Editörün Seçtikleri İthalden korkmayın

İthalden korkmayın

17.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İthalden korkmayın

İthalden korkmayın


Mutfak / ŞULE ŞENTARLI


       Tatmadığımız bir yiyeceği sevmeyeceğimizi düşünmeyelim. Güney Asya kökenli mango ve hindistancevizi, bu bölge mutfaklarının baş tacı. Üstelik tatları da, bize sandığımız kadar yabancı değil. Adlarını duyduğumuz halde, neye benzediğini ve nerede kullanıldığını bilmediğimiz için satın almaya cesaret edemediğimiz ithal meyveler var. Mango, avokado, ananas ve hindistancevizi bunlardan birkaçı. Çoğumuz hindistancevizi ve ananasın tadının nasıl olduğunu biliriz ama bu meyvelerde mutfakta ne gibi mucizeler yaratılabileceğini bilmeyiz. Bugün, saydıklarımız içinde en az tanıdığımız mango ve en iyi tanıdığımız hindistancevizinin inceliklerinden söz edelim.

Hindistancevizi kreması

       Güney Asya kökenli bir meyve olan mangonun tadı, şeftali ve çiçek kokularının karışımını andırıyor. Olgunlaştıkça yeşil olan rengi yavaş yavaş kırmızıya dönüşüyor. Mango meyve olarak ortadan ikiye bölünüp, çekirdeği çıkarıldıktan sonra kaşıkla yeniyor. Mango satın alırken, kabuğunun lekesiz ve kaygan olmasına dikkat edin. Olgun olup olmadığını anlamak için parmağınızı bastırın. Eğer parmağınızın altındaki meyve içeri hareket ederse olgun demektir.
       Hindistancevizi, mangoya nazaran tadına daha aşina olduğumuz bir meyve. Hindistancevizinin sadece meyvesinden değil su ve sütünden de faydalanılıyor. Özellikle Asya mutfaklarında su ve sütünden yemek sosları, tatlılar hazırlanıyor. Hindistancevizi suyunu sütüyle karıştırmamak gerekiyor. Su, sanılanın aksine meyvenin ortasında bulunan kıvamlı sıvıya deniyor. Süt ise hindistancevizi meyvesinin içinde bulunuyor. Hindistancevizinin suyunu çıkarmak için, meyvenin üzerine bir delik açıp, buraya bir pipet yerleştirmek ve pipet yardımıyla bir kaba boşaltmak yeterli. Meyvenin etli kısmını elde etmek için suyunu süzdükten sonra keskin bıçakla parçalara bölmek ve kabuklarını temizlemek gerekiyor. Hindistancevizi sütünü elde etmek için ise meyvenin etli kısmını kaynatmak gerekiyor. Meyve ve bir miktar su kaynatılıp ılımaya bırakıldıktan sonra, bütün karışım mikserle çırpılıp hindistancevizi kreması elde ediliyor.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       4 kişilik / Hazırlama süresi: 30 dk.
       Tavuk Salatası
       Malzemeler:
       300 gram tavuk göğüs eti
       2 yemek kaşığı kapari
       1 demet kırmızı turp
       1 çay bardağı yeşil zeytin
       1 göbek salata
       100 gram mayonez
       1 tatlı kaşığı hardal
       Hazırlanışı:
       Tavuk göğsünü tuzlu suda haşlayıp süzün ve ince şeritler halinde doğrayın. Turpları temizleyip, ortadan ikiye bölün. Tavuk eti, turp, yeşil zeytin ve kapariyi iyice harmanlayın. Servis tabağına dört marul yaprağını yayın. Hardal ve mayonezi karıştırdıktan sonra salatanın üzerine gezdirin. Salatayı servis tabağına serdiğiniz marulların üzerine yayın. Salatayı servis yapana kadar buzdolabında dinlendirirseniz iyi sonuç alırsınız.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      
  • Zeytinyağlı barbunya
  • Kızartma
  • Tavuk salatası
  • Yoğurt

  • Yazarlar