra yanaşmasının yasaklanması deniz dünyasının hayat bulmasını sağladı. Maalesef böyle bir şerden hayır doğdu” dedi.

9 yıldır geçiş yasağı uygulanıyor

İmralı Adası’nda hükümlü olan terörist Öcalan’ın kaldığı adanın etrafında 9 yıldır uygulanan yüksek güvenlik önlemleri deniz yaşamını renklendirdi. Adanın etrafından yük gemilerinin, balıkçıların geçişine izin verilmemesi doğal hayata olumlu yansıyarak çoğalma gözlemlendi.
Merkezi İzmir’de olan Triton Dalış Merkezi Müdürü Raşit Kırkayak, İzmir Deniz Ticaret Odası’nın meclis toplantısındaki sertifika töreninde adanın etrafında arkadaşlarıya birlikte dalışlar gerçekleştirdiklerini, bu dalışlar sonucunda da deniz hayatında değişiklikler gözlemlediklerini dile getirdi.
Birçok araştırmacının aynı sonuca vardığını vurgulayan Kırkayak şunları söyledi:

‘Sualtı dünyası tamamıyla değişti’

İmralı adası ve etrafı yüksek güvenirlikli olduğu için ve gemilerin ve balıkçıların adanın etrafına yanaştırılmaması oradaki çevrenin gelişmesini, deniz dünyasının yaşamasını sağladı. Böyle bir şerden hayır doğmasını istemezdik, ama maalesef bu böyle. Demek ki denizlerimiz korunduğunda yeniden yaşama dönebiliyor. O bölgede mercan oluşumları yeniden başladı. Sualtı geçmiş yıllara göre tamamıyla değiştiğini söyleyebiliriz.”

Yazarlar